Per Redacció AmecoPress
Esteban Beltrán: “Hi ha falta de diligència per detectar nenes i nens víctimes de tracta”. El director d’Amnistia Internacional assenyala la manca de recursos i atenció a menors
El tràfic i de persones és una greu violació dels drets humans que afecta, sobretot, a dones i nenes, especialment quan es realitza amb fins d’explotació sexual. Per això, la identificació d’aquestes víctimes constitueix un primer pas fonamental per garantir la seva assistència i protecció, el seu accés a la justícia i el dret a la recuperació.
La principal diferència entre trata i tràfic il·legal de persones és la voluntarietat. En el segon cas, la persona migrant contacta deliberadament amb un traficant i li paga el trasllat a un altre país, per a la recerca de millors oportunitats de vida. No obstant això, el tràfic no implica necessàriament una cruïlla de fronteres i sol basar-se en un engany del tractant, que, a través de mentides, abusos i / o coaccions, controla i domina a la seva víctima.
Malgrat que les autoritats tenen l’obligació legal d’identificar i protegir totes les víctimes de tracta amb independència del seu estatus migratori i de la seva capacitat per col·laborar en la persecució d’un delicte, és un fet que a Espanya segueix primant la seva persecució i control. Durant l’elaboració de l’informe publicat per Amnistia Internacional ‘Cadenes invisibles: identificació de víctimes de tràfic a Espanya’, es va poder contrastar la dificultat de documentar casos recents a causa de la deficient tasca d’identificació, l’especial vulnerabilitat de les víctimes i l’escassa coordinació entre autoritats i organitzacions expertes en trata.
Així ho recolza Esteban Beltrán, director d’AI, que assegura que “entre policia i fiscalia es passen la pilota sobre què fer en cas que les menors es facin passar per majors d’edat, però la seva consideració com adultes, així com la falta de informes complets, dificulta molt la intervenció i el seguiment de les seves necessitats. El mateix succeeix amb nenes i nens que viatgen sense acompanyament; falten recursos i implicació per part dels serveis d’atenció a menors i, a més, l’atenció és desigual en funció de cada comunitat “.
Per això, des d’Amnistia Internacional demanen urgentment la creació d’un Pla d’Acció Nacional Integral contra la trata que posi l’accent en el gènere i la vulnerabilitat infantil per millorar la identificació i assistència a les víctimes. Per aconseguir-ho, aquesta organització global per a la protecció dels drets humans reclama la revisió i la millora de diferents àrees i ofereix algunes recomanacions com l’establiment de mecanismes adequats per a la detecció de víctimes, el reforç de persones intèrprets i mesuradores culturals, un enfocament multidisciplinari o la desvinculació de la protecció de la víctima de la denúncia o la col·laboració que aquesta pugui aportar.
Foto: Arxiu AmecoPress