Dijous 22 febrer 2024

Dijous 22 febrer 2024

Nekane Jurado presenta el seu nou llibre a Ca la Dona

El grup La República Feminista de Ca la Dona i la XIDPIC.CAT – XIPVG conviden a la presentació del llibre Lucharon contra la hidra del patriarcado: Mujeres libres i a la posterior conversa amb la seva autora Nekane Jurado, en un acte que es durà a terme a Ca la Dona el proper 22 de febrer*.

“Una rica teoria i pràctica de lluita de dones amb visió de gènere, classe i poder, es va conjugar en la dècada dels anys 1930. Lluita que estem obligades a investigar i rellegir per entendre les claus i els possibles camins de la nostra lluita el 2017”, afirma Nekane Jurado comentant el llibre.

 

 

Nekane Jurado 2

Nekane Jurado. Foto @ Juamjo Basterra blogspot.com

 

Llicenciada en Ciències Econòmiques, en Ciències Actuarials i Financeres i en Psicologia Clínica, a més de Màster en Hisenda i Finances Públiques, Jurado és cofundadora de la revista Ezpala i forma part de diferents moviments socials. Col·laboradora habitual en diverses revistes i ràdio té publicats sola o col·lectivament 28 llibres. És, també, militant de gènere i classe, temes sobre els quals centra els seus treballs, on toca les causes econòmiques de la pobresa i l’exclusió, l’aportació oculta de la dona a l’economia, el paper no neutral del sector públic i el paper dels moviments socials, entre d’altres.

 

 

Llibre Nekane Jurado

 

Quan es refereix a aquest nou llibre, Martha Akelsberg assenyala que Nekane Jurado, en la seva obra, “tracta de donar-nos no solament la història d’una organització, sinó un punt de vista per a l’enteniment dels grans moviments socials dels últims 2-3 segles, clarificant, al mateix temps, la importància del control de la reproducció social (tant biològica com ideològica) com a factor central en els règims autoritaris”.

Per la seva banda, Victòria Sendón de León, afirma que en aquest llibre “es palpa la nostàlgia del que vam poder ser i es va torçar en el camí (…) frustrat per l’hegemonia androcèntrica i patriarcalista. (…) Nekane Jurado no ha deixat arxius, bibliografia ni testimonis directes sense analitzar des de la seva mirada de dona feminista, des d’ara experta en les lluites socials que el moviment llibertari va dur a terme en els moments difícils del canvi (…), col·locant sobre el taula alguns principis potser oblidats”.

A més fa algunes preguntes que criden l’atenció sobre aquest nou lliurament de Jurado: “Ens hem preguntat en virtut de què la nostra civilització converteix les diferències en desigualtats? Per què existeixen les genealogies masculines, unides al poder, amb exclusió de les femenines? D’on ve el menyspreu i domini de la Natura, la guerra com a institució o la subsidiarietat de les dones? Com s’han conformat la hipertròfia de l’ego masculí i l’atròfia de l’autovaloració femenina? Coneixem el mecanisme de com aquests principis s’instal·len en totes aquestes instàncies a què m’he referit? “.

Podrien ser respostes durant la conversa que amb l’autora es farà en la presentació que estarà moderada i complementada per la fotoperiodista, activista feminista i sociològa Amada Santos, representant de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadors de Catalunya – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPICCAT-XIPVG).

22F Presentació llibre N.J

 

*L’acte de presentació de Ca La Dona serà el dijous 22 de febrer a les 19h.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Estic enfadada amb ells, els de sempre

  OPINIÒ Fa tot just uns minuts he anat a la terrassa de casa amb...

Vicent Canet

Nous partits emergents, velles masculinitats

OPINIÓ Vivim en un context d’efervescència de noves propostes polítiques. Un impuls creatiu que les...

25 anys de Surt, obrint les portes

El passat 26 de setembre la Fundació Surt va portar a terme una jornada de...