Diumenge 15 desembre 2024

Diumenge 15 desembre 2024

Compartir

Mitjans de comunicació i delictes d’odi

“Els Mitjans de comunicació davant la discriminació i els delictes d’odi” és el cicle de conferències online, emmarcat en el projecte europeu DiscriKamira, liderat per la Federació Kamira*.

En aquest cicle s’hi pretén debatre i reflexionar sobre el paper que juguen els mitjans de comunicació en la lluita pels drets fonamentals com són el dret a la igualtat i la llibertat d’expressió, alhora que es volen identificar eines per a trencar amb la reproducció d’estereotips i prejudicis.

Els mitjans de comunicació tenen un rol important en la construcció social de la realitat i en la formació d’opinió. Construir, reproduir o reforçar estereotips i prejudicis de grups vulnerables, en aquest cas del poble gitano, o bé contribuir a superar desigualtats és el que es pretén analitzar de la mà de persones expertes i al llarg de cinc sessions.

La imatge que transmeten alguns mitjans de comunicació i xarxes socials poden construir un imaginari col·lectiu parcial, deformat i discriminatori. Evitar aquest coneixement esbiaixat és el motiu del cicle de conferències que passarà revista a aquests temes en les següents sessions, a partir del 10 de juny: Llibertat d’expressió vs delictes d’odi; Repercussió de les fake news en els delictes d’odi; Imatge social de la població gitana. Com contribuir a canviar-la: estereotip vs realitat; Mecanismes reguladors de la informació responsable. Anàlisi de publicacions sobre la comunitat gitana; I Periodisme objectiu i mitjans responsables.

Segons Carmen Santiago, presidenta de la Federació Kamira, amb aquests debats “volem buscar el compromís de diferents mitjans de comunicació i periodistes ja que considerem que tots podem ajudar i contribuir a la lluita contra la discriminació i delictes de l’odi, no sols de la població gitana, sinó també d’altres col·lectius”.

 

Noalodio

 

 

Projecte DiscriKamira

Aquest projecte està finançat per la Direcció General de Justícia de la Comissió Europea, i s’està duent a terme a Espanya, Itàlia i Finlàndia. El seu objectiu és la promoció de la població gitana i especialment, la lluita contra la discriminació i la igualtat efectiva. Per a això, s’estan realitzant una sèrie d’accions formatives i de sensibilització dirigides a diferents agents clau, com són l’advocacia, cossos i forces de seguretat de l’estat, professionals dels mitjans de comunicació i població gitana.

A més, s’ha posat en marxa un torn d’ofici específic d’assistència jurídica gratuïta en diferents ciutats per a víctimes de delictes d’odi i discriminació, a través dels col·legis de l’advocacia.

El projecte que treballa amb la comunitat gitana directament, promou accions per al seu apoderament, fonamentalment el de les dones gitanes, acompanyant-les i dotant-les de mecanismes apropiats. I ha posat en marxa l’APP SOS KAMIRA, gràcies a la qual es recopilen els casos de delictes d’odi i discriminació, fomentant que les víctimes els denunciïn.

 

kamira

Carmen Santiago i Saska Jovanovic, contrapart italiana, presentant el projecte a l’Àgora del Consell d’Europa, a Estrasburg


Segons Carmen Santiago, una part important del projecte és el litigi estratègic. “Nosaltres presentem denúncies i ens personem en les causes pels comentaris que es fan en alguns mitjans de comunicació i en les xarxes socials amb la població gitana, i ja tenim algunes sentències condemnatòries. Realment estem contentes amb el projecte i continuem treballant amb les recomanacions sobre la comunitat gitana que, en el seu moment, vam fer amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya i amb el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), entre altres. I volem animar a tothom a continuar reportant i a denunciar aquests comentaris que apareixen en molts mitjans digitals i les notícies amb prejudicis que ens trobem tots els dies en alguns mitjans de comunicació”.

Juntament amb la Federació Kamira, participen en aquest projecte europeu la Plataforma Khetané, Fundació Pere Closa, Rromani Pativ, OBeraxe, el CAC, Romni Onlus (Itàlia) i Hèlsinki Deaconess Institute (Finlàndia). 

 

Federació Kamira

És una federació d’associacions de dones gitanes, que funciona des de 1999 per a millorar la situació de les dones gitanes en la nostra societat. Està formada per 26 associacions repartides en diferents comunitats de l’Estat espanyol, i treballen en diferents línies com són la igualtat, l’atenció i l’erradicació de la violència masclista, l’educació, la salut, l’habitatge, l’ocupació i la discriminació. 

Més informació: https://discrikamira.eu/ infokamira@gmail.com

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Alícia Oliver

Alícia Oliver

Periodista i activista feminista. Coordinadora de la Xarxa Europea de Dones Periodistes i de la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

maribel

De màrtirs i víctimes

OPINIÓ Han […]

...

Atenes: 3er Festival d’Economia Solidària i Cooperativa / La Independent / Notícies gènere

Entre el 10 i el 12 octubre 2014 diverses xarxes de solidaritat, iniciatives cooperatives i...

Santo Domingo: Destinar mes recursos per a dones /La Independent / Notícies gènere

En la seva participació en el Fòrum d’Organitzacions Feministes (FOF) a Santo Domingo, integrants de...