Divendres 29 març 2024

Divendres 29 març 2024

Compartir

El Congrés més representatiu de la Història de la democràcia

 


Aquestes eleccions han aconseguit passar a la Història per una mica més que pel triomf de l’esquerra: la major presència de diputades en el Congrés de tota la democràcia.

Aquest avanç cap a una paritat cada vegada més factible ens deixa amb un 47,14 per cent de diputades que veuen ara reflectit el seu treball i esforç polític, i és l’ evidència d’una societat que lluita per la igualtat d’oportunitats.

Les eleccions del 28-A han suposat una autèntica reflexió al nostre país, i aquest gran apogeu encara retrunyeix en les nostres oïdes amb l’anomenada ressaca electoral, que té a la ciutadania pendent dels possibles pactes i coalicions que es duran a terme en les pròximes setmanes. La gran participació electoral (un 75,7 per cent) ha estat una prova del seu èxit, amb una xifra gairebé 9,3 punts superior a la registrada en les eleccions generals del 26 de juny de 2016 . Després d’aquesta gran dada hem de remarcar-ne un altre principal des de la perspectiva de gènere: la presència de les dones en la política, ara reflectida en un Congrés que serà el més representatiu de la Història de la democràcia.

Fa uns mesos, des de AmecoPress ja analitzàvem els caps de llista al Congrés dels principals partits polítics (PSOE, Cs, PP i Unides Podemos), traient com a conclusió que la majoria de les llistes presentades per a les Eleccions Generals del 28 d’abril estaven “encapçalades per homes”.

Actualment, amb els resultats ja a les nostres mans, podem afirmar que el Congrés s’acosta molt a la paritat, amb 165 dones (un 47, 14%) enfront de 185 homes un (52,86%). Amb intenció de saber una mica més sobre aquestes dades, hem dissenyat unes gràfiques que ens ajudaran a entendre millor els comicis i el paper de les dones en ells.

 

Nombre de diputades per partit

Començant amb el partit guanyador, PSOE, cal assenyalar que compta amb més diputades (64) que diputats (59) dels 123 escons aconseguits. Per part seva, el Partit Popular també pot presumir d’igualtat amb la consecució de 34 diputades dels 64 seients que ocuparan en el Congrés.

Unides Podemos posseeix 23 dones enfront de 19 homes i, dels quatre partits principals, Ciutadans és l’únic en el qual prevalen en número els homes: 35, enfront de 22 dones.

L’únic partit amb un 100% de diputades triades és Coalició Canària, que les seves dues úniques diputades electes són dones. Des d’una altra perspectiva; Navarresa Suma, Compromís i el Partido Regionalista de Cantabria han aconseguit solament candidats electes masculins, encara que els escons reeixits per aquestes formacions van ser 2, 1 i 1, respectivament.

 

 

1.- grafico

Peu de foto: Gràfic 1: Nombre de diputades i diputats per partit.

 

 

Nombre de diputades per Comunitats Autònomes

Fent una anàlisi més profunda podem saber el nombre de diputades i diputats dividit per comunitats autònomes i les dues ciutats, Ceuta i Melilla.

Així, ens trobem que de la Comunitat de Madrid han sortit 16 diputades enfront de 21 diputats, la qual cosa seria un 43,2% de dones. A Catalunya tenim 20 diputades i 28 diputats; a Andalusia 29 dones i 32 homes; i a la Comunitat Valenciana 15 dones enfront de 17 homes; entre altres representats en el següent gràfic:

 

 

partidos 2-8f2cd

 

Gràfic 2: Nombre de diputades i diputats per Comunitats Autònomes.

 

Si atenem els percentatges de cadascuna, traiem aquesta conclusió:

Andalusia: 47,5% de dones: Aragó: 30,7% de dones: Principat d’Astúries: 57,1% de dones: Balears: 62,5% de dones: Canàries: 66,6% de dones: Cantàbria: 20% de dones: Castella-la Manxa: 52,4% de dones: Castella i Lleó: 51,6% de dones: Catalunya: 41,6% de dones: Extremadura: 40% de dones: Galícia: 65,2% de dones: La Rioja: 75% de dones: Comunitat de Madrid: 43,2% de dones: Regió de Múrcia: 30% de dones: Comunitat Foral de Navarra: 40% de dones: País Basc: 38,9% de dones: Comunitat Valenciana: 46,8% de dones: Ceuta: 0% de dones: Melilla: 0% de dones

Evolució del nombre de diputades en el Congrés en la democràcia

Després d’aquestes dades ens preguntem quina era la presència de dones en el Congrés en els anys passats i com ha anat avançant en els anys posteriors.

Un dels grans punts d’inflexió en aquesta evolució es troba l’any 2007 amb l’aprovació de la Llei d’Igualtat, que exigia un “principi de presència equilibrada en les llistes electorals”. És per això que des de llavors el nombre de persones candidates d’un sexe no pot ser inferior al 40 per cent.

Amb aquest gràfic podem observar el progrés des de 1979, en el qual tan sols 18 dels 350 seients eren ocupats per dones.

 

  

partidos 3-536f8

 

Gràfic 3: Evolució del nombre de diputades i diputats en el Congrés en la democràcia

   

Foto portada: Arxiu AmecoPress. Gràfics d’elaboració pròpia.



Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Regne Unit: Enviaran un equip a Ucraïna per investigar la violència sexual

Per Laura Natividad. Diario Femenino La secretària Estat d’Afers d’Exteriors del Regne Unit, Liz Truss,...

Catalunya: la Covid-19 agreuja les desigualtats de gènere en els sistema de coneixement / La Independent / Notícies gènere

  La Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya denuncia en un manifest...

La prohibició dels anuncis de contactes genera nous desacords entre entitats abolicionistes i de suport a les prostitutes

Més de cinc anys després de la creació de la Comissió d’Estudi de la Prostitució...