Dijous 28 març 2024

Dijous 28 març 2024

Compartir

Les polítiques locals d’igualtat avancen a la periferia de Buenos Aires

 

 

Sandra Chaher e scriu al conegut diari argentí Página 12. És també la presidenta d’ARTEMISA comunicación i co m a tal imparteix molts tallers de formació per a l’administració local.

La Independent la va acompanyar, aquest passat mes de març, al municipi de Luján on va realitzar un taller  sobre dos temes: les polítiques locals de dones i mitjans de comunicació i gènere. Acostant-nos  a les nostres eleccions municipals reproduim aquest article de Chaher on ens parla dels avenços justament en dos dels municipis on treballadors i treballadores i el moviment associatiu de dones han rebut la seva formació: Luján i Morón. 

img105

 

Per Sandra Chaher

Durant el mes de març, dos municipis de la província de Buenos Aires-Morón i Luján-es van comprometre en la renovació i posada en marxa, respectivament, de plans d’igualtat entre Dones i Homes. Els PIO són polítiques públiques que transversalitzen els temes de gènere en tota la gestió i donen compte d’un actiu compromís polític amb la superació de les desigualtats.

Els plans d’Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes són polítiques públiques que busquen transversalitzar la perspectiva de gènere a l’interior de tota la gestió de govern, és a dir que cada àrea-i no només les específicament dedicades a temes de dona i / o de gènere -, es comprometen en l’execució de polítiques actives per superar les desigualtats. A l’Argentina, diversos municipis van implementar PIO’s des del 2000 en endavant, però en molts casos les polítiques son discontinues. Maria Rigat-Pflaum de la Fundació Friederich Ebert, especialista en el tema i assessorara de a molts d’aquests executius comunals, rescata els PIO’s com a instàncies per instal lar les polítiques de gènere en totes les gestions sense per això renunciar a l’especificitat de les àrees de dona i / o de gènere que generen programes específics.

‘L’execució dels PIO’s implica una important voluntat política de les gestions -assenyala Rigat-Pflaum-. És una política d’Estat que genera canvis substantius si s’aconsegueix que els qui hi participen s’apropiïn del concepte. I no es tracta d’una política aïllada, sinó que té a veure amb administracions que fan de la igualtat un valor polític. Les gestions que s’ implementen tenen en comú la premissa de la importància de la distribució, tant de la riquesa com de les diferències. És, per tant, un procés més profund que el de la igualtat d’oportunitats. El compromís amb els PIO’s implica no només millorar l’accés de dones i homes per igual al que hi ha, sinó incrementar la qualitat del que hi ha. “

 img106

 A més de Morón i Luján, a Argentina s’han implementat PIO’s amb l’assessorament de la Fundació Ebert als municipis de Rosario (PIO I: 2001-2004, PIO II: 2005-2009 i PIO III: 2010-2014); Mendoza (2003-2006); Mar del Plata (2003-2006) i Resistencia (2003-2006). Altres ciutats que també ho van fer van ser la de Buenos Aires, Paraná i Capilla del Monte.

Si bé en altres països es van implementar PIO’s a nivell nacional i regional, Rigat-Pflaum destaca la major possibilitat de concreció política dels municipis en relació amb estructures polítiques més grans. ‘Els PIO’s nacionals tenen un perfil més declaratiu i menys executiu perquè per implementar la política sempre s’ha de baixar a la instància municipal, per això escollim els municipis per desenvolupar aquests projectes.’

La continuïtat dels PIO’s està intrínsecament lligada al procés polític. Quan la gestió és descontinúa el més probable és que els PIO’s també. És el que va succeir a Mendoza, Mar del Plata i Resistencia. En el cas de Rosario, el projecte segueix però amb diferent empremta, ja que es va modificar l’equip de persones que el porten endavant perquè moltes funcionàries i funcionaris que van implementar els primers PIO’s es van traslladar l’any 2007 a la gestió del govern provincial quan Hermes Binner (alcalde de Rosario entre 1995 i 2003) va guanyar les eleccions.

Morón

El Municipi de Morón està a càrrec del Partit Ecuentro por la Democracia i la Equidad (liderat a nivell nacional per Martín Sabatella) des de l’any 1999. En el marc d’aquesta gestió va començar a implementar-se el primer PIO l’any 2006, que va culminar el 2008. El 2009 es va fer el procés d’avaluació a càrrec del funcionariat que hi intervingué i del Consell Municipal de les Dones, un organisme consultiu de la societat civil.

