Dimarts 23 abril 2024

Dimarts 23 abril 2024

Compartir

S’incrementa el nombre de víctimes de trata

 

Els desplaçaments, els conflictes armats i el feble estat de Dret, en són algunes causes. El  70% de les víctimes són dones, segons UNODC. 

 

El nombre de víctimes de trata de persones a nivell mundial s’està incrementant, al mateix temps que han augmentat la quantitat de sentències per als traficants. El nombre de víctimes va aconseguir el seu nivell més alt el 2016 quan es van detectar més de 24.000, i és en el continent americà i en algunes parts d’Àsia on es reporten els números més elevats de víctimes detectades.

Aquesta informació la dóna a conèixer l’Informe Global sobre Trata de Persones 2018 realitzat per l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC) presentat el 7 de gener a Viena, Àustria.

L’estudi assenyala que els grups armats estan utilitzant la trata de persones com una estratègia per finançar les seves activitats o incrementar la seva força laboral en els conflictes armats arreu del món.

A les zones de conflicte, el tràfic i la trata de persones són perpetrades no només pels grups armats, sinó també per altres criminals que fugen del perill i la persecució.

Les poblacions que pateixen desplaçament forçat es troben a la mira dels delinqüents, incloent els assentaments de persones refugiades sirianes, iraquianes i afganeses, per esmentar-ne algunes.

L’informe ressalta que les circumstàncies generades, o exacerbades, pels conflictes armats, com ara el desplaçament, el feble estat de dret, les adversitats socioeconòmiques, la fragmentació social i la ruptura de les famílies, incrementen la vulnerabilitat de les persones davant la trata de persones.

 

Les dones són el 70% de les víctimes

L’informe també mostra que el 70 per cent de les víctimes de trata de persones detectades a tot el món pertanyen al gènere femení. Una xifra propera a la meitat són dones, mentre que les nenes representen una cinquena part de totes les víctimes a nivell mundial i aquest nombre continua augmentant.

L’explotació sexual continua sent el principal fi de la trata de persones, representant el 59 per cent, mentre que els treballs forçats equivalen al 34 per cent dels casos detectats.

Per a les nenes i els nens es va detectar un patró diferent. Mentre que els nens són majorment víctimes de tràfic de persones amb fins de treballs forçats (50 per cent), molts són també víctimes d’explotació sexual (27 per cent) i altres formes d’explotació com mendicitat forçada, nens soldats, i activitats criminals forçades. Les nenes van ser víctimes d’explotació sexual en un 72 per cent de les ocasions, i de treballs forçats en un 21 per cent dels casos detectats.

També, l’informe assenyala que el percentatge de víctimes domèstiques identificades -persones victimitzades dins del seu propi país- s’ha duplicat del 27 per cent el 2010, al 58 per cent el 2016. La majoria de les víctimes que són detectades en regions que no són les del seu país d’origen, provenen d’Àsia de l’Est o l’Àfrica Subsahariana. Aquesta situació pot estar relacionada amb els alts nivells d’impunitat en aquestes regions, que són amb freqüència zones d’origen de les víctimes.

Els països amb major riquesa són més proclius a ser zones de destinació de víctimes, les quals són reclutades en països d’origen distants, per aquest motiu cal incrementar les respostes des de la cooperació internacional.

Aquest informe, produït per UNODC cada dos anys, reforça el vincle entre el combat al tràfic i a la trata de persones i l’assoliment de l’Agenda de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.

L’Informe Global sobre Trata de Persones 2018 s’ha presentat tan sols unes setmanes després de l’adopció del Pacte Mundial per a una Migració Segura, Ordenada i Regular, instrument que ratifica el marc legal internacional existent i ressalta la importància clau del Protocol de l’ONU contra la Trata de Persones.

 

 

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El Parlament aprova el primer pla d’igualtat de gènere de la cambra

    En un nou pas cap a la igualtat efectiva entre dones i homes, el...

Sis anys des del primer domini .cat

Més de 50.000 particulars, entitats, empreses, petits negocis i multinacionals, d’aquí i de fora, formen part...

Uruguai: Decàleg de publicitat no sexista / La independent / Notícies gènere

El Decàleg per a una comunicació publicitària no sexista sorgeix en L’Observatori: un àmbit creat...