Dissabte 27 abril 2024

Dissabte 27 abril 2024

La periodista Lydia Cacho rebrà el Premi Olof Palme pel seu “gran valor”

Comparteix el premi amb el també periodista Roberto Saviano. La Fundació sueca destaca la seva “incansable lluita” pels Drets Humans

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Génere a Catalunya (XIDPIC.CAT-XIPVG), que promogué una campanya de la XIPVG per a la seva llibertat immediata quan fou segrestada el desembre de 2005,  li dona la més cordial enhorabona

 

 La periodista mexicana i defensora dels Drets Humans (DH) de les dones Lydia Cacho Ribeiro, ha merescut guanyar el Premi Olof Palme per la seva “incansable, abnegada i sovint solitària lluita pels seus ideals i el seu proïsmes “. 

La Fundació per a la Memòria d’Olof Palme, que atorga el guardó i té la seu a Suècia, ha anunciat aquest 23 de gener el lliurament del reconeixement per l’autora del llibre “Los demonios del Edén”, que compartirà la distinció amb el també periodista i escriptor italià Roberto Saviano, autor de la investigació “Gomorra”, en què exposa els modus operandi de la màfia en aquest país europeu. 

Ambdues personalitats “ens recorden la necessitat de mirar també cap els països que considerem democràcies, països on especialment les dones i la infància són explotades de la forma més dura, esclavitzades i destruïdes amb ajuda de les xarxes criminals globals, que també amenacen la democràcia com a sistema “, manifesta la fundació en un comunicat.

El jurat del Premi Olof Palme -un dels més prestigiats a nivell mundial a favor dels drets humans-  considera que Lydia Cacho i Roberto Saviano destaquen pel se “extraordinari gran valor”, ja que fins i tot han posat les seves vides en risc. 

El premi, que està dotat amb 75 mil dòlars (58.000 euros), serà lliurat  divendres 27 en una cerimònia al Parlament suec. 

Cacho Ribeiro va néixer a la Ciutat de Mèxic el 1963, és escriptora, periodista, feminista i defensora dels drets de les dones. És integrant del consell editorial de Comunicació i Informació de la Dona, corresponsal a Cancún de l’agència Cimacnoticias, i autora en aquest espai de la columna setmanal “Pla b”. 

Lydia Cacho va fundar el 2001 el Centre Integral d’Atenció a les Dones (CIAM-Cancún), on s’oferien serveis d’atenció, rescat i refugi per a dones i infància víctimes de violència. El passat 6 de gener el CIAM anunciar el tancament de les seves portes a causa de la manca de recursos, el nul suport governamental i les amenaces del crim organitzat. 

La periodista va cobrar notorietat a nivell nacional després de la publicació el 2005 del seu llibre “Los demonios  del Edén”, on va posar al descobert una xarxa de corrupció, tràfic de menors d’edat, i pornografia infantil a Cancún, Quintana Ros, en què estaven implicats els empresaris Kamel Nacif i Jean Succes Kuri (aquest últim condemnat a presó). 

Per la publicació d’aquest llibre, Cacho va ser demandada per “difamació” per Nacif, i va patir assetjament i persecució policíaca de part de l’ex governador de Puebla Mario Marín, crims pels quals el polític del Partit Revolucionari Institucional (PRI) segueix impune. 

Tant el llibre “Los demonios del Edén”, com “Memorias de una infamia” i “Esclavas del poder”, han estat traduïts al suec. 

La periodista i tenaç activista contra la trata de persones amb fins d’explotació sexual i comercial, ha rebut nombrosos reconeixements de talla internacional com els premis a la “Mejor Labor humanitària”, que atorga el diari El Mundo, d’Espanya (2006), el Mundial UNESCO Guillermo Cano de Llibertat de Premsa (2008), i l’Internacional a l’ Escriptor Vaent, que atorga l’Associació d’Escriptors PEN Internacional (2010), entre d’altres. 

La Fundació per a la Memòria d’Olof Palme va ser creada el 1986 per la família del popular primer ministre, assassinat aquest mateix any, i la direcció del Partit Socialdemòcrata Suec, amb la finalitat de promoure l’entesa entre les nacions i la seguretat internacional. 

Entre d’altres personalitats premiades amb aquest guardó, instituït el 1987, es troben Amnistia Internacional, la dirigent palestina Hanan Ashraui; l’opositora birmana Aung San Suu Kyi, Nobel de la Pau el 1991, i l’exsecretari general de l’ONU Kofi Annan.

IMG_5224

IMG_5229

Lydia Cacho amb periodistes de la XIDPIC.CAT-XIPVG

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Iran i Catalunya: Rebuig a la condemna de la defensora de drets humans iraniana Nasrin Sotudé / La Independent / Notícies gènere

La condemna a 38 anys de presó i 148 fuetades per “conspirar contra la seguretat...

Les dones d’entre 25 i 34 anys són les usuàries més actives digitalment

    El telèfon intel·ligent s’ha convertit en un complement indispensable que cada vegada té...

Guia per fer més igualitària la vida de les dones als mitjans

Donen recolzament a aquesta guia: Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya –...