Diumenge 30 juny 2024

Diumenge 30 juny 2024

Compartir

Escrivint amb foc: L’inspirador documental sobre el primer diari creat per dones a l’Índia

Per Filmin. AmecoPress


El film segueix les reporteres de Khabar Lahariya, primer i únic mitjà de comunicació indi integrat per dones dalit, la casta més baixa del país, en la seva valenta lluita per un periodisme democràtic i una societat més justa

Filmin estrena el proper 28 de desembre, en exclusiva a Espanya, el documental “Escrivint amb foc”, dirigit pels premiats Rintu Thomas i Sushmit Ghosh. El film segueix les reporteres de Khabar Lahariya, primer i únic mitjà de comunicació indi integrat per dones dalit, la casta més baixa del país, en la seva valenta lluita per un periodisme democràtic i una societat més justa. 

El documental arrenca amb el testimoni d’una dona que ha estat violada moltes vegades per un grup d’homes. Khabar Lahariya és la nostra única esperança, sentencia el marit de la víctima. Però hi ha moltes més històries per explicar: assassinats, corrupció policial i política, mineria il·legal, violació dels drets humans, etc. Les reporteres tampoc no s’acovardeixen en cobrir en primera persona l’ascens del BJP (Partit Popular Indi), que amenaça d’augmentar l’opressió i la intolerància al país. Alhora, les periodistes de Khabar Lahariya es troben en un moment de transició cap a allò digital, la qual cosa comportarà nous reptes, però també més visibilitat.

“Escrivint amb foc” acumula més de 23 guardons i 15 nominacions en diferents festivals internacionals, entre ells el Premi Fundos a la Seminci i el Premi del Públic i el Premi Especial del Jurat World Cinema al prestigiós Festival de Sundance.

Sinopsi

En un camp com el de la informació, totalment dominat per l’home, emergeix a l’Índia l’únic diari dirigit per dones dalit, la casta més baixa del país. Armades amb smartphones, la cap de redacció Meere i les seves reporteres trenquen les tradicions i redefineixen el que realment vol dir ser poderós.

Sobre el documental

Escrivint amb foc” té lloc al cor d’Uttar Pradesh, l’estat més poblat de l’Índia (amb més de 200 milions d’habitants), conegut pels alts nivells de corrupció, criminalitat contra les dones i opressió a les minories. El país està regit per una jerarquia social de quatre castes: Sacerdots, guerrers, comerciants i treballadors. Els dalits són considerats tan impurs que se’ls exclou d’aquest sistema de castes i se’ls nomena pejorativament els “intocables” per la seva naturalesa hereditària i immobilitat social. Amb aquest teló de fons coneixem les reporteres de Khabar Lahariya, el primer i únic mitjà de comunicació indi liderat per dones, totes dalits o d’altres comunitats marginades. Van crear aquest diari el 2002, sota les vexacions i amenaces d’altres mitjans més potents. Avui, 19 anys més tard i contra tot pronòstic, podem afirmar que han provocat una gran revolució i han redefinit el significat de poder.

El documental, gravat al llarg de 5 anys, se situa en el quinzè aniversari de la publicació de Khabar Lahariya en paper, el 2016, just quan la seva creadora, Meera Devi, s’entesta a fer el gran salt al digital. Per a moltes de les reporteres, és el primer contacte amb un telèfon mòbil… i aquest és el més petit dels contratemps. Els seus vídeos sobre la corrupció, la violència contra les dones i la precària salut pública, entre d’altres, comencen a causar polèmica i obtenir resultats, cosa que incomoda enormement les agències més grans de notícies liderades per homes. Així, seguim les batalles personals i els desafiaments polítics a què s’enfronten diàriament les periodistes: intimidacions, menyspreus, acusacions, sacrificis.

La parella de cineastes formada per Rintu Thomas i Sushmit Ghosh, especialistes en documentals de gran impacte social, dirigeixen i produeixen “Escrivint amb foc”: Som testimonis de com un grup de dones rurals fan servir la tecnologia per ampliar la seva veu i fer-se un lloc en el món de la comunicació, format –fins ara– exclusivament per homes de casta alta. Seguim la seva lluita per la justícia i els seus èxits a l’hora de redefinir com les dones dalit són percebudes per la societat índia.

Tot això en un context polític particularment turbulent, en què la democràcia del país està transicionant cap a un nacionalisme extremista. D’aquesta manera, el treball de Meera i les seves reporteres es converteix en una cosa encara més excepcional; una narrativa a l’estil David i Goliat on un bolígraf –en aquest cas, un mòbil– té més força que qualsevol espasa. A dia d’avui, Khabar Lahariya compta amb més de mig milió de seguidors al seu canal de YouTube.

Fotos: Cedides per Filmin

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Fins el 17 de juliol per presentar candidatures als X Premis Francesc Candel /La Independent/notícies gènere

Aquest dimecres 17 d’abril s’han presentat en roda de premsa les bases* dels X...

Nekane Jurado presenta el seu nou llibre a Ca la Dona

El grup La República Feminista de Ca la Dona i la XIDPIC.CAT – XIPVG conviden...

Catalunya:C TRANSPORT: MANIFEST.Stop Pujades Transport

Tenim sous del passat, volem tarifes del passat Per segon any consecutiu i de...