Dimarts 23 abril 2024

Dimarts 23 abril 2024

GAMAG logo

Compartir

Gamag Europa-Amèrica del Nord fa els primers passos a Brussel·les

 

 

Guanyar visibilitat i compartir recursos, especialment sobre violència de gènere i temes que afectin les dones periodistes, són dos dels objectius prioritaris del capítol Europa-Amèrica del Nord de la Global Alliance on Media and Gender (GAMAG).

Així es va fixar en la primera reunió regional celebrada a Brussel·les (Bèlgica) el passat 28 de juny, en la qual catorze representants de diversos països europeus, també Rússia, i els Estats Units, amb el suport de la Federació Internacional de Periodistes, una de les entitats impulsores de la creació de GAMAG. La trobada va tenir lloc al Centre Internacional de Premsa ubicat al Residence Palace, al barri Europeu de la capital belga.

Nadine Hoffman, subdirectora de l’IWMF (International Women ‘s Media Foundation) va explicar des de Washington, via Skype, la tasca d’aquesta organització en la promoció de l’apoderament de les dones periodistes amb formació, oportunitats i suport per a l’impuls del lideratge en la indústria mediàtica.

 

 

 

 GAMAG Brus 1    GAMAG Brus 2

 

 

 

Sepi Roshan (Astute Ràdio. UK), sòcia fundadora de GAMAG, va assenyalar la importància d’establir un programa d’objectius en el capítol regional per començar a funcionar de forma autònoma encara que sempre sota el paraigua de la Unesco. L’organització de les Nacions Unides per a l’Educació i la Cultura és la promotora d’aquesta iniciativa global que reuneix persones, organitzacions no governamentals i institucions associades per tal de promoure la igualtat de gènere en el camp del periodisme, la comunicació i els mitjans en general, des dels tradicionals als emergents i xarxes socials.

 

GAMAG Brus 3

 

 

Elena Badyakina, de la Federació de Periodistes de Rússia, va posar èmfasi en la necessitat d’establir llaços de col·laboració. A Rússia, ha explicat, més del 60% de periodistes són dones. “És molt important que compartim projectes a la regió”, ha recalcat.

Nadine Hoffman, de l’International Women ‘s Media Foundation, va assenyalar que cal treballar en la línia d’enfortir la col·laboració i l’intercanvi d’experiències dins el capítol regional Europa-Amèrica del Nord, incidint en el paper protagonista de la Unesco en aquest projecte global.

Els primers passos de GAMAG Europa-Amèrica del Nord es van donar a Brussel·les, en un ambient distès i col·laboratiu. Periodistes i investigadores van manifestar el seu interès en promocionar les bones pràctiques per a fer informació amb perspectiva de gènere i no perdre de vista les males pràctiques per denunciar-les, si és possible mitjançant el monitoratge de mitjans. Les claus del progrés, es va comentar, són l’eradicació dels estereotips de gènere i el respecte als drets humans en tot el relacionat amb periodisme i comunicació.

El feminisme a l’agenda periodística ha d’atendre com prevenir els atacs sexuals a la xarxa i alertar dels atacs a les periodistes. Per a això cal “crear una estructura”, va insistir Sepi Roshan, i enfortir la comunicació amb la Unesco com a entitat patrocinadora.

 

 

GAMAG Brus 4 bis   GAMAG Brus 5

 

GAMAG Brus 6  GAMAG Brus 7

 

 

 

Al cor d’Europa, a molt poca distància de la Comissió, on se celebrava la cimera de caps de Govern, pel ‘brexit’, la primera reunió de la Global Alliance on Media and Gender (GAMAG) del capítol Europa-Amèrica del Nord es va desenvolupar en un ambient distès i col·laboratiu amb l’horitzó posat en la propera trobada de setembre.

Suècia, Portugal, Bèlgica, Rússia, Regne Unit i Espanya _amb assistència de representants de Catalunya, Madrid i Lleó- i Estats Units van participar en la trobada en una capital europea on l’empremta dels atemptats del passat 22 de març és visible a l’estació de metro de Maelbeek, que es troba en obres, i en l’important desplegament de l’exèrcit en els punts més crítics d’una ciutat que aquest dia acollia la cimera de caps de Govern dels 28 per analitzar els resultats del referèndum al Regne Unit, amb el triomf del ‘brexit’.    


 

   Parlament Europeu 1  

 TAX is a feminist issue    Parlament Tax A.G

 

 

Periodistes i investigadores de la Gamag van tenir l’oportunitat de participar l’endemà en la conferència Tax is a feminist issue organitzada pel Grup Els Verds- Aliança Lliure Europea, sota la coordinació de l’eurodiputat Ernest Urtasun.

També va ser una ocasió per conèixer l’interessant projecte de Cheryl D. Miller al Digital Leadership Institute. Al número 29 de la Rue Caroly, a Brussel·les, és on es troba el DLI, una organització no governamental reconeguda a nivell mundial pel seu lideratge en la promoció d’una major participació de les dones i les nenes en l’emprenedoria, la ciència, la tecnologia , l’enginyeria, les arts i les matemàtiques.

 

* Ana Gaitero Alonso. Periodista. Experta en Gènere i Comunicació, Lleó – Espanya

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

L’ICD i SICARcat: jornada sobre la intervenció amb víctimes de trata de persones amb finalitat d’explotació sexual

    La Jornada “Aturar-se, mirar i reconèixer. 10è aniversari” que SICARcat ha organitzat a...

Sitges: Tertúlia Poètica: Quedem dimecres al Retiro? “Si goso” amb Marta Sierra

Al Retiro de Sitges s’organitzen tertulies poètiques habitualment conduides per Magda Altabella, una excel·lent poeta...

Programes eleccions municipals i gènere 2011: PSC i CiU

                   PSC   Propostes de génere del PSC en els seu programa electoral: Llegiu més...