Divendres 29 març 2024

Divendres 29 març 2024

La nova llei de l’avortament permet als 16 anys interrompre l’embaràs sense consentiment patern

Per Nelson Gonzalez. AmecoPress

El Ministeri d’Igualtat pretén que el Consell de Ministres aprovi dimarts que ve el text, que va més enllà de la interrupció voluntària de l’embaràs

La nova llei de l’avortament que el Govern portarà al Consell de Ministres dimarts que ve permetrà a les noies de 16 i 17 anys interrompre voluntàriament el seu embaràs sense que sigui necessari el consentiment de les seves mares, pares o tutors, i pretén blindar el dret a l’avortament a la sanitat pública. L’esborrany, al qual ha tingut accés la Cadena SER, introdueix mesures orientades a protegir la salut menstrual.

Principalment, la nova llei, que està previst que substitueixi la llei del 2010, se centra en la protecció i la garantia de l’avortament en centres sanitaris públics. Aquesta situació actualment no és comuna, ja que a la sanitat pública hi ha frens com l’objecció de consciència, i la pròpia realització d’avortaments està estigmatitzada. Tenint en compte això, la llei comporta una regulació de l’objecció de consciència, i crea un registre d’objectors a cada comunitat autònoma. Comptant amb aquestes dades, es cercarà comptar amb el personal mínim requerit per dur a terme avortaments a cada centre, evitant així que hi hagi una majoria d’objectors entre el personal sanitari que impedeixi garantir un dret que reconeix la llei.

Pel que fa als terminis, l’avortament lliure es manté dins de les 14 primeres setmanes de gestació. Mentre no se superin les 22 setmanes es podrà fer un avortament terapèutic.

Des d’ACAI (Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció de l’Embaràs), consideren que alguns dels avenços que comporta aquesta llei ja es troben a l’anterior, però no es compleixen. A més, defensen que la llei no garanteix que els centres on es facin avortaments puguin assegurar la plena llibertat d’elecció de la dona. Aquesta situació només seria possible si els centres tenen personal format que pugui oferir totes les tècniques d’IVE possibles. “Amb aquest text s’està obrint la porta que els centres només ofereixin l’avortament farmacològic que és el que menys formació professional requereix en ser la dona la que pràcticament per si mateixa fa la intervenció”, exposen.

Pel que fa a la salut menstrual, la norma inclou la possibilitat de sol·licitar una baixa de tres dies per regles doloroses -caldrà veure com s’articula legalment això, perquè el dret ja existeix- a més que els centres educatius hauran de comptar amb productes per la menstruació en cas que sigui necessari. A més, també es preveu la possible baixa laboral per interrupció de l’embaràs. D’altra banda, les dones en risc d’exclusió així com dones a presons tindran accés gratuït als productes per a la menstruació. També s’elimina l’IVA d’aquests productes. L’esborrany també informa del finançament públic d’anticonceptius hormonals i píndola de l’endemà.

D’altra banda, s’aborda la qüestió dels ventres de lloguer que, segons ha avançat la SER, es recollirà a la llei com una forma de violència sobre la dona. La norma prohibirà la publicitat de les agències intermediàries i establirà que els tribunals podran perseguir les parelles que recorrin a l’estranger per accedir a aquesta pràctica, il·legal a Espanya.

Davant el recurs del PP davant del Tribunal Constitucional, la nova llei inclou una disposició que deroga l’actual llei del 2010 recorreguda fa 12 anys pel Partit Popular. D’aquesta manera, el recurs queda desactivat perquè es tracta d’una llei totalment nova. Tenint això en compte, en tractar-se d’una nova llei orgànica, cal una majoria absoluta al Congrés per a la seva aprovació.

Foto: arxiu AmecoPress

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: ICD i la revista Sàpiens mostren a 65 dones oblidades en la història / La Independent / Notícies gènere

L’Institut Català de les Dones (ICD) i la revista Sàpiens van presentar el llibre Elles!...

Barcelona: Ruta “El carrer és Nostre. Les dones a l’època de la Transició” / La Independent / Notícies Gènere

Dins del marc del festival de Cultura Raval (s)2016, es realitzaran al barri, dos  itineraris...

Llibert

    Hi ha qüestions que no volem plantejar-nos. El drama arriba quan la vida...