El saldo va ser positiu en relació a la majoria de les àrees, amb avaluacions que oscil.len entre alta i molt alta en relació als objectius proposats per a ‘Treball i Ocupabilitat’, ‘Comunicació i Llenguatge no sexista’, ‘Violència i Drets Humans’ i ‘Participació Ciutadana’. I van rebre una qualificació entre mitjana i baixa àrees vinculades a l’equipament urbà i tècnic, i algunes prestacions de serveis de salut específiques per a dones.

Leonardo Di Dio, coordinador general de la Direcció de Polítiques de Gènere del Municipi, assenyala els dos aspectes que considera fonamentals del procés que va travessar el municipi amb el primer PIO: ‘Per una banda, l’agenda de gènere avui és part del debat a Morón , un municipi de 350 mil habitants del conurbano Buenos Aires. La comunitat sap que hi ha una política pública sobre aquest tema i som referència entre els districtes de la zona. De l’altra, es va instal.lar la transversalitat de gènere en àrees diverses. Nosaltres no som el mateixos ni les mateixes de fa quatre o cinc anys. Hi ha una altra lògica de treball. Avui, quan l’àrea de cultura planifica a qui va a convidar a un acte, avalua que les creacions d’aquesta persona no tinguin un biaix sexista ‘.

En relació al PIO II, els aspectes destacats són la quantitat d’àrees municipals involucrades, 27, i l’haver sumat zones habitualment no incloses com Finances o el Consell Deliberante. ‘Els reptes que tenim -assenyala Di Dio-són avançar amb les àrees que en el primer PIO van tenir un baix rendiment i complexitzar i aprofundir l’enfocament, que la societat de Morón estigui prou sensibilitzada amb el tema com per venir i demanar que implementem determinades polítiques. ‘

Luján

tareas divididas

El procés del PIO és liderat a Luján per la gestió de Graciela Rosso, alcaldesa des del 2007 pel Frente para la Victória. Durant l’any 2010, el municipi es va submergir en l’habitual procés de diagnòstic participatiu al costat de la societat civil i els resultats van quedar plasmats en el PIO I, que es va donar a conèixer al març. ‘Des del moment de la creació de la Direcció de la Dona era un objectiu arribar a dissenyar i implementar a Luján un Pla d’Igualtat d’Oportunitats-assenyala Luciana Manni, responsable de la Direcció de la Dona i Polítiques de Gènere del municipi-. Tanmateix, per aconseguir-ho, havíem de crear les condicions per instal lar el tema de la igualtat i equitat de gènere tant a l ‘ajuntament  com a política pública com al municipi de Luján, com a dret de totes i tots. Abans de la gestió de Graciela Rosso no hi havia cap espai institucional, ni tampoc organitzacions, que treballessin específicament temes com drets de les dones o que s’ocupessin de pensar en programes i polítiques que atenguin les necessitats específiques de les dones. ‘

En relació a les propostes arribades amb especial èmfasi des de la societat civil, Manni assenyala l’hàbitat i els espais públics com a àrees que des del Poder Executiu no havien estat tan accentuades i, no obstant això, les dones van reclamar com a molt necessàries per aconseguir la igualtat. La democratització dels vincles familiars també va estar molt present en el procés de diagnòstic vinculada a la violència familiar: la necessitat de modificar hàbits i remoure estereotips sexistes per aconseguir més paritat cap a l’interior de les llars que baixi els índexs de maltractament.

L’execució del PIO estarà liderada a Luján per una Comissió de la Igualtat, integrada per totes les àrees involucrades, que serà coordinada per la Direcció de Polítiques de Gènere i monitoreada per un Fòrum Consultiu de la societat civil (similar al Consell Municipal de les Dones de Morón).

Fotografíes:

Taller polítiques públiques de igualtat i de comunicació y gènere per Sandra Chaher. Fotos de T. G.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: Visibilitat deficient / La Independent / Notícies gènere

La celebració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+ és un moment oportú per preguntar-nos sobre...

Catalunya acull quatre rodes d’homes contra la violència masclista

“Les violències masclistes no s’acabaran fins que els homes no s’impliquin en la igualtat de...

Amb motiu del Dia Internacional de la Síndrome de Down 21 de març

Una discoteca impedeix l’entrada a nou persones amb discapacitat intel·lectual· Un jutge priva del dret...