Avui comença la tercera trobada sobre la “Vigilància de la pandèmia de la sida en la Comunitat d’Estats Independents: Sistema de Vigilància funcional de segona generació: noves oportunitats i desafiaments” que es portarà a terme entre els dies 22 al 25 de febrer, a Yerevan, Armènia. Catalunya, conjuntament amb la regió italiana de Veneto, és un dels països Europeus convidats a participar en aquesta tercera edició sobre sistemes de vigilància de la pandèmia de la sida.
Jordi Casabona, President de la fundació catalana Sida i Societat i Director del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya CEEISCAT (ICO-Departament de Salut, Generalitat de Catalunya), com a expert en epidemiologia del VIH /ITS i en particular per la seva experiència en la inclusió dels serveis comunitaris i l’ús de les tecnologies ràpides en els sistemes d’informació sobre la infecció pel VIH a travès del seu treball en el tercer sector, ha estat escollit per la Organització Mundial de la Salut (OMS) per participar com el principal ponent de la sessió sobre “Vigilància del VIH de segona generació: noves oportunitats i progressos”.
L’investigador català, que durant l’any 1990 va estar treballant a Ginebra al Global Program on AIDS de l’OMS amb el reconegut Dr. Jonathan Mann, ja te experiència en aquests països, doncs l’any 1992 va dirigir a Kiev un seminari de vigilància epidemiològica per a totes les Repúbliques ex-soviètiques i ha estat consultor de la OMS en diversos països de la regió.
D’altra banda, el Dr. Mirandola presentarà les dades d’un projecte de seguiment de conductes fet a Europa i en el que Catalunya hi ha participat.
Problemàtiques semblants, solucions similars
Malgrat les enormes diferències culturals entre l’Amèrica Central i la Regió de l’Orient Mitjà i Àsia Central, el grau de desenvolupament econòmic, un elevat grau d’estigmatització i les característiques de l’epidèmia del VIH, concentrada al voltant de grups “vulnerables” específics com els Usuaris de Drogues per Via Parenteral (UDVP) i el Homes que tenen Relacions amb Homes (HSH), fan que les experiències dutes a terme per aquesta Fundació catalana a Amèrica Central puguin ser també útils en aquestes regions. Els objectius de les intervencions doncs són també els mateixos: reduir la transmissió sexual del VIH, promoure l’accés al diagnòstic i tractament a totes les persones que viuen amb el VIH, eliminació de lleis, polítiques i pràctiques punitives per acabar amb l’estigma i la discriminació, especialment dirigit cap als colectius vulnerables. Les estratègies de treball també són similars, sobretot les destinades a millorar la utilització de proves i informació estratègica de la sida en la planificació i presa de decisions per a l’optimització de la gestió i l’ús de tècniques de suport i per ampliar i enfortir el compromís i la prevenció amb les comunitats, els governs, la societat civil i les xarxes de persones que viuen amb el VIH.
Aquest taller organitzat per la OMS i UNAIDS va adreçat al personal tècnic implicat en salut pública i té el propòsit de reforçar el seu coneixement tècnic i afavorir l’intercanvi d’experiències que puguin ser traslladades a la regió.
La Comunitat d’Estats Independents (CEI)
El 21 de desembre de 1991, 11 de les 15 ex-repúbliques soviètiques es van reunir a Alma-Ata, Kazakhstan i van signar un tractat on la CEI quedava ratificada i la URSS oficialment dissolta. Foren Armènia, Azerbaidjan, Bielorússia, Kazakhstan, Kirguizistan, Moldàvia, Rússia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan i Ucraïna. El desembre de 1993, Geòrgia es va unir a la CEI en circumstàncies controvertides. L’agost de 2005, Turkmenistan va abandonar l’Organisme per convertir-se en membre associat. L’agost de 2008, Geòrgia es retirà de la CEI després de la Guerra d’Osetia del Sud i deixa de ser membre formal a l’agost de 2009. La CEI es pot considerar la successora de la URSS i és comparable – com conglomerat polític- a la UE: una entitat de caràcter supra-nacional.