Dijous 05 desembre 2024

Dijous 05 desembre 2024

Compartir

L’Estat espanyol no es disculpa perque els dictàmens de ONU “no són vinculants”

 

 

 

L’Estat espanyol diu que no es disculpa perquè els dictàmens de les Nacions Unides “no són vinculants”.

El Ministeri de Justícia desestima la reclamació d’indemnització per l’assassinat de la filla d‘Ángela González, basant-se en un dictamen del Consell d’Estat; a l’agost de 2014 l’ONU va determinar que hi havia hagut negligència policial i judicial en el cas de la nena, que va ser assassinada pel seu pare a un règim de visites.

 

Angela-Gonzalez abogacia.articulo 11

 

El  27 de juliol, Women ‘s Link va rebre del Ministeri de Justícia la desestimació d’un recurs extraordinari de revisió. El Ministeri argumenta que no li atorguen a Ángela González Carreño cap indemnització ni reparació econòmica perquè els dictàmens dels comitès de Nacions Unides “no són vinculants” per a l’Estat espanyol, basant-se en un dictamen del Consell d’Estat. A l’agost de 2014 l’ONU va determinar que hi havia hagut negligència policial i judicial en el cas de la filla d’Àngela, que va denunciar fins a 48 vegades al seu exmarit per maltractaments i va demanar que li prohibissin visitar a la filla que tenien junts fins que en una visita sense vigilància ell va matar la nena i es va suïcidar.

D’altra banda, ahir també es van publicar les observacions finals del Comitè CEDAW amb motiu de l’examen a l’Estat espanyol que li van fer a principis del mes de juliol davant del seu compliment amb les obligacions adquirides amb la Convenció Cedaw.

 

Logo Articulo 11 copia

 

En aquestes observacions el Comitè Cedaw és molt crític amb l’Estat espanyol per la falta de seguiment de les recomanacions del dictamen en el cas Ángela González Carreño Espanya. En la seva observació número onze, demana a l’estat que prengui mesures apropiades per a la implementació d’aquestes recomanacions. En el seu observació número vint el Comitè Cedaw es mostra especialment preocupat pel nombre de nenes i nens assassinats pels seus pares violents durant el règim de visites, segons el Comitè entre l’any 2008 i 2014 han mort assassinats 20 menors.

“La decisió de no complir els compromisos internacionals adquirits lliurement per l’Estat espanyol quan signa i ratifica els convenis i els protocols és totalment inacceptable. La desídia de l’estat en el cas d’Ángela González constitueix una vergonya per als que creiem que Espanya està compromesa amb la garantia dels drets humans “, comenta Bibiana Waisman, presidenta de Women ‘s Link.

Hi ha exemples d’altres estats, com Brasil, Perú, Bulgària, Turquia, Hongria, en què el Comitè Cedaw ha emès dictàmens i recomanacions. Aquests estats no només han complert amb el que recomana mostrant un compromís real i efectiu amb la defensa dels drets humans i la no discriminació cap a les dones i les nenes, sinó que també han reparat econòmicament les demandants.
“Esperem que l’estat aprofiti aquesta oportunitat per demostrar que la lluita contra la violència masclista és una prioritat per a Espanya i implemente les recomanacions fetes per la Cedaw i millori així les eines que existeixen actualment per lluitar contra la violència de gènere i tornar a ser un exemple per a altres països “, assenyala Bibiana Waisman de Women ‘s Link.

 

Una oportunitat per a l’Estat espanyol

A principis del mes d’agost de 2014, Women ‘s Link donava a conèixer la decisió del Comitè de Nacions Unides per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW) en el cas d‘Ángela González, dona víctima de violència de gènere, i la seva filla Andrea. En el seu dictamen, diu la nota, el Comitè explica de manera contundent que la negligència dels agents estatals va donar lloc a la mort de la filla d’Ángela pel maltractador i condemna l’Estat per no protegir a ella i la seva filla, no castigar el maltractador i no investigar ni indemnitzar Ángela pels danys causats.
Aquesta fallada és només un exemple de la utilitat de Cedaw com a instrument viable, vàlid i legítim per recórrer en cas en què la justícia d’un Estat membre actuï amb negligència contra els drets de les dones. Des de la Plataforma Cedaw Ombra Espanya s’han fet ressò d’un article recent de l’advocada Gemma Fernández Rodríguez de Lievana en el qual destacat.

“En el seu dictamen, el Comitè li formula recomanacions a l’Estat, que inclouen una reparació adequada a Ángela i investigar de forma exhaustiva i imparcial les estructures i pràctiques estatals per determinar les fallades que van ocasionar la falta de protecció. A nivell estructural, el Comitè estableix dues mesures molt interessants i amb gran potencial per al context espanyol. La primera, la necessitat que es prenguin en compte els antecedents de violència domèstica a l’hora de determinar els drets de visita, de manera que s’asseguri que aquests no posen en perill la seguretat de les dones ni la dels seus fills i filles. I la segona, l’obligatorietat de la formació per a jutges i jutgesses i personal administratiu competent sobre l’aplicació del marc legal en matèria de lluita contra la violència domèstica que inclogui formació sobre els estereotips de gènere “.

El Consell d’Estat destaca ara que el dictamen de l’ONU “no té caràcter vinculant” i que no obliga a indemnitzar la mare, que havia denunciat l’assassí en trenta ocasions. Des de l’organització que porta el cas d’Ángela recorden que “la indemnització econòmica és el de menys” i que és “lamentable” que “ningú (representants institucionals de l’Estat) s’hagi assegut amb aquesta dona a disculpar-se i saber com està”. Des del començament, la lluita d’aquesta mare ha pretès contribuir a que el seu cas no torni a repetir-se. No obstant això, com el mateix informe del Comitè Cedaw alerta, “segueix sent alt el nombre de nens i nenes assassinats durant el règim de visites”.

Fotos: arxiu AmecoPress

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El PP ataca els drets sexuals i reproductius de les dones tergiversant el seu significat

El govern del Partit Popular recorre a la tergiversació lingüística i conceptual per fonamentar la...

Artemisia Gentileschi, gènia i figures

OPINIÓ Com que tots els camins duen a Roma, per què no encaminar-s’hi i...

Amb ulls de dona i amb veu de dona

Victòria Camps www.ateneubcn.org Aquest 27 d’abril, l’Observatori Cultural de Gènere arrenca el cicle Amb...