Dijous 07 novembre 2024

Dijous 07 novembre 2024

“Ens volen submises, ens tenen combatives”. Cap el 8M 2019

 

Manifestació mati 8M a Barcelona

 

 

 

DSC 0418

Manifestació tarda 8M a Barcelona

 

Aquest 8 de Març hi ha hagut la primera vaga Feminista de la història. S’ha convertit en un clam internacional. A l’Estat Espanyol va ser secundada per prop de sis milions de persones.

A Catalunya durant 24 hores hi hagué un dia d’accions reivindicatives des de diferents col·lectius. De bon matí milers de joves feministes van sortir al carrer per la igualtat i pels drets de les dones, alhora que s’exigia el final dels feminicidis, llibertat absoluta per decidir, i ni una agressió més contra les dones sense resposta. També  col·lectius i associacions de dones feministes van realitzar accions, al llarg de tota la jornada de vaga: es van tallar carrers, parar trens, tancar establiments comercials …

La manifestació de la tarda de 8M, va ser la més nombrosa dels últims quaranta anys, prop de quatre-centes mil persones van sortir al carrer, per exigir un canvi radical en la política de desigualtat i discriminació. Aquest 8M ha començat una revolució que no té marxa enrere.

Ara, digerint aquest èxit rotund, s’esten la pregunta: i ara que ?.

Algunes aportacions de diverses dones compromeses en l’organització del 8M 2018, serveixen ja per començar a debatre. Són les de Sira del Rio, Sara Lafuente, Amaia Agirresarobe, Silvia L. Gil, Jone Bengoetxea i Valentina Longo ….

“La pregunta hi és i no encertem a respondre-la: per què ara, per què aquí. L’indubtable és l’efervescència. El 8 de març es va expressar un sentiment molt profund i molt compartit d’enuig i rebel·lia. Es va posar veu i cos col·lectius a un malestar profund. I aquesta expressió, no només col·lectiva, sinó massiva, és una cosa molt potent. Però és un sentiment molt en brut. Ara toca polititzar-lo: entendre totes d’on sorgeix el nostre malestar, el perquè de la injustícia, què implica rebel·lar-se. En altres paraules, saber totes a què ens referim quan cridem allò de “no és un cas aïllat, es diu patriarcat”. Hem afirmat sempre que “el personal és polític”. El 8M 2018 trascendirem  juntes i massivament allò personal; ara toca construir juntes i massivament allò polític. “

“En molts llocs, la coordinació històrica del feminisme autònom ha estat desbordada per una marea de gent jove. Cal donar-li una molt benvinguda i, en tot cas, assegurar-nos que els aprenentatges històrics flueixin i alimentin, en lloc de bloquejar. Aquesta coordinació no ha tingut com a eix gravitatori Madrid (ni Catalunya, ni Euskal Herria). Un cop més (com ho vam veure, per exemple, a Còrdova el 2001 i a Granada el 2009), hem vist que la major potència aglutinadora sorgeix quan el feminisme es descentralitza. Necessitem un feminisme autònom, horitzontal i descentralitzat”.

 

 

Otra

 

 

DSC 0298

DSC 0184

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC 0177

 

 

DSC 0104

Pancarta 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mani tarde

 

 

 

 

“Entre totes les coses increïbles d’aquest passat 8 de març, potser la més increïble sigui que tot el que va succeir va estar organitzat des de la base mateixa, per un moviment feminista que no té grans estructures, personal alliberat, finançadors i partits. Per això es pot permetre ser lliure i radical”

 

 

 

Mujeres en Plaza Jaume

    

“Potser perquè no té una estructura tancada en la qual encotillar i perquè només existeix en la mesura que flueix en els carrers i es fica dins dels nostros cossos, sigui el motiu pel qual ho ha permeat tot. És un feminisme que no té lideratges clars. Obvi que hi ha una gent més visible que una altra i obvi que no tot és horitzontalitat estupenda i que les relacions de jerarquia hi són. Però no hi ha caps indiscutibles i ningú és imprescindible.”

   

 

Plaza 88

 

 

 

Mujeres de fuera

DSC 0114   

 

 

 

 

 

 

 

  

   

Plazaaa

  

 

Segunda

cuarata

 

 

 

 

 

 

  

Migrantes

Por las que no estan

 

 

 

 

 

 

 

Magrebies

 

 

 

 

 

 

 

 

Otra por layetana

 

Pancarta 2

 

Pancartira 55

 

 

Texto 1

Textos 55

 

 

        

 

 

 

 

Ca la dona 2 1

 

 

 

Ca la dona 3

Ca la dona 2 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Para cerrar

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Dones Periodistes, unides per la defensa de la Llibertat d’Expressió

Imatge de la VI Trobada de la RIPVG en Barcelona 2016. Periodistes de diferents països...

Catalunya: 23 de març de 2018. Presó o exili: “No defallirem” / La Independent / Notícies gènere

La Independent reprodueix la carta de Marta Rovira “Avui emprenc un camí dur, un camí...

Internacional. ONU: Fòrum Generació Igualtat, Coalicions d’Acció, C.Mexico-Paris / La Independent / Notícies Gènere

Juntament amb feministes de tot el món i els Governs de Mèxic i França, Onu...