Dissabte 27 abril 2024

Dissabte 27 abril 2024

Compartir

Fes: Ningú és lliure fins que totes ho són!. IV Trobada de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere

Per un món amb equitat de gènere i més segur per a les dones periodistes i un especial encortajament a les dones dels països àrabs en procés de transformació democràtica

Amb l’assistència de 150 periodistes representants dels 35 països d’Amèrica Llatina, Europa i Àfrica que conformen la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, s’ha celebrat a Fes, la IV Trobada Internacional d’aquesta xarxa de periodistes.

 

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere neix l’any 2005 a Morelia (Mèxic), impulsada per un grup de periodistes, majoritàriament dones, pertanyents a associacions de Dones Periodistes i Agències de gènere, de 22 països. Allà es van establir uns objectius comuns a complir i fixar cada 2 anys Trobades presencials. La segona Trobada es va dur a terme a Oviedo (Asturias, Espanya) el 2007 i el tercer a Bogotà (Colòmbia) el 2009.

A l’acte d’inauguració de la Trobada hi van assistir altes autoritats institucionals, com el ministre encarregat de la Comunitat Marroquina a l’Estranger, El Governador de la regió de Fes, el rector de la Universitat de Fes, El President de la Comissió Audiovisual del Marroc, la jutgessa Presidenta del Tribunal de Sefrou, Lucia Lagunes, periodista mexicana i directora de l’agència Cimac, representant a la Xarxa Internacional i Saida Boughdia, organitzadora de la Trobada i Coordinadora de la Xarxa al Marroc.

 

100_8142

L’alcalde de Fes va donar la benvinguda a les assistents, recordant que la ciutat és el centre espiritual del país. El rector de la universitat, va posar de manifest la importància de les noves tecnologies i va manifestar la necessitat que les xarxes socials propiciïn una nova imatge de les dones més propera a la seva realitat social per poder anar desterrant els estereotips. El ministre per a les Migracions va destacar els problemes a què es veuen abocades les dones marroquines emigrants a l’estranger.

El president de la Comunitat Audiovisual va parlar de la necessitat de modificar les pràctiques periodístiques establertes, que impedeixen el canvi de la imatge de la dona, perquè es modifiqui de manera gradual la construcció social i cultural que atribueix un paper diferenciat entre homes i dones i també va advocar per la constitució d’un comitè per la paritat en els mitjans i la lluita per totes les formes de discriminació.

La jutgesa presidenta del Tribunal, va manifestar que en els últims anys s’estan produint grans canvis econòmics i socials al Marroc pel que fa a les dones i que les feministes han estat una gran contribució per a aquests èxits.

Saida Boughdia, organitzadora de la trobada, va posar de manifest que són comuns a tot el món les dificultats que tenen les dones periodistes en termes d’igualtat i la Trobada pot ser el marc per fixar estratègies per tal de reduir la bretxa de gènere en la professió.

Lucia Lagunes, va afirmar que el món té un deute amb totes les dones, la dona és la més pobra entres els pobres, és el blanc de tot tipus de violències, la seva història no ha estat documentada i el periodisme sent font immediata de la història no ha comptat amb les dones que han estat invisibilitzades sistemàticament. Ha manifestat també que els drets humans de les dones no són reconeguts en els mitjans, d’aquí la necessitat que s’incloguin en l’agenda mediàtica, com informació de primea línia.

 

100_8152

 

La importància del treball en Xarxa

A la primera taula de debat es va destacar l’important paper de les Xarxes que s’ha posat de manifest amb les cobertures informatives en els recents conflictes dels països àrabs, La Primavera Àrab, o l’extensió del Moviment del 15 M.

La colombiana Fabiola Calvo, va fer un recorregut per les diferents fases de la Xarxa Internacional, els diferents trobades celebrades fins avui i va concloure que el treball en xarxa ha de ser horitzontal, s’ha de projectar cap a fora (periodistes i mitjans) tenint un caràcter transformador .
Irina Pertierra, periodista espanyola, va parlar de la necessitat de la Xarxa per no sentir-te sola en la lluita pels objectius feministes. Va proposar buscar col · laboració entre totes les dones periodistes. “Seguiré creixent i enllaçant, no estem soles en la lluita i és més el que ens uneix que el que ens separa …” va acabar.

La periodista marroquina Layla Chafai, va manifestar que el nou Codi de Família, ha sofert modificacions positives per a les dones i que no han estat prou defensades i reflectides pels mitjans. Hi ha tabús que estan deixant de ser-ho com parlar de la situació de les mares solteres i l’explotació laboral i sexual de les nenes. Va parlar del benefici de les xarxes en la incorporació de les joves a la lluita per la igualtat de gènere.

