Diumenge 25 febrer 2024

Diumenge 25 febrer 2024

Compartir

Bases per un periodisme feminista

 

El proper dia 21 de març, a Ca la Dona. La Independent participa en un debat. No és un debat qualsevol donat que parla d’allò que fem des dels nostres inicis: comunicar des d’una perspectiva de gènere.

El debat serà en el marc de la presentació del que aviat serà el nou diari “Jornada” i portarà el títol de Bases per un periodisme feminista i participaran en el debat la seva directora Laia Altarriba, Fabiola Llanos (La Periòdica), Tona Gusi (La Independent) i Joana G. Grezner (Observatori Origen i col·laboradora de Píkara), un debat que serà moderat per Carme Porta (idemTV).

El diari Jornada és un nou diari generalista que vol ser independent i està impulsat per un grup de periodistes i persones de l’àmbit cultural i cooperatiu que han constituït una cooperativa per tirar endavant el projecte. El diari funciona en part des de fa uns mesos en format digital i ja té data de sortida, el 5 de maig.

Jornada s’autodefineix com ” El projecte que neix de la constatació que els mitjans de comunicació de masses privats estan en mans de grans grups empresarials i financers, i això condiciona la perspectiva amb què informen i les notícies que arriben al públic. Necessitem mitjans deslligats d’aquests interessos, en llengua catalana i que informin de manera rigorosa sobre el país i el món on vivim. I ens cal que tinguin potència per tal d’arribar al conjunt de la població. És per això que hem decidit crear una cooperativa mixta de treball i consum sense ànim de lucre.”

Jornada també es defineix com un diari feminista perquè ” Fer periodisme feminista és també deixar de tractar les dones com a un col·lectiu homogeni i associar-les al seu aspecte físic o a les seves relacions respecte els homes – el mèrit és seu –, deixar de penalitzar a aquelles que ocupen l’espai públic i tractar les violències masclistes com a violacions dels drets humans, estructurals d’un sistema social i polític. És, en definitiva, una eina necessària per a la construcció d’una societat més lliure, justa i igualitària.”

Així,el debat, impulsat per sòcies de Ca la Dona i de Jornada té aquest doble vessant de reivindicació: periodisme feminista i periodisme independent, perspectives que sovint, tot i ser dos aspectes fonamentals, no els trobem en la majoria de mitjans de comunicació.

Des de La Independent felicitem al nou mitjà i participarem a la taula de debat fent les nostres aportacions i explicant les experiències d’aquests gairabé 8 anys.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Vila-Real. País Valencià: Campanya contra la pretensió d’un restaurant de servir sushi sobre el cos de dones

El restaurant “El Bodegón de Carlos” de Vila-Real preten servir el sushi sobre el cos...

feminismo mini2

Feminisme i pandèmia (III). Les Polítiques d’Igualtat

L’eurodiputada sueca Malin Björk va fer la primera intervenció de la conversa “Polítiques públiques des...

Per Rosa Pruna, les dones són el motor del canvi al camp català

A les cambres agràries hi ha d’haver la gent que treballa al camp i ha...