Dijous 22 febrer 2024

Dijous 22 febrer 2024

Compartir

Breu homenatge a Isabel Moya Richard

 

 

OPINIÓ

Diumenge 4 de març va morir a La Habana, una gran feminista, una gran dona i una gran persona, Isabel Moya Richard.

 

La destacada periodista, investigadora i professora cubana va estar fins al darrer moment al front de la Editorial de la Mujer i  de la revista Mujeres, de la Federación de Mujeres Cubanas.

Dos dies més tard les dones periodistes cubanes li van fer un homenatge durant un taller d’Igualtat de Gènere  que es va fer a l’Institut Internacional de Periodisme, José Martí. Aquest article del setmanari “Mujeres” és de Lirians Gordillo Piña i les fotos d’Amaya Espinosa Martínez.

En aquest homenatge s’hi va sumar el “Cruïlla d’Europa”, de Mataró Ràdio en el qual ella hi havia participat tres vegades.

La darrera entrevista al Cruïlla d’Europa, fou amb motiu de la Fira Internacional del Llibre de La Habana el passat 6 de febrer

Com a directora del “Cruïlla d’Europa” i membre de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya – Xarxa Internacional de Periodistes amb visió de Gènere (XIDPIC.CAT-XIPVG) que edita “La Independent”*, agència de noticies amb visió de gènere vaig enviar a la Isabel, unes paraules, des de Barcelona, que vam compartir amb les periodistes cubanes, companyes de  Isabel Moya Richard, que reproduïm a continuació:

 

“SALUTACIONS estimada ISABEL … des de Barcelona

La vida és lluitar cada dia. I això és el que ens ha ensenyat aquesta gran senyora, Isabel Moya a les que vam tenir el plaer de conèixer-la i poder compartir. “Teresa, no ens hem de rendir mai. Hem de lluitar per ser millors persones “, això és el que em va dir Isabel a la Primera Assemblea de GAMAG, el 2015, a Ginebra. Ens vam veure i simpatitzem.

Em vaig adonar de la seva enorme obra i de la seva gran humanitat. A partir d’ara haurem d’aprendre a viure amb el seu ensenyament i amb el seu record. A rellegir tot el que ella ha escrit sobre el sexisme en el llenguatge i com treballar perquè desapareguin les bretxes de desigualtat en tots els camps entre dones i homes. Isabel ha estat una gran dona que mai es va sentir discriminada per les seves limitacions. En la seva família la van criar amb molt d’amor.

Ella ha contagiat d’aquell amor les vides de la seva Gabriela i del seu Juan Carlos.

T’enviem, estimada Isabel, un petó banyat de les nostres càlides aigües de la Mediterrània perquè t’acompanyin en el teu llarg viatge.

Amb el teu record aprendrem a caminar dretes. Petons”.

 

 * Llegiu més articles publicats a La Independent sobre Isabel Moya, directora de la revista Mujeres i de l’ Editorial de la Federación de Mujeres Cubanas

Les escriptores cubanes aconsegueixen el seu espai per per Lidia Vilalta, text i fotos. La Independent. L’Havana. Cuba. (19 de novembre de 2015)

L’experiència de Magín surt a la llum a Cuba per Lídia Vilalta. La Independent. La Habana. Cuba (30 d’octubre de 2015)

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Comarca Els Ports: Isonomia es reuneix amb el Grup de Treball sobre Desenvolupament Local Igualitari de la comarca

  La Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I de Castelló ha mantingut aquest matí...

Operació carioca a Galícia

Es calcula que 300.000 dones i 12.000 homes exerceixen la prostitució a l’Estat espanyol ·...

#La situació de les dones en el món Part III

    Continuant amb l’anàlisi de Laura Lopresti, la qual és enllaç de CLACSO a...