Dilluns 01 juliol 2024

Dilluns 01 juliol 2024

Compartir

L’Observatori Dona Empresa i Economia (ODEE) promou l’Economia del Bé Comú

La xarxa de dones empresàries de la Cambra de Comerç de Barcelona –Observatori Dona Empresa i Economia, ODEE-va organitzar el 20 de novembre una conferència per promoure el nou model econòmic proposat per Christian Felber basat en convertir el Bé Comú en el principal objectiu de l’economia.

I que té de nou aquest model econòmic? Doncs el que té de nou no és tant el concepte, doncs el concepte de Bé Comú s’ha estudiat a fons al llarg de la història des d’un punt de vista filosòfic, teològic i fins i tot de manera teòrica, també en l’àmbit de l’economia.

 

 

 

 

 

La novetat, en el cas de la presentació que fa Felber de l’Economia del Bé Comú, resideix en el seu pragmatisme i sobretot en l’oportunitat que el moment conjuntural de profunda crisi de valors econòmics en què ens trobem, ens brinda per a intentar la seva difusió i implantació.

És per això que centenars d’empreses i alguns acadèmics s’estan prenent molt seriosament aquesta proposta que lluny de voler destruir res, el que vol és transformar i reconstruir l’economia perquè s’adeqüi als valors relacionals acceptats per la majoria de la població i explicitats en la majoria de les constitucions dels països democràtics.

La simplicitat de la proposta, consistent en complementar el Balanç Financer obligatori per a totes les empreses amb un Balanç de Contribució al Bé Comú que voluntàriament i paulatinament vagi transformant el tradicional objectiu d’ànim de lucre de les empreses en el nou objectiu de contribució al Bé Comú ha fet que moltes empresàries que ja la practicaven sense adonar-se’n hagin pujat al carro d’aquesta proposta.

Pel que fa a l’àmbit de la macroeconomia, el model segueix la mateixa metodologia consistent en complementar l’indicador estrella de l’economia, el Producte Interior Brut (PIB) amb el Producte del Bé Comú (PBC) basat en indicadors que molts autors com Martha Nussbaum, Amartya Sen i d’altres, estudien des de fa molts anys i que països com Bhutan ja apliquen.

El públic va ser molt participatiu i va col·laborar en una mostra de com es pot contribuir al disseny del nou model amb l’innovador sistema de decisió pel mètode del Consens Sistemàtic que accepta la proposta que genera la mínima oposició entre els participants.

El model és doncs un model transformador de l’economia de baix a dalt, que pretén des de la microeconomia (empreses i municipis) crear un nou ordre macroeconòmic mundial.

 

Mercè Carreras forma part del grup Feministes de Catalunya

 


Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

CEDAW: Acords internacionals per la llibertat de les dones

Diversos acords internacionals han estat facilitadors de la creació d’ONU Dones. Fent una mica...

Descobrint el ciclisme en Mountain Bike

Treure el màxim rendiment a la bicicleta de muntanya, fomentar aquest esport i a més...

Hondures:#CaravanaMigrante: Pas a pas sense permetre que les detinguin / La Independent / Notícies Gènere

Hondurenyes fugen de la pobresa i la violència, enfrontant-se a Mèxic a gasos lacrimògens i...