Dijous 19 setembre 2024

Dijous 19 setembre 2024

FGC promou la tolerància zero contra els comportaments d’assetjament al transport públic

La campanya ‘Tolerància 0’ vol posar de relleu actituds que encara que no ho semblin són assetjament, com el contacte físic innecessari, les mirades incòmodes i els comentaris sexistes.

El personal de FGC rep formació per aprendre a identificar situacions abusives i saber com actuar i atendre les persones que hagin patit violència masclista.


Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones, que es commemora el dia 25 de novembre, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) promou un any més la campanya “Tolerància 0”, una acció amb la qual Ferrocarrils vol posar de relleu actituds que, encara que no ho semblin, són en realitat assetjament.

Amb aquesta acció, la companyia es referma en la seva voluntat de fomentar que instal·lacions, trens i estacions siguin espais segurs, on les dones es puguin moure de manera lliure sense patir aquest tipus de comportaments.

La base de la imatge creada per aquest any són els tres murals amb forma de mà que Cristina Daura, Amaia Arrazola i Iván Bravo van pintar a tres estacions d’FGC el passat mes de març, amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Les tres il·lustracions reflecteixen les actuacions que es volen combatre amb aquesta campanya de tolerància zero: el contacte físic innecessari, les mirades incòmodes i els comentaris sexistes.

Aquesta campanya, que FGC impulsa des de l’any 2018, pretén aconseguir que els espais públics esdevinguin espais de tolerància zero envers aquestes pràctiques, i llança missatges dirigits a les dones en clau d’apoderament i als homes en clau d’interpel·lació directa. Per a Ferrocarrils és primordial poder donar resposta a aquestes situacions, transmetent valors i prenent part per tal de no donar espai a la impunitat.

Com afirma la directora d’Organització i Persones d’FGC, Juliana Vilert, “a Ferrocarrils treballen fermament per eliminar qualsevol tipus de violència masclista a les nostres instal·lacions, i una de les millors maneres per fer-ho és visibilitzar aquest tipus de situacions. Volem que les nostres instal·lacions, trens i estacions siguin zones amb tolerància zero, espais segurs, on les dones es puguin moure de manera lliure sense patir aquest tipus de comportaments, i és per això que amb aquesta campanya no només denunciem aquest tipus de violència sinó que també en posem exemples concrets per ajudar en la presa de consciència per part de les dones usuàries i treballadores”.

Entre les accions que es duran a terme destaquen la il·luminació de les voltes de l’estació de Plaça Catalunya (el mateix dia 25), la difusió de les imatges de la campanya a l’interior dels trens i a les estacions, la publicació de missatges a les diferents xarxes socials per donar-hi visibilitat al llarg de la setmana, o la incorporació de bàners als webs d’FGC.

 

Auditoria de seguretat amb perspectiva de gènere

La campanya ‘Tolerància 0′ evidencia la voluntat de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya de desenvolupar accions que permetin que la ciutadania se senti al màxim d’inclosa i atesa possible en els espais d’actuació d’FGC. L’empresa ha dut a terme un procés intern de revisió i reflexió profunda sobre la mobilitat amb perspectiva de gènere, un procés que permet a la companyia millorar les seves polítiques de mobilitat i aconseguir un model més inclusiu que tingui en compte la perspectiva de la dona i altres col·lectius.

En aquest sentit, FGC ha dut a terme una auditoria de seguretat amb perspectiva de gènere amb l’objectiu d’introduir criteris de gènere en la millora de les estacions. Les conclusions de l’auditoria van apuntar que per garantir la percepció de seguretat de les usuàries i treballadores d’FGC era necessari disposar d’un entorn senyalitzat, visible, vital, vigilat, equipat i comunitari. Fruit d’aquest treball han sorgit diferents accions de millora com són canviar els pictogrames que acompanyen els seients reservats als trens per uns nous pictogrames inclusius, instal·lar a les estacions una nova senyalització informativa per explicar amb més claredat com funcionen les barreres tarifàries per a persones amb mobilitat reduïda (PMR) o que portin cotxet, bicicleta o maleta, i instal·lar uns nous dissenys de plànols de zona que incorporen la indicació de nous serveis i que informen, també, de les distàncies des de l’estació a altres punts d’interès com ara parades de bus més properes, zones de vianants o llocs turístics.

FGC treballa per aconseguir un model més inclusiu que tingui en compte la perspectiva de la dona i altres col·lectius.

 

L’app d’FGC, una eina per alertar de situacions de violència masclista

Una acció que evidencia aquesta voluntat de l’empresa de vetllar per espais segurs és el mecanisme que presenta l’aplicació per a mòbils d’FGC per alertar a través d’aquesta app de possibles actituds de violència masclista que es puguin dur a terme als trens i a les estacions.

Amb aquesta funcionalitat, les persones usuàries que pateixen o presencien aquest tipus de comportaments poden alertar directament el Centre de Comandament Integrat d’FGC, indicant el número de tren o l’estació on es troben, per tal que es gestioni la incidència de manera immediata, s’asseguri una ràpida atenció a la víctima dels fets i es garanteixi l’activació dels recursos de seguretat que disposa FGC i/o policials en cas que existeixi un risc per a les persones.

