Diputada Alba Barnusell / Foto: Enrique Dominguez /DIBA
La Independet ha parlat amb la nova diputada de Polítiques d’Igualtat de la Diputació de Barcelona, Alba Barnusell, sobre els nous reptes i desafiaments d’aquest nou període que inicia al capdavant de la Diputació.
Alba Barnusell porta una valuosa trajectòria professional en el camp de la comunicació i la cultura i en la gestió pública des de l’àmbit polític en les àrees de Cultura, Comunicació i Planificació Estratègica, a Granollers. Assumeix per sobre de tot la seva condició de dona i és conscient de la responsabilitat i, alhora, del repte que suposa ser diputada d’Igualtat en l’actual context.”Les dones, de totes les edats, les joves amb molta força, de tots els pobles i ciutats, d’arreu del món, individualment i en el si d’entitats, associacions i moviments socials cada vegada més potents estan reclamant la igualtat real i l’eliminació de tot tipus de violència”, assenyala amb fermesa.
Per a ella, “el feminisme i la igualtat són, imprescindibles i sense els quals no existirien el planeta i el món amb tots els seus desafiaments i les seus encerts. Significa un compromís en tots els sentits, una manera de viure, de fer, tant personal, com ara des de la responsabilitat que implica representar una institució, ja sigui a l’Ajuntament com a la Diputació”.
Diputada Alba Barnusell / Foto: Enrique Dominguez /DIBA
La Igualtat és clau a la Diputació
Alba Barnusell assenyala que des de la Diputació de Barcelona sempre s’ha apostat per posar la igualtat com un dels eixos principals de les polítiques. “Existeix una trajectòria de suport a 311 municipis de la província en aquesta matèria, la qual és molt sòlida i podem dir que cadascun d’ells ha rebut el suport per implantar i consolidar projectes, plans i accions en aquesta matèria”, puntualitza.
Assenyala que “en aquest nou mandat és continuarà treballant per tal d’incrementar els recursos destinats a aquestes polítiques públiques, a fi que la perspectiva i la transversalitat de gènere impregni tots els àmbits, i que els drets de les dones i les seves diversitats siguin un eix transversal a l’hora de dissenyar serveis, programes o projectes”.
“Volem posar l’accent a reforçar el suport en matèria de violències. I, considerem clau treballar per tal que l’Espai Francesca Bonnemaison esdevingui un referent i altaveu de les polítiques d’Igualtat de la província”, afirma.
Coherència amb l’Agenda 2030 i el seu objectiu d’Igualtat
“Els municipis tenim un compromís: un «contracte social global» que és l’aplicació dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) en les polítiques públiques, a desenvolupar d’aquí a l’any 2030. Dels disset ODS, n’hi ha un d’específic, el número 5, que ens ha de guiar: «aconseguir la igualtat entre gèneres i apoderar les dones i les nenes». I la Diputació de Barcelona, com a govern local de segon nivell, acompanyarà els municipis en la consecució d’aquest objectiu”, reflexiona.
«L’objectiu principal és garantir els drets i el benestar de les dones i les persones LGTBI i dotar d’eines al territori per tal d’avançar en l’erradicació de les violències masclistes»
D’altra banda, pel que fa a les polítiques de gènere, ens explica que la Diputació està treballant en tres àmbits: igualtat i transversalitat, violències masclistes i polítiques LGTBI. “L’objectiu principal és garantir els drets i el benestar de les dones i les persones LGTBI i dotar d’eines al territori per tal d’avançar en l’erradicació de les violències masclistes”, afirma.
Diputada Alba Barnusell / Foto: Enrique Dominguez /DIBA
Reptes en la promoció i aplicació de les polítiques de gènere
Hi ha una consciencia clara que s’ha de posar a disposició recursos per impulsar les polítiques de gènere. “Tenim clar que cal seguir invertint recursos públics per aconseguir que la perspectiva de gènere impregni tots els àmbits de les polítiques públiques com l’urbanisme, l’habitatge, els serveis socials, la cultura, l’educació, els esports, o en com es defineixen els pressupostos anuals d’un ajuntament”, remarca.
En relació l’àmbit de les violències masclistes, explica que posaran tots els esforços a garantir, per una banda, una atenció a les dones (i els seus fills i filles) que pateixen violències amb les màximes garanties i la màxima cura, tant a nivell psicològic, jurídic, com en l’acompanyament en els seus processos de recuperació i emancipació econòmica i en el manteniment de les xarxes familiars i socials de suport. I, per altra banda, continuar atacant d’arrel, des dels pobles i ciutats de la província, el sistema patriarcal a través de la coeducació, la sensibilització i la denúncia pública de totes les formes d’agressió i violència, de manera coordinada entre els poders públics i les entitats.
«Hem de seguir atacant d’arrel, des dels pobles i ciutats de la província, el sistema patriarcal a través de la coeducació, la sensibilització i la denúncia pública de totes les formes d’agressió i violència, de manera coordinada entre els poders públics i les entitats».
