Divendres 19 abril 2024

Divendres 19 abril 2024

Compartir

10 anys de l’argentina Comunicación para la Igualdad

Comunicar Igualdad compleix 10 anys d’intens treball en el seu objectiu de promoció de la igualtat de gènere en la comunicació, 10 anys que han estat una gran aportació feminista.

És un llarg recorregut el que ha fet l’Associació Civil Comunicació per a la Igualtat, organització de la societat civil d’Argentina. Algunes de les seves integrants ja fa més de 15 anys que treballen des de la societat civil en el seu objectiu, ja que el seu treball inicial fou a través de l’associació Artemisa, elaboradora d’informació amb visió de gènere.

La XIDPIC.CAT, ha format part de la mateixa Xarxa Internacional De Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG) i va anar en paral·lel a l’altra banda de l’Atlàntic des del 2005 quan vam coincidir amb Sandra Chaher a Morelia, Michoacán, Mèxic a la Fundació de la RIPVG. També ens hem anat trobant amb algunes per la seva pertinença a la Xarxa de Periodistes d’Argentina PAR.

La Independent sempre ha estat atenta a la feina d’Artemisa, de qui és molt deutora, i des del 2012 fins avui mateix de Comunicar Igualdad, reconeixent la seva posició d’avantguarda en la promoció de la igualtat de gènere en la comunicació.

Hem conversat amb Sandra Chaher sobre els darrers projectes que estan duent a terme, com les campanyes per a un periodisme amb diversitat, per cultivar el debat i contra els discursos d’odi i per a polítiques de gènere en periodisme i publicitat.

Chaher explica que mantenen algunes línies originals: “seguim treballant les polítiques de gènere tant en el sector públic com privat i institucions de la societat civil, cosa que seria el tercer sector, i també la línia de manuals i recomanacions per treballar millor a la indústria de la comunicació tant en periodisme com en publicitat”.

Com a temes nous, exposa que “els dos més potents en els dos darrers anys -que estan emergint al nostre entorn feminista- tenen a veure: un amb la violència digital de gènere i en particular amb els discursos d’odi, tant cap a periodistes com a general a dones públiques i persones amb identitats diverses que es mouen a l’àmbit públic; i l’altre amb els grups antigènere, que d’alguna manera són dues cares de la mateixa moneda, com aquests grups estan desafiant en el camp de la comunicació l’activisme feminista i com la veu pública de dones i diversitats es troba en escac a partir de la violència d’aquests sectors”.

Continuen també amb els temes de capacitació com el Diploma de Comunicació, Drets Humans i Gènere que ja compleix 10 anys i l’especialització, des del 2018, de la Formació postgrau Especialització en Violència(s) de Gènere.

Una altra tasca és fer incidència en totes aquestes àrees de recerca.

Atentes sempre als debats locals, regionals i globals sobre els diferents aspectes de l’Agenda feminista internacional de comunicació, fent aliances amb organitzacions d’Amèrica Llatina i algunes de nivell global que també miren de fer avançar aquesta agenda.

quienes-somos-10-anos-1024x407

Felicitats doncs a: Gabriela Barcaglioni, Llicenciada en Comunicació Social per la Universitat Nacional de La Plata (UNLP) i integrada a l’equip interdisciplinari de l’Institut d’Estudis Jurídics de la Facultat de Ciències Jurídiques i Socials de la UNLP; Sandra Chaher, Llicenciada en Ciències de la Comunicació (Universitat de Buenos Aires), amb Especialització en Gènere i Dret (UBA). Presidenta de l’Associació Civil de Comunicació per a la Igualtat i directora del Diploma de Comunicació, Gènere i Drets Humans; Mariana Fernández Camacho, doctoranda en Educació, Llenguatges i Mitjans; Ludmila Fernández López, llicenciada en Comunicació Social amb Orientació en Producció Periodística; Manuela Graciela González, Doctora en Ciències Jurídiques, advocada sociòloga; Paola Ramírez Barahona, Investigadora i Analista en Mitjans de Comunicació, especialista en Publicitat i gènere; i Patricia Ramírez Barahona, Llicenciada en Comunicació Social, diploma en comunicació i Genero.

Entre els seus èxits hi ha: Diploma de Comunicació, Drets Humans i Gènere, Formació postgrau Especialització en Violència(s) de Gènere Estat, Polítiques Públiques i Moviments Socials; Les investigacions i monitoratges sobre grups antigènere i violència digital de gènere. Així com una àrea de consultoria en comunicació inclusiva.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Èxit de la trobada de dones cineastes a la 64 Berlinale

  Cap a la igualtat de gènere: el finançament públic del cinema Les cineastes destaquen...

Catalunya: Proposta d’accions legals contra el llibre que planteja “comprendre i curar l’homosexualitat”/ La Independent / Notícies Gènere

Emprendre accions legals per retirar un llibre que proposa curar la Homosexualitat, és la proposta...

Perú: Reclamació de drets de la ciutadania

Organitzacions que defensen els drets de la infància i agrupacions feministes expressar la seva preocupació...