Divendres 29 març 2024

Divendres 29 març 2024

Compartir

Mireia Mata: “Tenim eines per superar la bretxa salarial de gènere”

Mireia Mata, Directora General d’Igualtat del departament de Treball, Afers Social i Famílies de la Generalitat de Catalunya, en una entrevista per La Independent diu que recentment ha presentat diferents mesures per superar les desigualtats en l’àmbit laboral, així com l’estudi “La situació de desigualtat salarial a Catalunya entre homes i homes”.

 

Mata, que lidera una de les direccions puntals en les polítiques de dones, afirma que hi ha les eines per superar la bretxa salarial i que es necesari abordar aquest tema des d’una perspectiva transversal i intersectorial.

 

La desigualtat en l’àmbit laboral entre dones i homes és evident, heu presentat un estudi sobre la bretxa salarial, una de les desigualtat més visibles.

Si, és un estudi important, el primer que elabora la Generalitat de Catalunya i s’ha fet des de l’Observatori del Treball i Model Productiu. Les dades amb les que s’ha comptat són les darreres disponibles, de l’any 2014 i la conclusió principal ha estat que de mitjana les dones guanyen en termes anuals un 26% menys que els homes, la bretxa salarial més alta des de 2008, quan era del 24,4%. Una dada que no per sabuda, o percebuda, deixa de ser molt preocupant. Malgrat les lleis i les polítiques hem anat enrere i això vol dir que hem de seguir el nostre compromís i combatre aquesta desigualtat salarial.

 

Hi hagut iniciatives socials i institucionals a Europa per superar la bretxa salarial: la llei alemanya per la igualtat salarial és un exemple a seguir?

Nosaltres tenim eines, la llei d’igualtat efectiva entre dones i homes, tot i que alguns articles estan impugnats pel tribunal constitucional, però tenim eines que són efectives. Els plans d’igualtat a les empreses són una eina fonamental i hem de fer possible que totes les empreses en tinguin.

D’altra banda hem elaborat un decàleg de mesures per superar la bretxa salarial: formació als recursos humans per tal d’acabar amb les discriminacions laborals a les dones, guia de diagnosi i aplicació informàtica de seguiment i avaluació de plans d’igualtat, creació del grup de treball sobre bretxa salarial al consell de relacions laborals, col·laboració amb els ens locals… cal fer xarxa i lluitar conjuntament.

 

Des del Servei d’Ocupació de Catalunya també impulseu deu mesures per superar les desigualtats de les dones en l’accés a l’ocupació, quines són?

Són mesures que van des de la formació interna al personal del SOC fins a l’acreditació de competències professionals en matèria d’igualtat. Són mesures que posen sobre la taula temes que aboquen les dones a la desigualtat en l’accés: la manca de reconeixement, les responsabilitats familiars, la violència masclista… donem algunes respostes necessàries: Incentius a la conciliació per a persones participants de programes d’orientació i formació, Formació específica per a joves en matèria d’igualtat i violència masclista, programes de foment de l’equitat de gènere i de la integració de les dones, Accions per combatre la fractura digital social i de gènere… es pensa en clau de gènere en les accions d’inserció.

 

Des de la Direcció General d’Igualtat heu posat sobre la taula anàlisis i propostes, quin creieu que hauria de ser el full de ruta per acabar amb les desigualtats?

Cal tenir-ho en compte i actuar des de la desigualtat estructural que patim les dones i que afecta a l’àmbit laboral: la manca de reconeixement, el sostre de vidre, les responsabilitats familiars, la violència masclista… hem d’abordar aquesta multiplicitat de factors que fan que les dones patim la desigualtat, sense abordar-ho des d’una perspectiva transversal i intersectorial no podrem fer-ho.

I a partir d’aquest abordatge, establir tantes mesures positives en tots els àmbits productius que facilitin el tancament de la bretxa salarial, la lluita contra la precarietat, la prevenció de la pobresa i l’accés al treball i els llocs de presa de decisió en igualtat de condicions garantida.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Sant Jordi 2023. Les llibreres recomanen novetats de dones

5 Llibreries de Barcelona, ens recomanen les seves novetats de llibres d'escriptores, per a Sant...

Diada 11S 2020

    OPINIÓ Divendres 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya marcada per dues excepcionalitats que...

Els ajuntaments i la Diputació de Barcelona en campanya contra l’assetjament sexual en espais públics d’oci

  Passant per Alella, El Papiol i Sant Sadurní, a les portes de l’estiu La...