Dimarts 16 abril 2024

Dimarts 16 abril 2024

Compartir

El Govern central aprova el projecte de llei integral per a la Igualtat de Tracte

El text afegeix la ‘identitat sexual’ i ‘la malaltia’ com dos nous motius de discriminació contra els quals lluitar

Naixement, origen racial o ètnic, sexe, religió, convicció o opinió, edat, discapacitat, orientació o identitat sexual, malaltia o qualsevol altra condició o circumstància personal o social són els motius de discriminació recollits en el projecte de Llei Integral per a la Igualtat de Tracte i la No Discriminació aprovat el passat divendres en el Consell de Ministres. Són els recollits en l’article 14 de la Constitució Espanyola i els sis motius de discriminació inclosos en la normativa comunitària, a més dels nous ‘identitat sexual’ i ‘malaltia’. Són els motius contra els que la llei d’Igualtat de Tracte haurà de lluitar.

Els seus objectius generals són consolidar legislativament la igualtat, ser un mínim comú denominador normatiu que contingui les definicions i garanties bàsiques del dret antidiscriminatori, donar cobertura a les discriminacions actuals ia les futures, traslladar de manera adequada les directives comunitàries de protecció davant la discriminació, i impulsar l’aplicació transversal de la igualtat de tracte i la no discriminació en les polítiques públiques.

De manera més específica, el que proposa el projecte de llei és prevenir i eradicar qualsevol forma de discriminació, d’una banda, i protegir i reparar a les víctimes, per un altre. Per això, la llei inclou un títol dedicat als instruments per defensar la igualtat de tracte però també un títol que tracta sobre infraccions i sancions. El projecte preveu que un organisme independent presti assistència a les persones afectades, dins dels àmbits previstos per la llei, i promogui fórmules de mediació o conciliació entre les parts, amb el seu consentiment.

Entre les definicions incloses en el primer títol, la llei incorpora a l’ordenament jurídic espanyol la “diferència de tracte no discriminatòria” que suposa clàusula de salvaguarda per a les diferències objectives, legítimes i adequades derivades de disposició, acte, criteri o pràctica.

La Coordinadora Estatal de VIH / Sida (CESIDA) considera aquest projecte un “important instrument per donar resposta a l’estigma i la discriminació cap a les persones amb VIH”. La seva presidenta, Udiarraga García, vol que aquest projecte de llei “ajudi a eradicar aquestes actituds irracionals basades en el prejudici i el desconeixement” i que, en el tràmit parlamentari que ara s’inicia, aquesta llei compti amb el major suport possible “perquè eradicar l’estigma i la discriminació és una tasca de tots i totes “.

El secretari de Moviments Socials i Relacions amb les ONG del PSOE, Pedro Zerolo, ha celebrat l’aprovació del projecte de llei i ha assegurat que durant la fase de consultes, l’avantprojecte ha estat molt ben rebut per associacions, organitzacions socials i sindicats, que han pogut fer propostes i aportacions. Zerolo explicava el divendres que “totes i tots, en algun moment de les nostres vides estem exposats a patir algun tipus de discriminació, i aquesta llei protegirà i garantirà els drets de tota la ciutadania”.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Espais de Dones: Dones No Estàndards

    Dones No Estàndards neix l’any 1995 de la necessitat d’evidenciar la violència exercida...

Barderi i Vilarasau: ‘Camí d’anada i tornada’, un llibre escrit a dues veus

  La presentació del llibre ‘Camí d’anada i tornada’ de Montse Barderi i Emma Vilarasau...

Feminisme i electoralisme

El feminisme quasi sempre ha resultat incòmode per a la política perquè ha exigit anar...