Dimecres 01 maig 2024

Dimecres 01 maig 2024

Barcelona: A “Fugit”, tothom es converteix en “persona refugiada” durant unes hores / La Independent / Notícies gènere

Fugit es un muntatge de denuncia en el que va participar un nombrós grup de gent que es va convertir en persones refugiades tot amagant-se per diversos indrets del Poblenou.

 

 

Les naus industrials abandonades, van ser llocs molt adients per desenvolupar l’acció de “Fugit”, una obra de teatre al carrer de la companyia Kamchàtka sobre les conseqüències dels conflictes armats i que promociona Metges sense Fronteres (MSF) gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació al desenvolupament (ACCD), i a la col·laboració de l’Ajuntament de BCN.El seu objectiu és reflexionar sobre la situació dels milers de persones que cada any es veuen obligades a fugir a causa dels conflictes armats, la persecució i la violació dels drets humans.

A les persones que estaven apuntades a la  representació se les va citar al modern hotel TwentyTú, el dissabte 12 i el diumenge 13. Des d’aquest lloc, uns estranys guies terroritzats i amb mirada perduda guiaven a la gent pel barri, tot fent-la entrar i sortir de fabriques amb interiors desbastats.

En una espècie de magatzem obscur, s’enportaren documentació i mòbils. Amb una identificació, una pinça ben visible a la roba, feien córrer i amagar-se a la gent en llocs determinats. En qualsevulla cantonada podien fer pujar a qui determinessin a un mini bus, i col·locar-lo a terra tapat amb llençols blancs. Aquests moments que van durar mes de 10 minuts de “viatge” pels carrers, feren reflexionar sobre les persones  refugiades que viatgen ocultes en camions o altre tipus de transport.

Un cop arribàven a l’Hangar del Poblenou, després de la ‘celebració’ amb aigua i llençols, que simbolitzava el retrobament amb els familiars o l’arribada a un lloc segur, els guies feien l’acompanyament a l’interior,  embenant els ulls a la gent i fent-la avançar en fila índia fins a un pati interior abandonat. Allà, persona a persona, era agafada suaument per les mans i deixada en una cadira o estirada a terra, tot rebent una abraçada molt càlida, abans no marxessin.

Com a “protagonista” d’aquesta impactant muntatge tothom arriba a sentir les sensacions de por, arbitrarietat e incertesa com qualsevulla persona que es veu obligada a “fugir”.  Kamchatka  aconsegueix apropar a la ciutadania amb aquesta experiència vista mil vegades per les televisions i que sembla que ja no afecti a ningú.

Aquesta obra s’ha presentat durant aquest any en diversos llocs i sempre  ha impactat a les persones que hi han participat i que acaben posant-se en la pell de les persones refugiades. L’obra convida a mobilitzar-se i implicar-se amb les organitzacions que, com MSF, presten ajuda humanitària a víctimes de conflictes i posen les bases per a transformar la situació. Amb aquesta iniciativa, Metges Sense Fronteres  vol generar una reflexió sobre els moviments de població, i apropar les històries humanes que hi ha al darrere, més enllà de les xifres.

Podeu consultar més sobre l’obra  a Escena Poblenou

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Acte de lliurament del XXVIII Premi 8 de març Maria Aurèlia Capmany

 Dia Internacional de les Dones Aquest any, el lema és: ‘Fem memòria. Les Oblidades en...

Barcelona: Al voltant del 8 de març: ADONA’T als barris / La Independent / Notícies Gènere

El cicle es va iniciar fa anys al barri del Besòs, i també al Coll...

Logo de la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género

Nova campanya en xarxes socials de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere

    La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG en castellà) ha...