Diumenge 28 abril 2024

Diumenge 28 abril 2024

Compartir

Dones lliures de violència

Cooperacció és una ONG catalana de cooperació internacional creada l’any 1994 i compromesa amb els valors de justícia i de democràcia, i amb un model de desenvolupament humà sostenible que garanteixi els Drets Humans a totes les persones i a tots els pobles. Els seus projectes s’especialitzen en la defensa dels drets de les dones.

{youtube width=”200″ height=”160″}Rs1ln_PEtvU{/youtube}

La nostra experiència en el terreny ens ha portat a conèixer i aprendre d’organitzacions de dones i organitzacions feministes compromeses amb valors de justícia social, de desenvolupament humà sostenible i de pau. Hi hem creat aliances, i aquest fet ha facilitat que, avui, a la nostra entitat, només donem suport a projectes d’empoderament de dones que contribueixin al ple exercici dels seus drets i a l’assoliment de l’equitat de gènere, cosa que ha suposat tot un procés intern d’especialització i canvi organitzacional que ens ha conduït a convertir-nos en una ONG feminista.

 

Amb aquest escenari les nostres línies d’acció, aprovades a l’última assemblea, són:  Dones lliures de violències; Autonomia del cos i sexualitats;  Ciutadania econòmica de les dones; Diàlegs i sabers de dones; Equitat de gènere en polítiques públiques. Dins l’àrea de Dones lliures de violències hem  donat suport a molts projectes, dels quals us en presentem una mostra:

 

Suchitoto, municipi lliure de violències contra les dones (2009)


{youtube width=”400″ height=”320″}Rs1ln_PEtvU{/youtube}

 

Projecte realitzat per la Concertación de Mujeres de Suchitoto, població del Salvador que té una població (urbana i rural) de prop de 30.000 habitants. La Concertación és una plataforma que aglutina diverses entitats de dones del municipi, i entre els projectes que porten a terme han constituït una Mesa contra les violències a les dones, en la qual treballen, conjuntament, l’administració local i la societat civil. Una de les activitats que s’han fet, fruit d’aquesta Mesa, ha estat la campanya del segell de Suchitoto, en què, habitants de la població, de manera voluntària, han posat a la façana de casa seva un segell que diu “en aquesta casa volem una vida lliure de violència contra les dones”, i que podeu veure en la següent falca. Aquest projecte ha estat finançat, entre d’altres, per la Fundació La Caixa.

 

Tots els drets per a totes les dones (2010)


{youtube}pBBQDNcNCdU{/youtube}


Aquest projecte ha estat realitzat per La Corriente, organització feminista de Nicaragua, i ha comptat amb el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. La falca que us presentem forma part d’una campanya, a nivell nacional. A més de falques de ràdio i televisió, també s’han fet tanques publicitàries, anuncis al transport públic, samarretes, bosses, i altres productes que ja es veuen pels carrers nicaragüencs. Aquesta campanya busca crear una consciència crítica i formes autònomes de participació ciutadana que facin possible que les dones puguin defensar els seus drets, en un país on els drets sexuals i reproductius, i la violència contra les dones han estat relegats de l’actual agenda del govern.


Violeta (2010)


{youtube}IdJ_WsQQni8{/youtube}


El curt animat Violeta està basat en la història real d’una camperola colombiana que, des del 24 d’octubre de 1999, busca les seves dues filles de 17 i 19 anys, desaparegudes per l’acció d’un grup paramilitar que operava a la zona. Aquest curt (el nom de Violeta és fictici) ha estat realitzat per CEDHUL (Centro de Derechos Humanos y Litigio Internacional) i la productora Enpánico!, amb guió de Paola Esteban a partir de la investigació de Laura Badillo Ramírez i Viviana Bohórquez Monsalve. Encara que Cooperacció no hagi participat en la seva producció, volem destacar la qualitat del curt, així com el nostre compromís i suport amb la Ruta Pacífica de las Mujeres de Colòmbia, plataforma que aglutina 350 organitzacions de dones de tot el país i a la qual milita una de les investigadores, Laura Badillo Ramírez, que ens ha acompanyat en diverses ocasions amb la seva tasca de sensibilització a Catalunya sobre el conflicte armat colombià i les propostes antimilitaristes, pacifistes i feministes de la Ruta.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

#7N contra el Terrorisme Masclista amb corresponsabilitat de la Llei

    L’Associació Ve-la Luz, de Galícia, ha mostrat la seva repulsa pel crim masclista...

Vicent Canet

Els homes contra el masclisme i el masclisme contra els homes

OPINIÓ Es diu que el masclisme beneficia els homes i, efectivament, és així. El patriarcat...

València: concentració 5 de desembre contra la violència masclista

Com tots els primers dimecres de mes, la Marxa Mundial de Dones i la Plataforma...