Dimarts 20 febrer 2024

Dimarts 20 febrer 2024

Wassyla Tamzali i l’exercici de la llibertat

El passat dijous 24 de març Wassyla Tamzali va visitar la Llibreria Pròleg de Barcelona, especialitzada en literatura escrita per dones, arran de la publicació del seu llibre El Burka com a excusa durant la seva ràpida visita a Barcelona.

 

 

Davant  una audiència plural de més de 60 persones, entre ells alguns homes, Wassyla va parlar molt clar sobre el món àrab i el feminisme, i la força i veracitat de la seva anàlisi, així com la seva lucidesa, va aclarir en les nostres ments unes quantes falses creences. Enquadrant la situació de la dona algeriana dins de l’evolució històrica de la lluita per l’alliberament nacional en els temps dels postcolonialisme dels països del Sud de la Mediterrània, fugint de les etiquetes “àrab”, “magribí”, “islamista” o “musulmana “, va emmarcar les recents revoltes dels joves del Sud de la Mediterrània dins d’una lluita molt nova, la de les generacions que no s’adscriuen a cap tipus de nacionalisme o religió, sinó que clamen per la llibertat individual, el dret a ser cadascuna i cada un sense haver de sotmetre’s a cap tipus de dominació, sigui de naturalesa identitària, religiosa o ideològica.

Va posar especial èmfasi en assenyalar que l’actual política exercida pel poder patriarcal manipula els ciutadans i ciutadans a través d’ideologies identitàries (nacionalismes) i religioses (la forma de dominació més utilitzada des que va néixer el patriarcat).

Tamzali va definir el seu feminisme com la recerca d’una llibertat singular, la de ser ella mateixa, i defensar els drets de les dones assenyalant la manipulació per part dels estaments de poder sobre la dona, tot recuperant així el concepte originari de Simone de Beauvoir, i recordant la veracitat que una dona no pot ser lliure si el seu entorn no ho és. Per això, Tamzali va ampliar el concepte feminisme i la seva lluita pels drets de la dona, que ha estat la figura més manipulada en aquests temps de patriarcat, i davant una audiència seduïda per la força i la claredat dels seus conceptes, va mostrar que la seva particular manera de lluitar pels drets de la dona va més enllà de qualsevol “isme”, etiqueta o definició.

En aquests temps de terrorisme intel lectual en què en nom de la llibertat seguim amb actituds faltes d’aquesta, com creure que  permetre l’ús del burqa o la poligàmia és un senyal de respecte, Tamzali  va desvetllar les trampes de les aparents lliçons dels relativistes intel.lectuals occidentals, que s’apropien de conceptes com llibertat o igualtat per perpetuar-se en el poder i així continuar permetent tenir a la ciutadania, i especialment a les dones, dominades. Com clarament va expressar, una decisió que no està presa des de la llibertat de creences no és una elecció, sinó un sotmetiment a un ordre establert que coarta la llibertat individual.

Tamzali, dona nascuda a Algèria, ciutadana del món, ens ha donat un exemple de l’exercici de la major de les llibertats: la llibertat d’expressar la seva veritat, des de l’anàlisi profunda d’una realitat que desconeixem, la pluralitat del món àrab que no té res a veure amb clixés basats en la por a l’islam i els radicals islàmics amb que ens han envaït els mitjans des del 11 de Setembre del 2001.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Agenda d’actes institucionals – ICD 25N 2017

 

...

CASA ASIA: Beques Ruy de Clavijo 2012

Bases de la convocatòria   D’acord a l’aprovació pel Consell Rector de Casa Àsia, reunit...

La Gent indignada. La joventut al capdavant: Democràcia Real Ja!

A la Puerta del Sol, a Madrid, la més gran concentració i acampada. Però també...