La guardonada, en l’acte de lliurament del premi al Palau de la Generalitat de Catalunya aquest 10 d’octubre passat, va afirmar tot agraint el premi que treballarà per “fer aquest món més perfecte”.
També va assenyalar que Ucraïna “no s’està defensant només a ella mateixa, sinó que també està defensant Polònia i les Repúbliques Bàltiques”. I també l’autora bielorussa va dir que “per molt forta que sigui la dictadura, no ens podrà vèncer”.
El Premi, dotat amb 80.000 euros i l’escultura “La clau i la lletra” d’Antoni Tàpies, s’atorga anualment a persones que han contribuït de manera decisiva a desenvolupar els valors culturals, científics o humans.
El jurat ha valorat a Svetlana Aleksiévitx per “la seva destacada trajectòria literària i la seva poderosa obra sobre les conseqüències de l’imperi soviètic, que l’autora continua desenvolupant a l’exili”.
El President Pere Aragonès en remarca que, “més enllà del seu talent literari, Svetlana Aleksiévitx posseeix un inqüestionable compromís democràtic amb els drets i les llibertats de la ciutadania”. També ha fet referencia als seus valors democràtics, de DDHH i de pau que també ha expressat a Bielorússia, el seu país.
Mary Ann Newman, presidenta delegada del jurat del Premi, explica que essent Svetlana Aleksiévitx “Bielorussa, d’origen ucraïnès, la seva implicació en l’oposició al règim del president bielorús Lukaixenko i també contra la invasió russa d’Ucraïna han atorgat especial rellevància a aquesta candidatura”, afegeix l’acta del Jurat.
En les darreres edicions han estat dones les guardonades, com: la filòsofa Judith Butler (edició 2021); les doctores Dania El Mazloum i Anxhela Gradeci, la infermera Tijana Postic, i la doctora i investigadora Özlem Türeci (2020).