Dona conduïnt a l’Aràbia Saudita Foto adolescents.cat
Les dones podran conduir a Aràbia Saudita a partir del juny de l’any vinent. “És un primer pas molt important per a nosaltres. Les dones saudites estem molt contentes perquè és una reivindicació de fa molts anys que trenca una tradició molt arrelada al meu país”, ha dit a la Independent, a través de whatsapp, la jove activista pel drets de les dones, Loujain AlHathloul.
Aquest dimarts a la nit el rey Salman ha emès un decret anunciant que a partir del juny vinent aixeca la prohibició de conduir per a les dones. Així doncs, les dones podran obtenir el permís de conduir que les permetrà asseure’s al volant acabant així amb el símbol d’una opressió global en la qual viuen les dones d’aquell país del Golf des de fa gairebé 30 anys.
La setmana anterior a la proclamació d’aquest decret, Gema Martín, professora de Sociologia del Món Àrab i Islàmic de la Universitat Autònoma de Madrid va dir en una conferència al CIDOB, de Barcelona, que “estem davant d’una època nova a Aràbia Saudita perquè la successió del Rei Salman ha trencat una tradició important sense fer gaire soroll”. Martín va continuar explicant que la casa del Saüd sempre ha respectat la tradició en la successió a través dels germans del monarca regnant. El rei Salman ha trencat aquesta tradició nomenant príncep hereu al seu fill, Mohammed bin Salman, de 32 anys d’edat. A aquest se’l coneix com “MBS” i des de fa mesos està encapçalant un ambiciós Pla per reformar, diversificar i transformar l’economia a través del “Programa Visió 2030” i dins d’aquest objectiu hi ha incorporar a la dona com una nova força de treball i acostar-se als joves. La professora Martín va dir que l’Aràbia Saudita per un cantó recentralitza el poder de la dinastia Saüd a la qual pertany la família reial saudita al Golf i, per altra, vol desviar les crítiques que rep per la guerra del Iemen. Això la va fer afirmar que hi hauria canvis substanciosos per a les dones a curt termini.
Fins ara les dones a l’Aràbia Saudita, un país ultraconservador que es regeix pel wahhabisme, la corrent més rigorosa de l’Islam, gasten gran part dels sous de l’economia familiar en conductors masculins per desplaçar-se.
Gema Martín i Antoni Segura Foto:TC
Gema Martín, Antoni Segura i Eduard Soler Foto:TC
Trenta anys de lluita
Les accions van començar el 1990 quan 47 dones van fer una acció a Riad conduint cotxes. Van ser durament reprimides. L’any 2013 més de 60 activistes es van posar al volant per fer una altre protesta per aquesta prohibició en unes imatges que van donar la volta al món. De tota manera, com diu la Loujain AlHathloul, a l’Aràbia Saudita encara hi queda molt per fer: “El país no tornarà a ser el mateix. La pluja comença amb una sola gota”.
Phumzile Mlambo-Hgcuka, directora Executiva d’ONU-Dones i sots-secretària general de Nacions Unides ha declarat que “és un pas vital per anar cap a altres llibertats per a les dones d’aquell país”.
Des de Nacions Unides s’acull amb beneplàcit el decret del rei Salman que permetrà a les dones poder conduir. “Esperem, ha continuat, que ara realment el país comenci el camí cap a la igualtat substantiva per a dones i nenes en aquell país amb un major accés als espais públics, una major participació en el mercat de treball i una vida lliure de violència en totes els àmbits”.
ONU Dones recolza a totes les dones perquè desenvolupin totes les seves plenes capacitats i la de moure’s lliurement pel país és un pas vital per aconseguir altres llibertats en els àmbits econòmics, polítics i social.
Les dones saudites estan encara en molts àmbits tutelades pels homes. Encara tenen reptes difícils als quals s’hauran d’afrontar com: viatjar lliurament sense la custodia d’un home, poder obrir un compte bancari sense el permís del marit, banyar-se en platges i piscines públiques, entrar en un cementiri, treballar en espais compartits amb homes, emprovar-se roba i mostrar qualsevol part del cos.