La catalana Montserrat Minobis i l’argentina Liliana Hendel, van parlar de la constitució, evolució, desenvolupament i consolidació de les xarxes en els seus deferents països. Minobis va apsotar per una Trobda Mediterrània a Barcelona el 2012.

Feminicidis i conflictes armats

La mexicana Yunuhen Rangel, ha explicat la duresa de la situació actual de les periodistes mexicanes. Moltes han estat violentades i amenaçades i fins i tot assassinades. La condició de ser dona, unida a periodistes i defensora dels drets humans és un perill i diverses mexicanes assistents van manifestar tenir una por que les pot fins i tot obligar a abandonar la professió, cosa que està passant amb assiduïtat.

La colombiana Fabiola Calvo, va narrar la situació de les periodistes en temps de guerra. Colòmbia es troba en una guerra larvada des de fa 50 anys. Va informar que s’està duent a terme un treball de recerca sobre això.

 

Experiències de nous mitjans i presentació de nous projectes

taula_cat

Així mateix es publicitar experiències de nous projectes i mitjans feministes. En aquesta línia Jenny Rongren de Suècia, va presentar la revista digital Feministik Perspektic, la catalana Tona Gusi, l’experiència de la posada en marxa de l’agència La Independent, l’austríaca Helga Neumayer, el portal Frauensolidarität (Solidaritat entre dones) i l’emissora de ràdio Orang, i la representant d’Ajuda en Acció Montse Carmona va presentar el DVD “Desenfocament de gènere”.

En una altra taula es van mostrar diversos projectes. La representant de Periodistes d’Argentina en Xarxa (PAR) Silvina Molina i Cristina Baulies per Institut Català de les Dones, van exposar sengles manuals de gènere per a una bones pràctiques periodístiques, Marta Ortiz Díaz, representant de AMECO va fer una demostració del vídeo joc de gènere i comunicació “Jara i David, periodistes d’investigació”, la marroquina Salwa Al Garbi, presento un informe com intermediadora de les dones immigrants marroquines a Catalunya i la gallega Aurea Sánchez va informar de les activitats de l’Associació de dones periodistes de Compostel·la.

 

100_8243

 

Declaració de Fes:

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG), reunida a la IV Trobada a la ciutat de Fes, Marroc, declara: Cap és lliure fins que totes ho són!

És obligació dels estats garantir el dret a la llibertat d’expressió. En el cas de Mèxic reiteren la seva demanda perquè tots els crims i atemptats contra dones periodistes siguin aclarits i castigats. Mèxic viu avui una situació d’extrema violència contra el periodisme i la llibertat d’expressió, especialment contra les dones periodistes.

Per això, la RIPVG acorda per unanimitat que la propera trobada el 2013 sigui a Mèxic, en suport a les nostres col·legues periodistes i manifesta que estaran atentes, en aquests dos anys, a les accions que l’Estat mexicà emprengui per prevenir, investigar i sancionar els atemptats a la llibertat d’expressió, i protegir la integritat de les i dels qui exerceixen el periodisme.

Així mateix, la Xarxa es pronuncia contra la discriminació que viuen a tot el món les dones periodistes, en el pla salarial, laboral i professional. Es declaren a favor d’una vida lliure de violència per les dones.

Considera inadmissible la difusió en els mitjans de comunicació d’anuncis de contactes, que encobreixen la tracta i el tràfic de persones i l’explotació sexual comercial de nenes i dones. El lliure trànsit de les persones pel món és un dret consagrat en la Declaració Universal dels Drets Humans.

Nacions Unides ha reconegut la feminització del fenomen migratori i ha rebutjat la seva criminalització. El tractament informatiu de la migració amb un enfocament de drets humans i perspectiva de gènere és una responsabilitat dels mitjans de comunicació. Com RIPVG es comprometen a visibilitzar periodísticament la situació de les dones migrants.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya-Colombia: “Recordar des del cor: les víctimes de la memòria” /La Independent/notícies gènere

El passat 25 d’abril es va inaugurar l’exposició* de la Taula Catalana de solidaritat amb...

Suècia – Internacional: Els periodistes Maria Ressa i Dmitry Muratov, premis Nobel 2021 / La Independent / Notícies gènere

El jurat ha valorat les seves lluites per la llibertat de premsa i les denúncies...

Potent i sorora Assemblea de migrantes i refugiades 8M

“Em faig una abraçada, els faig una abraçada, ens fem una abraçada…”, així va començar...