“A Ferrocarrils”, explica el president d’FGC, Ricard Font, “vetllem perquè els nostres espais siguin 100% segurs i cap agressió quedi impune. Tolerància zero en front qualsevol tipus de violència contra les dones”.

En aquest sentit, FGC ha iniciat a nivell intern una campanya de conscienciació sobre l’assetjament sexual o per raó de sexe en el lloc de treball, amb l’objectiu de difondre el protocol d’actuació en aquests casos. Així, des de començament d’any, 632 treballadors i treballadores han rebut formació de sensibilització, prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe dins de l’empresa, en base al protocol existent.

D’altra banda, i en col·laboració amb la Direcció General d’Administració de Seguretat del Departament d’Interior, personal d’FGC rep formació per aprendre a identificar situacions abusives i saber com actuar i com atendre les persones que hagin patit violència masclista. Quan acabi aquest 2020 el nombre total de persones que hauran fet aquesta formació serà de 601. Aquesta és una de les accions derivades de l’adhesió d’FGC, el desembre de 2019, al Protocol de Seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci.

 

FGC, un servei i una gestió inclusius i no discriminatoris

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya manifesta la seva voluntat de ser una empresa responsable socialment i compromesa amb totes aquelles persones i col·lectius que tenen interessos en FGC. En aquest marc, els valors de l’ètica i la transparència s’estenen a tots els àmbits i persones que conformen el seu dia a dia.

La companyia està especialment compromesa amb les polítiques d’igualtat de gènere. En aquest sentit, FGC té un Pla d’Igualtat de dones i homes que inclou un conjunt de mesures que han de servir per assolir la igualtat de tracte i d’oportunitats a l’organització, eliminant qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe.

En el marc d’aquest pla, FGC ha signat també un conveni de col·laboració amb l’Observatori Dona Empresa i Economia (ODEE) de La Cambra de Comerç de Barcelona per actuar com a tractora de les polítiques d’igualtat i de promoció de la dona en els òrgans de presa de decisió en l’àmbit del sector públic empresarial a Catalunya. En aquest sentit, FGC dona impuls a la Plataforma de Conselleres i Directives, que promou l’ODEE per a fomentar el talent femení i incrementar les seves oportunitats, contribuint a aconseguir una realitat més paritària.

De la mateixa manera, Ferrocarrils està adherida a diferents iniciatives alineades amb la sostenibilitat i la responsabilitat social. Des del 2017 FGC forma part de l’estratègia europea Women in Transport i es va sumar a la Declaració per a la igualtat d’oportunitats d’homes i dones en el sector del transport, impulsada pel Comitè econòmic i social europeu. En aquest sentit, la companyia va difondre el vídeo “Dones, pugeu al tren?” que reconeix i posa en valor el paper de les dones a l’empresa en uns oficis que tradicionalment fan els homes (veure vídeo). Aquest vídeo ha estat reconegut com una bona pràctica per la xarxa estatal del Pacte Mundial de Nacions Unides, coincidint amb la celebració del tercer aniversari dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que l’ha incorporat a la seva web de difusió.

D’altra banda, Ferrocarrils ha signat convenis de col·laboració i acords amb diferents institucions i organismes per tal de fomentar les polítiques d’igualtat i paritat, col·laborar amb l’atenció a les dones víctimes de violència masclista i impulsar la prevenció de la discriminació LGTBI. Així, FGC col·labora amb l’Institut Català de les Dones (ICD) en una campanya per difondre el telèfon 900900120 d’atenció a les dones en situació de violència masclista a estacions i trens. De la mateixa manera, Ferrocarrils també col·labora amb la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya en una campanya contra la LGTBIfòbia que, amb la circulació de tres trens decorats amb motius de la campanya, difon la diversitat d’orientació sexual, d’identitat de gènere i promou la denúncia de fets LGBTIfòbics.

En la mateixa línia, la responsable de Gestió de la Seguretat i coordinadora del Pla d’Igualtat, Adrina Bachiller, és la representant d’FGC en el primer grup de treball per a la gestió de la diversitat LGTBI a empreses i organitzacions impulsat per la Fundació Factor Humà i Barcelona Activa. Aquest grup de treball, que es va constituir l’any passat, s’ha creat com a espai per a compartir experiències, reflexionar, trobar sinergies i proposar accions per avançar en un model de societat més inclusiva i igualitària.

 

No assetjament FGC 2

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Com gestionen el temps les families a Catalunya?

 “Els usos del temps en families catalanes: entrevistes i experiències viscudes”> Edita: Secretaria de Polítiques...

“Moltes dones ens diuen: en una entrevista laboral intento ‘apaiar-me’, com a estratègia de supervivència!”

Esther Fernández estudia sociologia, té formació en mediació cívic comunitària, i és la responsable de...
Republica

Barcelona: Acte de reconeixement i donatge a Montserrat Abelló / La Independent / Notícies Gènere

Ca la Dona i Dones x Dones, han organitzat un acte de reconeixement i...