Dissabte 14 desembre 2024

Dissabte 14 desembre 2024

Compartir

Classe de respecte cap a les dones per a imams a Milà

Sumaya Abdel Qader

Al març s’inicia a Milà el primer projecte italià promogut per la comunitat islàmica per defensar els drets de les dones en l’àmbit familiar, a través de cursos de formació en “afectivitat i paritat entre sexes” dirigits a joves parelles, però, sobretot, a imams.

De fet, són els imans els que coneixen més de prop les situacions d’abús o discriminacions que sovint pateixen les dones musulmanes (arribant en alguns casos fins a matrimonis forçats o, de vegades, a la mutilació genital), però no sempre donen suport a les víctimes, ni orienten a les famílies perquè cessi tota forma de violència cap a elles.

La iniciativa ha estat promoguda pel CAIM (Coordinamento delle Associazioni Islamiche di Milano i Brianza), la major xarxa d’associacions de la regió Llombardia, on les joves de “segona generació” d’immigrants (que en realitat són europees), cultes i obertes a les idees feministes, han fet escoltar amb força la seva veu.

El seu líder és Sumaya Abdel Qader, filla d’immigrants jordà-palestins de 37 anys, sociòloga i mare de tres fills, blocaire i autora del llibre “Porto il vel i adoro i Queen (Porto el vel i adoro els Queen)”, Sonzogno 2008. Per a ella el vel és una expressió d’identitat religiosa però cada dona hauria de ser lliure de portar-lo o no.

 

Interpretació extremista

Pel que fa a la violència sobre la dona, que no és exclusiva del món islàmic, afirma que “cal promoure referent a això una reflexió crítica en la comunitat religiosa, part de la qual fa una interpretació extremista de l’Alcorà, que contradiu els principis de tutela de la persona “, com s’explica a la pàgina de Facebook dedicada al projecte Aisha.

“Aquesta interpretació extremista imposa una separació agressiva entre homes i dones, obligant-los a viure en dos mons paral·lels que es troben només en el matrimoni. A això cal afegir la frustració viscuda en l’època post-colonialista, ja que la llibertat somiada no ha estat realitzada i la crisi econòmica porta els homes a viure un sentiment de revenja sobre les dones. Afortunadament els moviments feministes – afirma – estan aixecant la veu per pretendre una interpretació diferent de l’Alcorà i corregir el fort desequilibri entre els sexes”.

Després dels fets de Colònia, és molt important que les comunitats islàmiques prenguin iniciatives com aquesta, subratlla també el portaveu de CAIM, Davide Piccardo, al periòdic La Repubblica, “per ajudar-nos a superar la creença que estem tancats al món contemporani”.

 

 

sumaya 1

 

 

 

Sense oposició de líders

El projecte “Aixa”, a més dels cursos dirigits a joves i imams, preveu també conferències i cursos sobre la violència de gènere, a càrrec de mediadors culturals i educadors professionals, dirigides a sensibilitzar la comunitat en general.

No ha tingut oposició de part dels líders islàmic, al contrari, Sumaya Abdel Qader espera poder ampliar el projecte a altres ciutats importants, com Roma i Torí, i ha recentment dirigit una crida als líders islàmics europeus perquè signin el seu compromís contra la violència de gènere, actualment en espera de resposta.

A Itàlia els musulmans són 1,7 milions, en una població d’aproximadament 60 milions de persones, compten amb 700 llocs de culte i 6 mesquites. Els que han obtingut la ciutadania italiana són 50.000.

Recentment la Cort Constitucional italiana va cancel·lar una llei regional promoguda a la Llombardia pel partit dretà de la Lega, que obstaculitzava la construcció de mesquites.

 

Més informació a  Progetto Aisha

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El MARESME: dramatització radiofònica del conte: La Bella Dorment del bosc / La Independent / Notícies gènere

Podem mirar i ensenyar els contes d’una manera diferent? El passat mes de maig...

Contra la pandèmia, el valor de la solidaritat

Per Redacció SeMLac Yordy Morejón va tornar a Cuba a inicis de març d’Itàlia i...

Un mapa per entendre el feminisme

Per Dixie Edith. SemLac L’apoderament femení, les violències de gènere i la perspectiva de gènere...