Dijous 22 febrer 2024

Dijous 22 febrer 2024

Compartir

Barcelona: L’endometriosi afecta una de cada deu dones reduint la seva qualitat de vida / La Independent / Notícies Gènere

Alba Vergés, Consellera del Departament de Salut i Cristina Nadal, directora general de Planificació en Salut del Departament i directora de l’Àrea d’Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut, van presentar aquest dilluns un Model d’atenció a l’endometriosi a Catalunya, malaltia que afecta una de cada deu dones en edat fértil.

 

 

 

 

 

Amb l’objectiu de visibilitzar la malaltia i aconseguir un diagnòstic ràpid i eficaç, el model vol promoure la investigació epidemiològica per millorar la qualitat de l’atenció amb diagnòstics menys invasius i tractaments més efectius,

També busca adequar l’atenció a les necessitats específiques de cada dona, amb un protocol clínic-assistencial consensuat per un ampli grup d’experts de diferents disciplines, i una reordenació de serveis que tenen com a objectiu donar visibilitat a les dones amb aquesta malaltia millorant l’accés a un diagnòstic més ràpid abordant de manera integral al llarg dels diferents nivells assistencials.

Vergés, ha subratllat que es tracta d’un “model pioner”, “molt necessari i reivindicat”, que vol “donar visibilitat” a una malaltia que ha “estigmatitzat a les dones que senten un dolor excessiu durant la menstruació”. Ha afirmat que és “un exemple clar” de les polítiques amb perspectiva de gènere que s’impulsen des del Departament.

Cristina Nadal per la seva banda va explicar que “el model promou la capacitat de resolució de l’atenció primària, perquè totes tinguin garantida una bona assistència homogènia i de qualitat a tot el territori”.

Present en l’Acte Maria Cristina Martínez, infermera i llevadora especialitzada, va manifestar: “No s’ha de normalitzar el dolor de la menstruació, de vegades és la mateixa dona la que no li dóna el valor, no expressa als professionals la situació de dolor a causa de que l’ha tingut sempre i pensa que cada mes toca això”. Va destacar també la necessitat d’oferir “una formació específica a les infermeres de salut i escola” perquè coneguin la malaltia i es parli també durant l’educació secundària obligatòria (ESO).

Igualment Cristina Guruchaga, presidenta de l’Associació EndoCat, va manifestar que “el problema rau en nosaltres mateixos, en l’àmbit familiar que pensa que és normal, quan va al metge la pacient no parla, amaga el fet”; també ha dit que “la endometriosi té més prevalença que l’asma, la diabetis o la sida en homes i dones”. Va destacar que hi ha estudis que xifren en 11 hores, el temps perdut a la feina per les conseqüències d’aquesta patologia.

Finalment, el cap del Servei de Ginecologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, Francesc Carmona, ha explicat que “aquesta malaltia crònica pot aparèixer en qualsevol moment de l’edat fèrtil de la dona, a més de provocar a les pacients una pèrdua de la seva qualitat de vida”.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Conferència “Dones amb empenta. Mostra de innovació a l’empresa” / La Independent / Notícies Gènere

  En el cicle de conferències* “Els reptes de la igualtat 2013″, aquest 19 de...

El día internacional contra la Lesbofobia, Homofobia i Transfobia, la guinda a dues setmanes d’acció a l’Argentina

El dia internacional contra la Lesbofobia, Homofobia i Transfobia es celebrà a Argentina, Buenos Aires,...

Barcelona: CONFERÈNCIA Primaveres arendtianes: Claudia Hilb / La Independent / Notícies gènere

Claudia Hilb (Universidad de Buenos Aires) impartirà la conferència titulada “‘Por eso, Sr. Eichmann, debe...