Dijous 28 març 2024

Dijous 28 març 2024

Compartir

L’ONU i el 8M, Dia Internacional de la Dona 2019

 
 
Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, ONU Dones insta líders i persones defensores dels drets de les dones a “Pensar en igualtat, construir amb intel·ligència i innovar per al canvi”.
 

 
L’entitat de les Nacions Unides per a la igualtat de gènere posa en relleu els serveis públics, la seguretat dels ingressos, els espais segurs i la tecnologia per millorar la situació de les dones i les nenes
 
 
 
 
 
 
 
Per celebrar el Dia Internacional de la Dona, el 8 de març, ONU Dones ha triat el tema “Pensem en igualtat, construïm amb intel·ligència, innovem per al canvi”. Per a l’ocasió s’han organitzat centenars d’actes festius en tot el planeta a través de la xarxa mundial de l’organització. També se celebrarà un esdeveniment commemoratiu oficial a la seu de les Nacions Unides a Nova York, que comptarà amb la presència de la directora executiva d’ONU Dones, Phumzile Mlambo-Ngcuka, i altres membres de l’alt funcionariat de les Nacions Unides, així com de líders en matèria d’innovació i especialistes en qüestions de gènere.
  
“Quan abordem la planificació amb una mentalitat innovadora de ‘pensar en igualtat’, tenint en compte des del primer moment les necessitats de les dones i les nenes, els plans experimenten un canvi radical, tant si es tracta d’iniciatives de planificació urbana dissenyades per garantir la seguretat de les treballadores i els treballadors en els seus desplaçaments d’anada i tornada a la feina, de centres rurals que ofereixen solucions creatives de cura infantil a les persones treballadores o de la utilització de dades biomètriques per substituir els documents formals de registre, que en molts casos poden no estar sota el control de les dones “, va manifestar Phumzile Mlambo-Ngcuka, Secretària General Adjunta de les Nacions Unides i directora executiva d’ONU dones. “Ens dirigim a líders de la indústria, a les empreses emergents capaços de canviar les regles del joc, als qui es dediquen a l’emprenedoria social, a les i els activistes a favor de la igualtat de gènere ia les dones innovadores per tal de trobar formes d’utilitzar la innovació per eliminar obstacles i accelerar els progressos cap a la igualtat de gènere “, va afirmar.
 
Les investigacions d’ONU Dones indiquen que, en l’actualitat, 740 milions de dones es guanyen la vida en l’economia informal, amb accés limitat a la protecció social, als serveis públics ia la infraestructura. Si gaudissin d’un major accés a aquests recursos, podrien incrementar la seva productivitat i la seguretat dels seus ingressos.
   
A tall d’exemple, les dones presten cures i realitzen tasques -tots dos no remunerats- 2,6 vegades més que els homes, i només un 41% de les mares de tot el món que tenen filles i fills acabades de néixer / us reben prestacions de maternitat. Una de cada tres dones corre el risc de patir violència en algun moment al llarg de la seva vida i, no obstant això, els serveis públics, la planificació urbana i els sistemes de transport poques vegades s’organitzen tenint present la seguretat i la mobilitat de les dones. Per tant, el tema d’aquest any atorga un lloc central a la innovació i en el seu aprofitament en favor de la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones a escala mundial.
 
“Les trajectòries actuals mostren que les intervencions existents no són suficients per aconseguir un planeta 50-50 per 2030; per això, els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que constitueixen el full de ruta de les Nacions Unides cap a un futur sostenible per a 2030, exigeixen canvis transformadors, enfocaments integrats i solucions noves. Això és particularment aplicable a l’ODS 5: Aconseguir la igualtat entre els gèneres i donar poder a totes les dones i nenes “, ha prosseguit Mlambo-Ngcuka.
 
Immediatament després del Dia Internacional de la Dona tindrà lloc el 63.o període de sessions de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona, que se celebrarà del 11 al 22 de març. El seu tema prioritari serà: “Sistemes de protecció social, accés als serveis públics i infraestructura sostenible per a la igualtat entre els gèneres i l’apoderament de les dones i les nenes”.
 
 
 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Cinquè aniversari de “Dones Reporteres de Mataró”

L’equip de “Dones reporteres” el 14 de juny d’enguany vàrem celebrar una fita important per...

L’activista de drets humans a Tunísia i vídua de l’opositor polític Shokri Belaid, Basma Khalfaoui, a Barcelona

Khalfaoui pronunciarà a l’IEMed el proper dimarts 18 de juny la conferència “Dones i democràcia...

COMUNICAT DEL TERRITORIO GLOBAL DE LAS MUJERES EN LA CUPULA DE LOS PUEBLOS PARA RIO+20

DEL TERRITORIO GLOBAL DE LAS MUJERES EN LA CUPULA DE LOS PUEBLOS PARA LA CONFERENCIA...