Nuestra vidas digitales

Compartir

Estat espanyol: “Les nostres Vides Digitals. Baròmetre de l’e-igualtat de gènere a Espanya” / La Independent / Notícies Gènere

 

Aquesta edició de l’estudi “Les nostres Vides Digitals. Baròmetre de l’e-igualtat de gènere a Espanya”, constitueix el primer número de la col·lecció Dones, Tecnologia i Societat Digital, que s’inicia gràcies a la col·laboració entre l’Instituto de la Mujer i Xarxa.es 

 

 

  

Amb aquesta col·lecció pretenen unir esforços per augmentar el coneixement i la difusió sobre la realitat de les dones en l’àmbit de les tecnologies.

Els treballs abastaran qüestions molt diverses, com l’ús de les tecnologies per les dones en la seva vida quotidiana, l’ emprenedoria, la seva presència en els estudis tecnològics o en els diferents sectors professionals en què la tecnologia està present com a element innovador.

Aquest baròmetre té com a primer objectiu conèixer l’evolució en els últims 12 anys de les bretxes per gènere a l’Estat espanyol respecte a l’ús personal de les tecnologies digitals. Com a segon objectiu, l’informe es planteja estudiar l’evolució en la participació de les dones tant en els sectors i llocs de treball més vinculats a les TIC com en l’aplicació d’aquestes tecnologies en altres àrees no estrictament TIC. El tercer objectiu és estudiar el recorregut que ha seguit la proporció de dones en les titulacions TIC de grau superior, així com les actituds i expectatives pel que fa a aquestes tecnologies per part de les cohorts més joves.

En aquest informe s’ha pogut comprovar que encara hi ha diferències significatives entre homes i dones en l’ús personal de les TIC. Les evidències mostren, a més, que les desigualtats digitals entre homes i dones es manifesten de diferent manera en cada generació:

En les cohorts més grans es detecten disparitats en la disponibilitat de TIC i accés bàsic a les mateixes, sent les dones les que presenten certs desavantatges.

En canvi, en les cohorts més joves apareixen bretxes de gènere quan es tracta de tecnologies de més recent creació i difusió o d’habilitats més especialitzades.

La qüestió de les competències digitals sembla, a més, molt important pel que fa a les oportunitats laborals de les dones de les generacions més joves, ja que s’estimen taxes de participació laboral i d’ocupació significativament menors per a elles quan presenten nivells baixos en aquestes competències .

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

També et pot interessar