Dilluns 27 maig 2024

Dilluns 27 maig 2024

Estat espanyol: Insumisas, llibre de Laura Manzanera / La Independent / Notícies gènere

Les dones que es van vestir d’home a la recerca de llibertat

“Aquestes narracions no pertanyen al passat. Són les nostres narracions i sobre elles construïm el que som. I el que seran” diu Cristina Fallarás a la introducció d’aquest llibre de la periodista i escriptora Laura Manzanera*.

 

 

 

Com diu la pròpia autora sobre les seves protagonistes: “Es van saltar les asfixiants normes que les encotillaven, es van vestir i van comportar com homes per eludir els límits imposats a la seva existència, suposadament inferiors per naixement. En perllongar en el temps una transgressió només acceptada durant el permissiu carnaval, van eludir el seu destí de gènere i van participar en àmbits construïts per homes i per a home “.

O en paraules de Joana d’Arc: “Si Déu m’ha encomanat que prengui i vista robes d’home és perquè he de portar les armes que porten els Homes”.

Laura Manzanera ens confia els seus interrogants per comprendre que tenen en comú donzelles guerreres, pirates, científiques, creadores o reines. Totes es van rebel·lar contra la societat i “transgredir la principal« norma »de gènere, la vestimenta” per escapar de el matrimoni, la maternitat, el convent o la prostitució i aconseguir la seva causa o simplement salvar-se. Joana d’Arc, Mulan, Mary Read, Anne Bonny, Hipatia d’Alexandria, Rosa Bonheur, Georges Sand, Hatshepsut, Cristina de Suècia … són algunes d’aquestes protagonistes que han fet història.

 

 

Laura-Manzanera twitter

@LauraManzaneraL

 

*Laura Manzanera és periodista i escriptora especialitzada en la investigació i divulgació de temes de gènere i en la història de les dones.

Ha publicat, entre altres llibres, Mujeres espías. Intrigas y sabotaje tras las líneas enemigas, Olympe de Gouges. La cronista maldita de la Revolución Francesa y Del corsé al tanga. 100 años de moda en España.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Poesia de dones a la Casa de Granada de Barcelona

La Casa de Granada mitjançant el Cercle Literari i Artístic “QUÉmecuentas” que fa activitats...

“Ràdio KALIMA FM” comença les seves emissions regulars al Gran Tunis

“La veu de les dones será més present que mai a la nostra programació” ha...

Eulàlia Lledó per Maria Roig

Hollywood – Pamplona

Esperem que les denúncies de les valentes actrius, guionistes, directores i resta de professionals...