Dijous 28 març 2024

Dijous 28 març 2024

Compartir

190 països i 10 mil organitzacions es donen cita a la seu de l’ONU

 

 

Geraldine Byrne Nason, presidenta de la 62 Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (62 CSW), va afirmar que les dades mostren, que les dones i nenes que viuen en zones rurals estan molt endarrerides.

La violència els afecta de manera desproporcionada, així com la pobresa, el canvi climàtic i la fam, “situació que sovint ens avergonyeix”, comenta.

En inaugurar la 62 CSW, en la qual hi participen unes 8 mil persones, la majoria dones, l’ambaixadora irlandesa va reconèixer que aquesta vergonya crea heroïnes, ja que elles han lluitat en les seves comunitats per acabar amb la pobresa, la fam i la injustícia. A aquestes dones i nenes cal empoderar-les, va instar.

Ja hem parlat prou. No és el moment dels debats que poden ser promeses a llarg termini, ara es requereixen respostes immediates, resultats per a aquestes dones.

Davant representants de més de 190 països i de 10 mil organitzacions de la societat civil, Geraldine Byrne Nason, va expressar unes breus paraules en irlandès, per donar la benvinguda a les assistents, representants dels governs i, de manera especial, a les integrants de diversos grups, “dinàmics i enèrgics” que han vingut a participar de diferents parts del món. “La seva passió, compromís i energia ens donen vida i ajuden a garantir que les nostres deliberacions no es quedin al soterrani d’aquest edifici de l’ONU”, va dir.

Com estava previst i mentre centenars de representants governamentals, d’organitzacions civils i periodistes seguien acreditant davant l’Organització de les Nacions Unides (ONU), la sessió inaugural va començar a les 10:00 hores, amb la intervenció de l’ambaixadora irlandesa, en la seva qualitat de presidenta de l’62 CSW.

Geraldine Byrne Nason va destacar que en aquests deu dies es treballarà per oferir resultats concrets i que no sigui un esdeveniment més de l’ONU: “Treballaré sense descans, per aconseguir-ho”. “Volem assegurar-nos que els resultats de la 62 CSW impactin directament en la consecució dels drets humans de totes les nenes i dones de tot el món”, va reitera.

 “Mai em canso de dir que la CSW ens ofereix una oportunitat única. No la desaprofitem. Tenim una obligació moral d’avançar, de fer més i fer-ho millor”, va continuar durant el seu discurs inaugural.

Va afirmar que a la CSW hi haurà honestitat, en reconèixer les deficiències i les errades que hi ha hagut per garantir els drets de les nenes i dones, i que està disposada a impulsar amb determinació el compliment ple i efectiu dels mandats de la Plataforma d’Acció de Beijing.

 

Vinc d’una illa petita

Geraldine Byrne Nason va recordar que ve d’una petita illa en el salvatge oceà Atlàntic i que està acostumada a lluitar i a enfrontar-se als desafiaments: “Tenim resiliència com a part del nostre ADN”.

Es va referir als dos temes que aquest any seran examinats en la 62 CSW: els Desafiaments i les Oportunitats per aconseguir la igualtat de gènere i l’apoderament de totes les dones i nenes rurals. Sobre això, ha apuntat que el seu país té un dels percentatges més alts de tota la Unió Europea de dones que viuen en àrees rurals, amb més del 37 per cent.

 “Sabem el que se sent. S’ha dit que la Irlanda del segle XXI gaudeix d’una imatge del primer món, però conserva una memòria en brut de país en desenvolupament. Molts dels desafiaments per a les dones i les nenes rurals, són l’escassetat d’aliments, la migració, la inseguretat i la falta d’educació, que coincidint amb els mateixos desafiaments als quals es van enfrontar les dones i nenes rurals al meu país, fins fa menys de 50 anys”, va recordar.  La diplomàtica va continuar amb la seva exposició: “No obstant això, aquestes dones i nenes rurals també van ajudar a construir la nostra societat i les nostres economies modernes. Es van convertir en agents de canvi inigualables al meu país. Espero que això passi en molts altres països. El nostre treball en les pròximes setmanes s’enfocarà en les més endarrerides”.

Va  parlar tot persuadint perquè dones i nenes que viuen a les zones rurals estiguin “al cor del nostre treball per mantenir la pau i el desenvolupament”, ja que sense elles, no hi haurà possibilitat d’èxit. Per aquest motiu, va assegurar: “No deixarem a ningú enrere. No farem compromisos només en el paper, farem recomanacions orientades a l’acció legisladora i política, tant en l’àmbit nacional com internacional”.

 “Durant els pròxim deu dies tindrem la responsabilitat de treballar per fer arribar a les dones, la manera d’aprofitar el vintè cinquè aniversari de la Quarta Conferència Mundial sobre la Dona, que se celebrarà el 2020, encaminada a accelerar la consecució de la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones i les nenes”, va anunciar.

Gerardine Byrne Nason va declarar que aquest és el moment clau per seguir treballant i fer realitat els drets de totes les dones i nenes: “Treballem en unitat per garantir que la discriminació contra les dones i les nenes quedi en història del passat, i que les nostres nenes creixin avui en un món que els permeti prosperar i viure plenament”, va dir en francès.

Finalment, va recordar a una de les seves autores favorites, Iris Murdoch, que va dir: “Crec que ser dona és com ser irlandesa … Tothom diu que ets important i agradable, però sempre situades en segon lloc”. Després, va afegir: “Com a presidenta de la CSW, els hi  dic: s’acabat el temps. Ja no ocuparem el segon lloc”.

Llegat nociu, patriarcat i discriminació: Guterres

A la sessió inaugural, el secretari general de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, va expressar que el patriarcat i discriminació, en un món dominat per homes, han deixat un llegat nociu, i que les actituds i estereotips sexistes segueixen presents; fins i tot, en organitzacions internacionals com l’ONU.

Pel que fa a les bretxes de desigualtat, ha destacat que les dones ocupen menys del 30 per cent dels llocs de treball d’investigació i desenvolupament en el món, mentre que en la diplomàcia, només ocupen el 20 per cent d’ambaixades, pel que va instar a revertir aquestes estadístiques.

Va puntualitzar que, per primera vegada s’ha aconseguit la igualtat en el nombre de llocs del grup d’alta direcció de l’ONU. El 2021 s’aconseguirà entre el personal de categories superiors i el 2028 en tots els nivells, va prometre. Va esmentar el compromís amb tolerància zero a l’assetjament sexual, i que es milloraran els mecanismes per a la seva denúncia.

 

   

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

II Jornades sobre Violència Masclista a Mataró

Reflexió sobre les causes, els estereotips i els rols de gènere que l’ afavoreixen  Mataró...

10 anys sense Anna Politkóvskaia

OPINIÓ Anna Politkóvskaia no va ser la primera periodista assassinada a Rússia després del final...

Feminisme sense feministes

Es poden fer moltes anàlisis polítiques del que va passar diumenge a les eleccions municipals...