Dijous 07 novembre 2024

Dijous 07 novembre 2024

L’aigua, aquest bé comú tan preuat

 

 

OPINIÓ

La humanitat necessita aigua. “Una gota d’aigua és flexible. Una gota d’aigua és poderosa, una gota d’aigua és més necessària que mai”.

L’aigua és un bé comú indispensable per a la vida, i l’accés a una aigua de qualitat és un dret humà reconegut per les Nacions Unides, se’ns recordava amb motiu del darrer Dia Mundial de l’Aigua.

 

Un bé escàs

L’aigua és un bé escàs, tan sols el 0,65 % del volum de la hidrosfera, uns 8,7 trilions de litres; no obstant, cap forma de vida es pot desenvolupar sense aquest preuat element. Actualment més de 663 milions de persones viuen sense subministrament d’aigua potable prop de la seva llar, el que els obliga a desplaçar-se hores i hores fent cua o havent d’anar a fonts distants del seu lloc de residència. Alhora els cal fer front als problemes de salut derivats al consum d’aigua contaminada.

 

Un bé que no sadolla tota la set

Segons les Nacions Unides es calcula que hi ha mil milions de persones arreu -repartides per 80 països- que pateixen la manca d’aigua, i el 50 % de la població mundial no pot fer-la sevir per rentar-se. No obstant, segons els càlculs dels hidròlegs asseguren que, amb els recursos d’aigua dolça del nostre planeta, es podria viure sense problemes el triple de la població actual.

 

Un bé comú mal repartit

Estem parlant d’un element de vida molt preuat que està mal repartit, i quin preu no el marca el seu valor bàsic i fonamental per la vida com a bé comú, sinó que se li posa un preu de mercat. Aquest és l’eix principal per on pivota el capitalisme a mans de la seva visió més liberal i que s’ha anat imposant com a norma en aquest món globalitzat. La usura dels qui sostenen aquest model de societat no té entranyes, exploten aquest recurs natural sense respectar l’equilibri de la mare terra i –com un insult a la generositat d’aquest bé comú- l’exploten també per a fer-ne negoci i lucrar-se’n els de sempre, quan pel conjunt de la humanitat l’aigua és un element essencial en el desenvolupament sostenible.

 

Un bé clau per fer front a la pobresa

Els recursos hídrics i la gamma de serveis que donen juguen un paper clau en la reducció de la pobresa, el creixement econòmic i la sostenibilitat ambiental. L’aigua propicia el benestar de la població i el creixement inclusiu, i té un impacte positiu en la vida de milers de milions de persones en incidir en qüestions que afecten la seguretat alimentària i energètica, a la salut humana i al medi ambient.

 

Un bé comú privatitzat

Quina és la situació que tenim actualment a casa nostra?. L’organisme o institució més propera que ha de garantir l’accés universal a l’aigua és –en aquest cas- l’Ajuntament, i la gestió d’aquest bé ha de guiar-se per criteris socials i ambientals i no ha d’estar sotmesa al negoci privat.

 

Una situació irregular

Aigua és Vida va denunciar, aviat farà tres anys, que no hi ha cap contracte que reguli la concessió que té Aigua de Rigat per gestionar el servei públic d’abastiment d’aigua potable a la població d’Igualada, de Vilanova del Camí i a La Pobla de Claramunt, i que a Piera i Masquefa la concessió que tenen acaba el 2022.

 

Es convoca una mobilització ciutadana

Una vintena d’entitats, aplegades entorn Aigua és Vida, ha comparegut aquest dimarts davant els mitjans per anunciar una mobilització en defensa del servei públic de l’aigua, perquè l’aigua és un bé comú i l’accés a l’aigua potable és un dret, per tant la seva prospecció i abastament del servei ha de ser de responsabilitat pública i –en cap cas- pot ser objecte de fer-hi negoci.

 

La natura ens parla com revertir la sobreexplotació

Els problemes mediambientals, juntament amb el canvi climàtic, provoquen les crisis associades als recursos hídrics que es donen a tot el món. Les inundacions, sequeres i la contaminació de l’aigua s’agreugen amb la degradació de la coberta vegetal, el terra, els rius i els llacs. En aquest sentit, les solucions naturals poden donar resposta a molts dels desafiaments relacionats amb l’aigua: plantar boscos, tornar a connectar els rius amb els plans de secà i restaurar les zones humides, per exemple, pot tornar l’equilibri en el cicle de l’aigua, millorant la salut pública i els mitjans de vida.

 

Retornar el servei al municipi

Quan descuidem els ecosistemes, dificultem l’accés als recursos hídrics imprescindibles per sobreviure i prosperar, i això no ho podem deixar a mans de l’especulació i l’avarícia del capital. Per això, tota la ciutadania conscient del preuat valor d’aquest bé comú i escàs com és l’aigua, ens hem de mobilitzar per exigir que ningú tregui profit d’una situació irregular i que aquesta es reverteixi en un millor servei d’equilibri entre la sostenibilitat mediambiental i el seu ús en benefici de la població i la salut pública.

 

Mulla’t per l’aigua

Per això em sumo convençuda a la manifestació convocada, d’àmbit comarcal, el 27 d’octubre a Igualada. I tu?. Mulla’t també per l’aigua

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La Independent cada dijous de 21 a 22 h a InOutRadio /La Independent/notícies gènere

L’emissora podcast dirigida a les dones www.inoutradio.com emet en streaming un programa setmanal a...

Espais de Dones: AFAEMME

L’Associació d’Organitzacions d’Empresàries de la Mediterrània (AFAEMME) és una federació d’associacions d’empresàries, creada el...

La segona mort de Doris Lessing

Marta Pessarrodona i Doris Lessing al barri gòtic, 1983. Foto de Pepe Encinas En realitat,...