Dimarts 08 octubre 2024

Dimarts 08 octubre 2024

Compartir

Esforços a l’Àfrica en favor de les nenes

Tres països africans Etiòpia, Uganda i Zàmbia unifiquen esforços i polítiques contra la mutilació genital de nenes i adolescents, contra els matrimonis infantils forçats, promouen serveis de salut i implementen mitjans per a l’escolarització de les dones.

 

Etiopia 2

Mrs. Mamit Teklehaymanot.

 

En el marc de la trobada CSW62 a Nova York en el passat mes de març, els tres països van presentar els seus respectius projectes de gran dimensió política. La sessió va tenir una inesperada i intrèpida protagonista, l’activista etíop, Mrs. Mamit Teklehaymanot.

Va ser l’única, la primera allà, en el seu llogaret de Kole Tenben (Etiòpia), que va tenir un compromís clar i ferm de lluita contra la violència, les pràctiques ancestrales – de les que ella també va ser una víctima- contra la discriminació quasi totalitària que estan patint les dones de la seva comunitat.

Mamit Teklehaymanot, una dona de 53 anys, mare soltera de 4 fills i filles, viu i s’esforça per oferir un món millor a les dones del seu entorn. Venia avalada per les institucions del seu país, la seva lluita personal contra la mutilació genital de les nenes, dels matrimonis forçats de nenes i adolescents, i per la seva aposta per l’escolarització com a mesures indispensables en el trajecte de l’empoderament i la seva participació, com a convidada especial, assistia per primera vegada, a la trobada a les Nacions Unides, en el context de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona.

Teklehaymanot, durant la seva intervenció les seves paraules lluminoses, refrescants, les  seus viscudes reflexions traduïen sentiments de reconeixement, sororitat i simultàniament transmetien una estimulant influència per l’abast de la seva història i els èxits de la seva acció social. Pròpiament, la solitud d’una corredora de fons: “…la meva major limitació – venia a dir-  i al mateix temps el meu major repte havia estat la confiança en mi mateixa i en la meva capacitat per realitzar una tasca tan gegant i aclaparadora…” “…el que estava duent a terme era una sèrie de canvis vitals i necessaris per a la supervivència del grup… ” ” …per mi les promeses sempre són benvingudes però el que importa és el treball i la continuïtat en la política dels fets…”.

En fi, hi va haver molts detalls més, que solen ser els que alimenten, basteixen una manera d’estar al món i ajuden a donar forma a una política global.

A Etiòpia el 80% de la població resideix en àrees rurals. ONU Mujeres actua per donar poder a les dones i nenes en tots els seus programes i activitats que promouen (Attending the Comission in te Status of Women). No obstant això persisteixen, les pràctiques patriarcals tribals, especialment arrelades al medi rural, ja citades, com l’ablació.

A tot el món i en l’actualitat la mutilació genital femenina afecta al voltant de 135 milions de dones i nenes, i a Etiòpia la taxa de prevalença nacional és el 74%. Els matrimonis forçats afecten de manera important a nenes adolescents, tot i estar contemplats i penalitzats en el Codi Penal i en Dret de Família en aquest país. Pel que fa a la violació crònica i generalitzada contra les dones, la Constitució etíop estipula els drets de les dones i el compromís per la igualtat de gènere.

 

Etiopia 1

 

A través del seu programa Women Development Group, Mamit treballa contra aquestes actituds, contra les creences i pràctiques que “reforcen els rols de gènere i contribueixen a restringir la participació de les dones en el desenvolupament social”, donant-los accés a serveis de salut reproductiva ( SRH), prevenció de les violències i del VHS, atenció a les adolescents (FGM), alfabetització i escolarització i creació d’habilitats i mitjans de vida, un programa de gran capacitat social i una capacitat financera i de complementació limitades.

Aquesta dona heroica ha aconseguit en poc més de dos anys uns resultats excel·lents reflectint-se en algunes dades concretes: en el seu programa han entrat 1.100 nenes a l’any 2017 i 360 van completar la seva escolarització, gràcies a un ambient d’ajuda i protecció que facilita que les nenes tinguin accés a l’educació i informació suficient per al seu propi empoderament.

Mamit ha arribat a un compromís amb el Govern d’Etiòpia, per l’eradicació dels matrimonis forçosos i la mutilació genital durant l’any 2025. Eradicació a la qual s’hi han sumat els altres països participants, Zàmbia i Uganda, en la sessió oficial ja citada. La Comissió Jurídica i Social de la Dona (CSW62) és el Fòrum més important del món, que té lloc a les Nacions Unides. sobre les dones.

La igualtat de gènere és un dret humà bàsic i la lluita per aconseguir-ho, en un món de molta violència i impunitat, té enormes i importants ramificacions socioeconòmiques. En aquests fòrums internacionals es considera que l’exemple d’aquesta dona, Mamit Teklehaymanot, atrevida activista i treballadora en lluita, ajuda a canviar el món i dóna esperança i possibilitats a les que avui són nenes, demà dones, perquè aconsegueixin canviar-lo.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Cuba: Activistes pel respecte a la diversitat sexual com a principi de la nació

Activistes pels drets de les persones LGBTIQ (lesbianes, gais, bisexuals, trans, intersexuals, queers) a...

El Barça

Juguen a futbol, defensen la samarreta del Barça, són líders de la lliga i golegen...

Catalunya: Elisenda Paluzie i la Nova Caixa Catalana de Crèdit / La Independent / Notícies gènere

El dijous 18 de Juny, a l’Auditori del Col·legi d’Economistes, a les 19h, s’informarà sobre...