Divendres 21 juny 2024

Divendres 21 juny 2024

Dones Periodistes, unides per la defensa de la Llibertat d’Expressió

Imatge de la VI Trobada de la RIPVG en Barcelona 2016.

Periodistes de diferents països del món, es reuniran a Montevideo en 3 esdeveniments simultanis, amb un propòsit comú: La lluita per la defensa dels seus drets en contextos de violència i de desinformació.

 

Montevideo serà seu de 3 esdeveniments simultanis, que congregaran a periodistes provinents de diferents països d’Amèrica Llatina, Europa, Àsia i Àfrica els dies 3 i 4 de maig, unides per la seva professió i per la defensa dels seus drets a la comunicació, a la informació i a la llibertat d’expressió en contextos de violència i de desinformació.

Els esdeveniments que els congrega, són: la VII Trobada de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG, sigles en castellà) de la qual forma part la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPICCAT); el Seminari “Amenaces a la Llibertat d’Expressió en contextos de desinformació. Veus i Experiències de Dones Periodistes”, convocat per Cotidiano Mujer y Articulación Feminista Marcosur (AFM) i la reunió plenària de l’Aliança Global de Mitjans i Gènere (GAMAG) i la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere.

 

7è Trobada de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG)

El 4 de maig, la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG) realitzarà la seva 7a. Trobada bianual, amb la presència de comunicadores de 15 països, per ratificar l’aliança per la defensa dels drets humans de les dones a la comunicació, a la informació i a l’expressió, lliures de violències i de discriminació.

L’anterior trobada, la sisena, es va realitzar a Barcelona organitzada per la XIDPICCAT i va comptar amb la presència de 150 periodistes de quatre continents. Aquest any, la representació de la Xarxa estarà encapçalada per la periodista Alicia Oliver.

Els treballs interns de l’Assemblea de la RIPVG, s’iniciaran en les instal·lacions de l’Hotel Crystal Tower de Montevideo, Uruguai, amb la presentació de l’Informe de les coordinadores de la RIPVG Rosa Maria Rodriguez Quintanilla, Elena Crespo i Miriam Bobadilla.

També es durà a terme el Panell “Dones Periodistes i Llibertat d’Expressió. Contextos Nacionals i Internacional “, en què hi participaran Alícia Oliver, Presidenta de l’XIDPICCAT i de la Xarxa Europea de Dones Periodistes; Fabiola Calvo Ocampo, Coordinadora de la Xarxa Colombiana de Periodistes amb Visió de Gènere; Liliana Hendel, Coordinadora de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere a Argentina; Rachel Moreno, representant de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere al Brasil; i la periodista Ana Valdés, corresponsal de Feministiskt Perspektiv Suècia – Uruguai.

A més es realitzarà la presentació de l’Informe de la Coordinació de la Comissió per a l’Atenció de Denúncies per Agressions a Dones Periodistes de la RIPVG, el tema és un dels més importants d’aquesta trobada internacional. Hi participen Silvina Molina, de la RIPVG Argentina, i Adriana Ramirez Vanegas del programa de Llibertat d’Expressió de CIMAC.

L’Assemblea de la RIPVG a més farà un balanç dels 14 anys que va ser fundada aquesta organització (2005), revisarà la seva estructura i funcionament, acordarà el seu programa bianual de treball, prendrà acords per a la celebració del seu 15 aniversari i definirà seu i data per a la seva pròxima Trobada.

Finalment, l’Assemblea elegirà la coordinació col·legiada i les comissions de treball d’aquesta organització per al període 2019-2020, lliurarà Reconeixements especials per Trajectòria Periodística amb Visió de Gènere, per Defensa de Drets Humans de Dones Periodistes i Homenatge Post Mortem.

Des de la seva creació, la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere ha realitzat 6 trobades: La fundacional va ser a Morelia (Mèxic) el 2005, Oviedo (Espanya) el 2007, Bogotà (Colòmbia) el 2009, Fes (Marroc) el 2011, Mérida (Mèxic) el 2013 i Barcelona (Catalunya. Espanya) el 2016.

