Gabriela Gallego, de Durango, informa que en arribar amb el seu marit al seu domicili, van trobar les seves pertinences escampades per tota la casa i que els suposats lladres no es van emportar res de valor; pel que semblaes tracta d’un act intimidatori per aconseguir la inhibició de la seva tasca periodista, i que s’afegeix a altres formes de violència patides anteriorment per la periodista.
Aquest fet se suma a múltiples actes de violència perpetrades en contra d’homes i dones periodistes a Mèxic i representa una violació al dret a informar però també al dret de la societat a ser informada. Els periodistes exigeixen que es prenguin mesures urgents per poder realitzar la tasca d’informacio amb condicions de seguretat.
Els fets violents comesos contra la periodista Gabriela Gallego Franco són una violació de la llibertat d’expressió, ja que Mèxic ha signat i ratificat els tractats internacionals referents a la llibertat d’expressió i de premsa, així com la Convenció sobre l’Eliminació de totes les formes de Discriminació contra la Dona “CEDAW” (1981), les quals reconeixen la violència contra la dona com qualsevulla acció o conducta, basada en el seu gènere, que causi mort, dany o sofriment físic, sexual o psicològic a la dona, tant en l’àmbit públic com en el privat “i la discriminació contra la dona com” tota distinció, exclusió o restricció basada en el sexe que tingui per objecte o resultat que pugui menyscabar o anul·lar el reconeixement, gaudi o exercici per la dona, independentment del seu estat civil, sobre la base de la igualtat de l’home i la dona, dels drets humans i les llibertats fonamentals en les esferes política, econòmica, social, cultural i civil o en qualsevol altra esfera i d’acord amb la “Ley General de Acceso de las Mujeres a una Vida Libre de Violència” (2007) que reconeix la violència Institucional (art. 18) com “els actes o omissions de les i els servidors públics de qualsevol ordre de govern que discriminin o tinguin com a fi dilatar, obstaculitzar o impedir el gaudi i exercici dels drets humans de les dones i també l’accés al gaudi de polítiques públiques destinades a prevenir, atendre, investigar, sancionar i eradicar els diferents tipus de violència. “
Compartim la informació proporcionada per la periodista Gabriela Gallego Àvila:
“Durango, – Amb impotència els hi comparteixo que aquest dimecres 5 juny 2013, de nou el meu domicili va ser envaït per “lladres” d’aquests que només busquen intimidar i que no els importen les teves pertinences.
Com cada dia vaig sortir de casa meva molt aviat i cap a les 16:00 hores en companyia del meu marit el “Monero” Alfonso Cano Maa, vàrem tornar al nostre domicili per preparar-nos per assistir a un compromís. Varèm tenir la sorpresa de trobar les nostres pertinences escampades per la nostra caseta. Però les nostres eines de treball seguien al nostre domicili.Si cal fer una lectura a la situació, jo diria que potser és un nou intenten d’intimidar-me i enviar missatges de “bájale”.