Divendres 12 abril 2024

Divendres 12 abril 2024

Catalunya: El Govern incorpora un permís per dol gestacional en l’àmbit laboral

Ampliació de les mesures de flexibilitat i conciliació de treballadores i treballadors públics amb: permís per dol gestacional i règim de flexibilitat horària recuperable en cas de menstruació o climateri quan afecti la salut i el benestar de la persona.

Per la consellera Laura Vilagrà es tracta de mesures “pioneres” que situen Catalunya “al capdavant dels drets sexuals i reproductius en l’àmbit laboral (…) ja que només Nova Zelanda té reconegut aquest tipus de permís”. Ha manifestat que “El dol per una pèrdua durant l’embaràs és una realitat fins ara silenciada”. Es tracta que les persones progenitores que hagin patit una pèrdua gestacional entre la setmana 6 i el dia 179 de gestació tinguin dret a un permís de 3 dies hàbils per contribuir a la recuperació del seu procés de dol. El permís afecta les pèrdues que es produeixen abans del sisè mes d’embaràs, que no estaven cobertes fins ara amb els permisos ja existents, equiparant aquest dol al permís per la mort d’un familiar directe. La Generalitat és l’empresa amb més persones treballadores del país i opina Vilagrà que amb aquestes mesures es vol “donar exemple” des de l’Administració pública, “per tal que posteriorment, es puguin estendre aquestes mesures al sector privat, en el marc de la concertació amb els agents socials i econòmics”. 

Per la Consellera Tània Verge “la transformació feminista ha vingut a reconèixer nous drets i a trencar estigmes associats a processos fisiològics”  i ha afirmat que “és hora de trencar el silenci d’un procés tan dolorós com és una pèrdua gestacional, pel qual passen moltes famílies.”

També sha acordat l’abstenció en cas de menstruació o climateri quan afecti la salut i el benestar de la persona, durant un màxim de vuit hores mensuals, recuperables en el termini dels quatre mesos posteriors en franges de mínim 30 minuts i en el cas específic de les persones amb torns de treball, la flexibilitat horària serà la de la durada del torn de treball. Les absències s’hauran de justificar únicament mitjançant una declaració responsable, que es tramitarà de manera telemàtica.

Les mesures s’han acordat, a proposta del Govern de la Generalitat, en el marc de la Mesa General de Negociació de l’Empleat Públic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (MEPAGC) i respon al desenvolupament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, recollida per l’executiu en el Pla de Govern de la XIV legislatura, dins l’eix de transformació feminista.”

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Més de 5,2 milions de persones estan convocades a les urnes el proper 25N

  Aquest 8 d’octubre s’ha iniciat el procés d’exposició pública el cens i rectificació de...

Estat Espanyol: Ampliar llei contra la violència de gènere una aposta del Congrés /La Independent / Notícies gènere

A onze anys de vigència de la llei de protecció integral contra la violència de...

Japó: #KuToo en referència a les paraules “sabates” i “agonia” / La Independent / Notícies Gènere

El debat sobre els talons va començar al gener quan Ishikawa va començar a tuitear...