La RIPVG, a través de l’exercici d’un periodisme amb perspectiva de gènere, busca visibilitzar les dones en els mitjans de comunicació, promoure els seus drets humans i aconseguir un canvi de la seva condició actual a la societat.

 

Reunió plenària GAMAG – RIPVG

El mateix 4 de maig, es durà a terme la reunió plenària de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG) i l’Aliança Global de Mitjans i Gènere (GAMAG), on s’espera acordar un Programa d’Acció i Declaració conjunta.

 

Seminari internacional

L’obertura del Seminari està programada el 3 de maig a les instal·lacions de la Facultat d’Informació i Comunicació (FIC – UdelaR), amb el missatge de la periodista Lilian Celiberti en representació de Cuotidiano Mujer y Articulación Feminista Marcosur (AFM).

A la inauguració també hi ha programats els missatges de Lidia Brito, directora de l’Oficina Regional de Ciències de l’ UNESCO per a Amèrica Llatina i el Carib; d’ Aimée Vega, presidenta de GAMAG; de Miriam Bobadilla, Coordinadora de la RIPVG; i Maria Gladys Ceretta, Degana de la Facultat d’Informació i Comunicació (FIC – UdelaR).

Per al mateix dia hi ha prevista la Taula sobre “El Rol del Periodisme en contextos de desinformació” amb les periodistes María Jimena Duzán de Colòmbia i Mariana Carbajal d’Argentina. Moderará la periodista d’Uruguai Blanca Rodriguez.

Amb el tema “Enfrontant la desinformació en la campanya electoral del Brasil”, hi participaran Marina Lemini Atoji – Associação Brasileira de Periodisme Investigativo (ABRAJI) i la periodista del Brasil Eliane Brum i modera Denise Motta (Brasil – Uruguai).

A més es realitzarà la Taula amb Periodistes d’Europa i Amèrica Llatina “Veus i experiències. Presentació de l’Informe de la Relatoria de la llibertat d’expressió” on hi participen Flavia Borja, del Sindicato de Periodistas de Paraguay, i Arzu Geybullayeva, periodista d’Azerbaijan. Modera Denisse Legrand, periodista d’Uruguai.

També es durà a terme l’exposició sobre “Noves Estratègies Jurídiques per garantir la seguretat en la pràctica periodística”, amb l’exposició de Neide Cardoso de la Fiscalia do Judiziario Brasil i de Daniel Lema de Cainfo, on modera Martin Prats de INDDHH

De seguida continuaran dues Taules de Debat: La primera sobre “Polítiques públiques i discursos antidrets” amb Mariella Mazzotti de l’Institut Nacional de les Dones (Inmujeres), Núria Balada de l’Institut Català de les Dones i Sandra Chaher de l’Associació Civil Comunicar per a la Igualtat.

La segona Taula tractarà sobre “Estratègies de Protecció per a Periodistes” amb Adriana Ramírez Vanegas del Programa de Llibertat d’Expressió de CIMAC, Marina Lemini Atoji de l’Associação Brasileira de Periodisme Investigativo (ABRAJI) i Silvina Molina, coordinadora de la Comissió d’Atenció a Denúncies per Agressions a Dones Periodistes de la RIPVG.

Al tancament d’activitats del Seminari, Cuotidiano Mujer i Articulación Feminista Marcosur faran lliurament del Premi Nacional de Premsa escrita a Marcelo Jelen.

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Els mitjans no reflecteixen la situació de les dones en la guerra

Jeannette Mauricio i Fabiola Calvo (F. Amada Santos) Barcelona, abril (SEMLac).- Els mitjans de comunicació...

Diàleg feminista sobre el Referèndum i la República

    Carme Porta i Abad i Itziar González i Virós. Fotografia d’Àngels Pujol  ...

Catalunya: Premi Solidaritat 2016, en reconeixemnt a la lluita pels drets humans / La Independent / Notícies gènere

El Premi Solidaritat, atorgat per l’Institut de Drets Humans de Catalunya des de 1987, està...