Dimarts 27 febrer 2024

Dimarts 27 febrer 2024

Mèxic: la justícia per a Maria de Sol no arriba / La Independent / Notícies Gènere

Ja han passat tres mesos des de l’assassinat de Maria de Sol Cruz Jarquin, la seva mare, Soledad Jarquin Edgar, afirma, que és evident la manca d’imparcialitat en l’acció del jutge Omar Morales Simó, la mateixa que posen en dubte el sistema d’impartició de justícia a Oaxaca, més encara quan Hageo Montero López i Porfirio Montero, fill i pare, foren ubicats en el Tribunal de Justícia del Estado de Oaxaca un dia abans de l’audiència sobre la vinculació al procés de l’únic imputat, Jehú GL, i per ser aquests públicament coneguts com a operadors polítics de l’ex-governador José Murat.

 

 

 

 

    

 

La periodista Soledad Jarquín, va dir que després de conèixer a fons les suposades raons per les quals el jutge Omar Morales Simó no va vincular en el procés a l’únic detingut, està més convençuda que mai que hi ha acords polítics que passen per sobre de la llei. Va dir que en l’audiència de vinculació al procés celebrada fa més de 10 dies a la capital Oaxaca que “per al jutge van tenir més pes els testimonis d’un policia municipal que no identificà a l’imputat Jehú G.L.; tres testimonis que no van estar en el lloc dels fets, dos d’ells familiars; el testimoni d’un arquitecte que es va reconèixer com no expert o perit en el tema; un informe d’ingrés a una clínica pública alterat i inexacte i el testimoni d’una “investigadora privada” que no compleix amb la deguda formalitat legal.

El jutge de Control de Juchitán no va vincular al procés a l’imputat Jehú GL, qui havia estat identificat per la Fiscalia General de Justícia a l’ Estado de Oaxaca com un dels autors materials dels fets ocorreguts la matinada del 2 de juny, en els quals també van morir la candidata a regidora segona i regidora d’Energia amb llicència pel govern municipal de Juchitán de Zaragoza i el seu escorta Adelfo Jiménez Guerra.
Davant d’aquests fets, la Fiscalia d’Oaxaca va interposar apel·lació, pel greuge que genera a les víctimes directes. El jutge va dir que entre els testimonis que presenta la  defensa, aquesta, la mare de l’imputat, Briseida López, que no es trobava en el lloc dels fets, declarant que el seu fill era innocent. Un altre testimoni, va ser el seu cosí Hageo Montero López, candidat a la presidència municipal de Juchitan de Zaragoza i cosí de Jehu, qui es contradiu en les declaracions. També Ernesto Valdivieso Trujillo, que estava en l’equip del llavors candidat, al·legant que en el moment de l’atemptat no hi era, ja que havia marxat dues hores abans. Així com l’altre testimoni el policia municipal Juan Carlos Antonio Vicente, qui diu no reconèixer al “chavo”, el va veure només uns segons, i no hi havia prou llum.

Durant l’audiència es va presentar Heriberto José Pacheco Aquino, qui s’acredita com a perit en planimetria i geolocalització, qui en ser qüestionat per la Fiscalia va reconèixer que no era l’expert per determinar la ubicació d’un telèfon mòbil de Jehú G. L.

Sobre el testimoni de la “investigadora privada” Aidé Serra Pérez, es va demostrar en l’audiència que la investigadora privada no va realitzar el registre d’entrevistes que suposadament havia realitzat, per aquest motiu no hi ha certesa que les va fer.

D’altra banda, hi va haver un informe d’ingrés alterat i inexacte expedit per Ramón López Gallego, metge encarregat de la Subdirecció Regional de El Hospital  Macedonio Benítez Fuentes, Juchitán de Zaragoza, en el qual es ratifica que José Eduardo Hernández Cortés va rebre atenció mèdica després de l’atemptat , sense generar expedient clínic, quan una institució pública de salut ha de donar compte, per llei, a l’MP en cas de lesions per arma de foc.

I va explicar que Hernández Cortés, fotògraf, que com Maria de Sol Cruz Jarquín estava treballant en la campanya de Hageo Montero López, és l’altre imputat i es troba pròfug.

Cal assenyalar que la fotoperiodista Maria de Sol Cruz Jarquín, era cap del Departament de Comunicació Indígena Intercultural en la Secretaria d’ Asuntos Indígenas del gobierno del Estado, i va ser enviada pel titular de la mateixa, Francisco Montero López a donar suport amb el seu treball a la campanya política de el seu germà Hageo Montero López, qui llavors era candidat a la presidència municipal de Juchitán de Zaragoza.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Carme Porta Abad

Me la imaginava més gran

  OPINIÓ Quan era petita parlaven d’una gairebé impossible entrada al “Mercado Común”. Va morir...

Revista recomanada: Lectora

Lectora: Revista de dones i textualitat, fundada l’any 1995 i editada pel GRC Creació i...

fabiola_llanos

Sexe – església – avortament – SEXE – PP(j)oder

  OPINIÓ Si ja és difícil començar cada dia amb energia (més enllà de la...