El grup La República Feminista de Ca la Dona i la XIDPIC.CAT – XIPVG conviden a la presentació del llibre Lucharon contra la hidra del patriarcado: Mujeres libres i a la posterior conversa amb la seva autora Nekane Jurado, en un acte que es durà a terme a Ca la Dona el proper 22 de febrer*.
“Una rica teoria i pràctica de lluita de dones amb visió de gènere, classe i poder, es va conjugar en la dècada dels anys 1930. Lluita que estem obligades a investigar i rellegir per entendre les claus i els possibles camins de la nostra lluita el 2017”, afirma Nekane Jurado comentant el llibre.
Nekane Jurado. Foto @ Juamjo Basterra blogspot.com
Llicenciada en Ciències Econòmiques, en Ciències Actuarials i Financeres i en Psicologia Clínica, a més de Màster en Hisenda i Finances Públiques, Jurado és cofundadora de la revista Ezpala i forma part de diferents moviments socials. Col·laboradora habitual en diverses revistes i ràdio té publicats sola o col·lectivament 28 llibres. És, també, militant de gènere i classe, temes sobre els quals centra els seus treballs, on toca les causes econòmiques de la pobresa i l’exclusió, l’aportació oculta de la dona a l’economia, el paper no neutral del sector públic i el paper dels moviments socials, entre d’altres.
Quan es refereix a aquest nou llibre, Martha Akelsberg assenyala que Nekane Jurado, en la seva obra, “tracta de donar-nos no solament la història d’una organització, sinó un punt de vista per a l’enteniment dels grans moviments socials dels últims 2-3 segles, clarificant, al mateix temps, la importància del control de la reproducció social (tant biològica com ideològica) com a factor central en els règims autoritaris”.
Per la seva banda, Victòria Sendón de León, afirma que en aquest llibre “es palpa la nostàlgia del que vam poder ser i es va torçar en el camí (…) frustrat per l’hegemonia androcèntrica i patriarcalista. (…) Nekane Jurado no ha deixat arxius, bibliografia ni testimonis directes sense analitzar des de la seva mirada de dona feminista, des d’ara experta en les lluites socials que el moviment llibertari va dur a terme en els moments difícils del canvi (…), col·locant sobre el taula alguns principis potser oblidats”.
A més fa algunes preguntes que criden l’atenció sobre aquest nou lliurament de Jurado: “Ens hem preguntat en virtut de què la nostra civilització converteix les diferències en desigualtats? Per què existeixen les genealogies masculines, unides al poder, amb exclusió de les femenines? D’on ve el menyspreu i domini de la Natura, la guerra com a institució o la subsidiarietat de les dones? Com s’han conformat la hipertròfia de l’ego masculí i l’atròfia de l’autovaloració femenina? Coneixem el mecanisme de com aquests principis s’instal·len en totes aquestes instàncies a què m’he referit? “.
Podrien ser respostes durant la conversa que amb l’autora es farà en la presentació que estarà moderada i complementada per la fotoperiodista, activista feminista i sociològa Amada Santos, representant de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadors de Catalunya – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPICCAT-XIPVG).
*L’acte de presentació de Ca La Dona serà el dijous 22 de febrer a les 19h.