Dimecres 24 abril 2024

Dimecres 24 abril 2024

La comunicació amb visió de gènere, una eina que obre mons

Montserrat Minobis, presidenta de La Independent, va escriure aquest primer editorial com una declaració d’intencions l’11 de setembre de 2010, el dia de la presentació pública de La Independent. 



Avui es posa en marxa un antic projecte que algunes dones periodistes de Catalunya, quan va néixer l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), ens havíem plantejat com un dels nostres projectes que no vàrem poder dur a terme per qüestions de prioritats. Dues companyes, Tona Gusi i Carolina Barber, es van replantejar la idea, la van estudiar i dissenyar i, ara, agafa cos gràcies a l’impuls de l’Associació Dinamitzadora de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT-XIPVG), que compta per al desenvolupament i des de l’inici amb l’aportació d’altres xarxes internacionals integrades a la nostra, com la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació de Gènere i la Xarxa Europea de Dones Periodistes, entre d’altres.

Així com les agències de notícies existents com AMECO (Espanya), CIMAC, CERIGUA , SEMLAC i d’altres de Llatinoamèrica, que ja ens han donat la seva conformitat per establir un sistema d’intercanvi i de difusió de notícies.

  

Què ha canviat en el món de la comunicació que ara sigui possible tirar endavant una agència de notícies amb visió de gènere? Doncs, en primer lloc, que hi ha experiències a Llatinoamèrica i a l’Estat espanyol que ens serveixen de referent, que les dones que ens dediquem al periodisme i a la comunicació tenim clar que les xarxes ens han obert nous camins, nous horitzons en la manera d’informar sobre tot allò que envolta les nostres societats i, en especial, que tenim molt clara la nostra voluntat d’obrir nous mons a través de la informació que contempli una altra mirada informativa, és a dir, que les informacions que transmetem per mitjà de La Independent tracti totes les notícies, tots els problemes, totes les actualitats que afecten el conjunt de la població ?dones i homes? amb perspectiva de gènere. La qual cosa, a més a més, ens porta a consolidar lleis que proclamen la igualtat i que, fins ara, no acaben de ser reflectides tenint en compte que les dones formem part d’aquestes societats gràcies a la cada vegada més sostensible incorporació al món laboral, professional, polític, cultural i econòmic dels nostres dies.

 

A La Independent partim del teixit associatiu de periodistes i de comunicadores, però també de l’associacionisme de les dones i d’aquells col·lectius que treballen en defensa dels drets humans, que són, cal recordar-ho, drets de les dones sovint oblidats, especialment a les zones en conflicte, així com de tots aquells que lluiten per la defensa de la llibertat, la democràcia, la justícia i la pau. Pretenem, així, donar veu i visibilitat a tots aquests col·lectius.

 

Tot allò escrit fins ara és la nostra declaració d’intencions que defineixen clarament els nostres principals objectius establerts en dues grans àrees: La Independent-Notícies i La Independent-Produccions. El projecte és ambiciós i pretén, com ja hem assenyalat, omplir un buit important que les xarxes socials ens permeten i deixar clar que volem ser un referent informatiu i comunicador. Alhora i en l’apartat de Produccions volem establir unes línies de treball que ens han de permetre dur a terme cursos de formació i capacitació, publicacions, documentació, estudis vinculats als organismes universitaris, consultories….

 

La Independent, doncs, neix amb la voluntat de servei al país i a tots els territoris de llengua catalana, en el més ampli sentit de la paraula, i sobretot amb la idea de servir de pont entre cultures amb un equip de dones i d’homes, professionals del periodisme i de la comunicació, que han fet de la necessitat una virtut de servei compartida: la de tractar la informació amb visió de gènere amb professionalitat, rigor, pluralitat i amb l’ètica que la professió periodística ens exigeix. La Independent, conseqüentment, és el millor nom que podíem posar a aquest nou projecte comunicatiu català i en català. I es fa en una data assenyalada, l’Onze de Setembre, com a mostra de la nostra voluntat de servei al país i a la seva gent.

 11 de setembre de 2010

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Esperant propostes dels partits polítics per a les dones amb discapacitat

Les Dones No Estàndards han convocat un acte pel dimarts 16* amb representants dels partits que...

Premis de Comunicació No Sexista 2018

‘IV Premi Margarita Rivière al Rigor Periodístic amb Visió de Gènere’ a la periodista Rosa...

Lledó i els canvis en l’ús de la llengua a favor de la dona

Com es parla, es veu, es valora i s’explica la dona en els mitjans, és...