Dijous 10 octubre 2024

Dijous 10 octubre 2024

Compartir

Sudan del Sud: Dones i nenes tractades com un botí de guerra / La Independent / Notícies Gènere

Un grup de persones expertes de l’ONU, pertanyents al Consell de Drets Humans sobre la situació de les dones i nenes de Sudan del Sud, ha declarat que, el conflicte que es viu al Sudan del Sud, que dura  cinc anys ” no ha de ser ignorat per més temps “, i han denunciat els inquietants testimonis de víctimes d’abús sexual.

En aquest país africà les dones i les nenes es troben entre les víctimes més vulnerables. A més, sis milions de persones afronten una “desesperada” escassetat d’aliments.

 

   

 

 ONU//Eric Kanalstein

 

 

S’ha avaluat por part  de la Comissió de Drets Humans de Sudan de Sud, i a través de nombrosos testimonis, de “matances indiscriminades i nombrosos relats de violència sexual brutal”, va dir la presidenta d’aquest òrgan, Yasmin Sooka.

Uns dels llocs on s’han realitzat fets brutals, Yei, les líders de les comunitats de dones van explicar a un grup d’investigació de l’ONU, que “moltes dones i nenes havien estat segrestades i violades per soldats del Govern”. L’estigma resultant d’aquestes violacions, embarassos forçats, les va portar a abandonar els seus nadons, va declarar Sooka.

També afirma, que “les dones al Sudan del Sud han estat tractades per soldats del Govern i actors armats (…) incloses les milícies locals, com un botí de guerra” a més assegurà que soldats del Govern, van atacar un col·legi a Goli, comtat de Yei, al maig pasat, van violar a diverses dones joves i van matar a 10 persones, inclosos cinc escolars. Cal recordar, continua, que “les forces de l’ONU van documentar i denunciar la violació col·lectiva de més de 217 dones del Sudan del Sud per part de les forces governamentals el 2016, cap de les víctimes ha  rebut cap compensació per la seva terrible experiència.

S’ha fet una crida perquè el Govern abordi la impunitat. La presidenta de la Comissió va acollir amb beneplàcit una sentència recent d’un tribunal militar nacional condemnant a 10 soldats per la seva participació en l’assassinat, violació, assetjament sexual i robatori a mà armada de treballadors humanitaris, alguns d’ells ciutadans estrangers.

“Sota la pressió de la comunitat internacional, el Govern del Sudan del Sud va posar voluntat política per combatre la impunitat”, va dir Sooka, abans d’assenyalar que “només els soldats d’infanteria van ser processats, mentre que els que tenen la responsabilitat del comandament van quedar impunes. “La manca de càstig als responsables d’aquests crims, fa creure que poden continuar delinquint amb total impunitat.

Sis milions de persones s’enfronten a una situació de falta de menjar “desesperada”, el que representa un augment del 20 per cent respecte a l’any passat. Reflectint el trauma per les lluites internes que van sorgir de la declaració d’independència del país el 2011.

Des de 2013 la guerra civil ha provocat el desplaçament de més de 1,7 milions de persones del Sudan del Sud i ha creat 2,5 milions de refugiats, inclosos 65.000 menors no acompanyats.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

CONCLUSIONS MEETING MEDITERRANEA Network 14 and April 15, 2016 in Barcelona

Communicators of the Mediterranean Network of Information and Communication with Gender Vision: denunciation of...

maribel

Prenyades de pau

OPINIÓ Estem plenament immerses en les dades assenyalades del Nadal, on hi conviuen la...

Una vaga feminista i general

El 8 de març passat es va anunciar públicament la convocatòria per part del Moviment...