La 1a edició de L’HIFF, Barcelona International Film Festival, es va inaugurar el dilluns 13 a la Sala Aquarel·la de Barcelona, i ha comptat amb algunes directores que cal destacar.
La majoria de les pel·lícules que es projectaran fins al dissabte al 18 de setembre són documentals i curtmetratges procedents de diversos països. També hi ha llargmetratges interessants de directors i directores novells que porten temps com a cineastes i volen competir amb les grans produccions i formar part del circuit internacional de distribució.
El Festival s’hauria d’haver celebrat el 2020, però no va poder ser per culpa de la pandèmia. El nom inclou L’H de l’Hospitalet, perquè el projecte es va iniciar a aquesta ciutat l’any 2019. Però recentment es va decidir que el Festival es faria a Barcelona. En aquesta primera edició les projeccions són a la sala Aquarella, i també dos dies a la Sala La Nit.
Festival de baix pressupost que es vol consolidar
El festival, L’HIFF segons explica el director, Darwin Reina, vol ser un punt de trobada de cineastes, internacionals i d’aquí. S’han presentat més de 70 produccions, i els seus equips són a la ciutat durant tota la setmana: “És un festival de cinema de baix pressupost, però molt ambiciós, que vol demostrar que amb bones idees no cal sempre un gran pressupost”, comenta Reina.
.
El festival ha volgut donar importància a les dones, a les persones LGTBI, i a diverses problemàtiques socials. A la sessió inaugural, que va omplir la Sala Aquarella, es va presentar ‘La cinta de Álex’, d’Irene Zoe Albareda. Hi van ser personatges populars del cinema “trans” com Jeza Belle.
Durant la setmana es fan tallers, màsters class, debats i “partys” perquè cineastes i productores es puguin conèixer.
Cal destacar que la patrocinadora i impulsora principal del festival és una dona, Flor Andino, presidenta de CITAEC (Cambra de Comerç d’Equador a BCN), reconeguda empresària i promotora d’esdeveniments interculturals, a qui anomenen “Embaixadora cultural”: “Hem apostat pel Festival i pel projecte d’un director jove que coneix a fons el món del cinema i vol que Barcelona promogui un Certamen internacional de produccions noves i innovadores, d’integració internacional i intercultural“. És per aquesta raó què, a la festa d’inauguració es va mostrar un espectacle de dansa d’alt nivell, de la Companyia Petit Ballet de Barcelona, que dirigeix Isa Moren.
Preus populars per a films de diversos estils i durada
Les sessions són a preus populars, 5 o 3 euros per projeccions de matí o de tarda. La cloenda tindrà lloc el dissabte 18, a la tarda-nit. Es lliuraran mols premis a les pel·lícules seleccionades en una Festa de Gala. També es donaran premis honorífics a cineastes catalans que s’anunciaran durant aquesta festa, i s’acomiadaran amb un espectacle sorpresa, que serà el punt final d’aquest certamen.(*)
Entre les produccions presentades per dones destaquem els documentals: Hatshepsut, de Sonia Machado (EUA), sobre la història d’una important reina egípcia; el curtmetratge: Vela, de Dayana Gautier ( Veneçuela) sobre la immigració; Maria the Korean Bride, (1h 10 min) és de Maria Yoon, directora japonesa que viu als USA i està present al Festival. També destaquem: The State of Texas vs. Melissa, (1h 47 min) de Sabrina Van Tassel (USA/France). Així com The Tale of a Corporate Slave, 1h 40 min Dir. Molly Jacobs – USA (10 min.)
+info a Blog de Món Comunicació.
Nota: Per la Gala de Cloenda, ja estan gairebé esgotades les places. +info a Marisa: *marisa@lhifilmfestival.com