Dissabte 05 octubre 2024

Dissabte 05 octubre 2024

Compartir

Sudan del Sud: la violència de gènere és constant i no denunciada / La Independent / Notícies Gènere

El conflicte del Sudan del Sud, ha entrat el 2018 en el seu cinquè any, la crisi humanitària s’ha intensificat i els efectes de la violència generalitzada han contribuït al greu deteriorament de la situació econòmica. Des del principi del conflicte el 2013, el nombre de persones desplaçades ha superat els quatre milions, inclosos 1,9 milions de desplaçament intern.

 

 Foto: @Mundo Negro

 

S’estima que el 85% de persones desplaçades, són dones i nenes. També hi ha hagut més de dos milions de persones que s’han traslladat a Països pròxims, i 1,3 milions més després de la violència que es va generar el juliol de 2016.

Un milió de persones han fugit cap al Sud, concretament a Uganda. Són habituals les violacions de drets humans i fora de control, convertint-se en quotidianitat persistent per a les persones civils.

La violació i diferents tipus de violència de gènere són constants, i no es denuncien prou. El 2017 es van denunciar 1.324 casos de violència, no arribant a una fracció de les agressions a què s’enfronten principalment dones i nenes, les quals sobreviuen diàriament a tasques com la recol·lecció de llenya i aigua.

 

 

   Agua 
soudan-du-sud

Foto:Scaling Up Nutrition

 

 

 

Foto:humanite.fr

 

Aquesta guerra, acompanyada de la crisi econòmica, està deteriorant la salut de la població, afectant principalment a les persones més vulnerables, incapacitades per fer front a les diferents crisis que els afecta.                                                                  

El 2017, Sudan del Sud ha patit el brot de còlera més greu de la seva història. Va començar el 2016 i continua causant estralls el 2018. S’han destruït instal·lacions mèdiques, efectuats atacs a personal sanitari, i hi ha falta de medicaments, que al costat de la manca de professionals de la salut, han contribuït a augmentar malalties que avui en dia es poden prevenir com ara el xarampió i la meningitis.

Només estan funcionant un 22% de centres sanitaris, per la qual cosa hi ha absència de serveis en cas d’emergència obstètrica, així com per a malalts de tuberculosi, VIH (Sida) i persones amb problemes de salut mental, que no reben cap tractament clínic, fet que està provocant l’extensió d’aquestes malalties i una gran mortalitat que afecta les persones que les pateixen.

Aquest conflicte s’ha convertit en una tragèdia més de les conseqüències que provoquen les guerres, una tragèdia evitable, que està deixant un rastre desolador al país. “Segons les dades que té ONU Dones sobre menors afectats són; mes de 3.000 mil menors morts i mortes, més de 20.000 mil reclutats per a la guerra, 2.5 milions han fugit de les seves cases, de manera que milers d’ells i elles estan separats de les seves famílies, i no saben que menjaran l’endemà. Aquesta situació de violència ha repercutit en més de 900 mil menors, que estan patint estrès Psicològic “.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Bielorussia: “La revolució te rostre de dona” / La Independent / Notícies gènere

A la galeria BEGEMOT del carrer Trafalgar, 56, de Barcelona es pot veure, fins al...

Dones pel control d’armes II

Els delegats de l’ONU no es posen d’acord per aprovar un Tractat sobre Comerç d’Armes ...

La xarxa ciutadana ‘Democràcia en moviment’ impregna propostes ciutadanes de feminisme, solidaritat i sostenibilitat

Mitjançant un debat no electoral, diverses persones de la Xarxa, van exposar les seves propostes...