Les dones que es van vestir d’home a la recerca de llibertat
“Aquestes narracions no pertanyen al passat. Són les nostres narracions i sobre elles construïm el que som. I el que seran” diu Cristina Fallarás a la introducció d’aquest llibre de la periodista i escriptora Laura Manzanera*.
Com diu la pròpia autora sobre les seves protagonistes: “Es van saltar les asfixiants normes que les encotillaven, es van vestir i van comportar com homes per eludir els límits imposats a la seva existència, suposadament inferiors per naixement. En perllongar en el temps una transgressió només acceptada durant el permissiu carnaval, van eludir el seu destí de gènere i van participar en àmbits construïts per homes i per a home “.
O en paraules de Joana d’Arc: “Si Déu m’ha encomanat que prengui i vista robes d’home és perquè he de portar les armes que porten els Homes”.
Laura Manzanera ens confia els seus interrogants per comprendre que tenen en comú donzelles guerreres, pirates, científiques, creadores o reines. Totes es van rebel·lar contra la societat i “transgredir la principal« norma »de gènere, la vestimenta” per escapar de el matrimoni, la maternitat, el convent o la prostitució i aconseguir la seva causa o simplement salvar-se. Joana d’Arc, Mulan, Mary Read, Anne Bonny, Hipatia d’Alexandria, Rosa Bonheur, Georges Sand, Hatshepsut, Cristina de Suècia … són algunes d’aquestes protagonistes que han fet història.
@LauraManzaneraL
*Laura Manzanera és periodista i escriptora especialitzada en la investigació i divulgació de temes de gènere i en la història de les dones.
Ha publicat, entre altres llibres, Mujeres espías. Intrigas y sabotaje tras las líneas enemigas, Olympe de Gouges. La cronista maldita de la Revolución Francesa y Del corsé al tanga. 100 años de moda en España.