En l’àmbit de les polítiques LGTBI considera que “cal avançar en la normalització de la diversitat en les identitats de gènere i les orientacions sexuals en tots els àmbits de la vida dels nostres territoris, i facilitant que aquesta “normalització” i el gaudiment dels drets també es donin en tots els serveis públics i en totes les accions i projectes que es duguin a terme”. Afegeix que aquest repte implica una gran inversió de recursos en formació i capacitació al personal de les administracions i de les institucions públiques, així com també una gran atenció a la sensibilització ciutadana, treballant amb un enfocament de drets i de prevenció cap a qualsevol forma de lgtbifòbia”.
Per aconseguir la igualtat real al món local i a la Diputació cal enfortir la participació política de les dones, explica. “La participació política de les dones no es produeix encara en igualtat de condicions. És una realitat que vivim tant en la política formal i institucional com en les organitzacions de la societat civil. Hi ha un factor estructural, que ens responsabilitza a les dones del treball de les cures i que ens exclou dels àmbits de presa de decisions de manera “natural”. Però, també les dinàmiques internes en les organitzacions polítiques no permeten una participació política i social sostenible. Em refereixo als horaris de les reunions, a les dinàmiques de relació i complicitats, etc. que segueixen estan construïdes sota un paradigma força masclista”.
Diputada Alba Barnusell / Foto: Enrique Dominguez /DIBA
Accions per combatre la violència masclista
“En l’àmbit de les violències masclistes estem vivint un present amb una realitat molt ambivalent. Per una banda, les generacions més joves estan reivindicant i vivint noves formes de relació, de ser i de viure on es dona un trencament dels estereotips i dels prejudicis. Tenim també un marc normatiu reconegut a escala europea i internacional que comença a posar el focus en els homes i el seu paper clau (ja sigui actiu i/o passiu) en el trencament d’aquest sistema de desigualtats i d’opressió, entre altres qüestions. I, d’altra banda, la gravetat de la realitat present fa que l’emergència de les violències masclistes no hagi estat mai tan evident: s’han produït 5 assassinats en la darrera setmana a l’estat, i el nombre d’agressions sexuals i violacions coneguts públicament són molt preocupants”, assenyala.
Afirma que la Diputació de Barcelona posa a disposició dels ens locals més d’un milió d’euros anuals per dotar-los d’eines per a l’abordatge de les violències masclistes (protocols d’actuació, plans de prevenció…), per assessorar-los tècnicament en problemàtiques específiques, fer accions de sensibilització, o atorgar suport financer per a la millora dels serveis municipals.
Però, considera que cal aprofundir en el suport als serveis locals i a les professionals que estan en primera línia acompanyant les dones que pateixen violències, oferint suport tècnic a professionals dels diversos àmbits com serveis socials, salut, educació, gent gran, i millorant les eines disponibles per poder identificar les relacions abusives i violentes allà on ens pensem que no hi són.
Un Pla de Mandat alineat amb l’Agenda 2030 i la Plataforma d’Acció de Beijing
“Estem en procés d’elaboració del Pla de Mandat, i coincideix en el moment en què estem a punt de rebre l’avaluació del Pla d’Igualtat de Gènere de la corporació”, afirma.
Explica que la Diputació fa una aposta per la corresponsabilitat de totes les àrees de la casa per la igualtat de gènere; problemàtiques com la fi de l’assetjament sexual i de totes les formes de violència, promoure uns pobles i ciutats que permetin la igualtat en l’accés a drets com la participació en la vida política i econòmica, entre altres qüestions, no poden dependre només de les àrees d’igualtat. Són una responsabilitat col•lectiva. Fem, per tant, de la transversalitat de gènere un eix estratègic de treball, com ens interpel·len els ODS, les organitzacions de dones, i també a través de la Plataforma de Beijing +25.
Col·laboració imprescindible amb els municipis per aplicar polítiques de gènere
La Diputació de Barcelona porta molts anys amb un compromís sostingut d’acompanyament i suport als municipis per impulsar diversitat de polítiques, sobre tot les polítiques d’igualtat. La Diputada Alba Barnusell afirma que “les polítiques de gènere tenen un element que altres àmbits de política local no tenen: el seu origen dins les entitats ciutadanes, i, en concret, en els nostres municipis provenen dels moviments de dones dels barris, de les organitzacions professionals de l’àmbit de la salut i de serveis socials, entre altres. Alhora, la constant creació de coneixement que es dona en el món acadèmic és imprescindible per seguir avançant”.
A més, reflexiona que “des de fa uns anys, se’ns interpel·la que el feminisme és divers i les desigualtats de gènere són diverses, i aquesta diversitat, que anomenem interseccionalitat, també cal implementar-la en les polítiques públiques”.
Diputada Alba Barnusell / Foto: Enrique Dominguez /DIBA
«Si volem una transformació real i duradora hem de fer front comú i definir una agenda compartida».
La Diputada considera la col·laboració dels diferents nivells de govern es clau per impulsar polítiques públiques de gènere al món local. “Els governs locals, diputacions, municipis i consells comarcals, la Generalitat i l’Estat; tots a una”, puntualitza.
I també considera que el moviment feminista és clau en aquest sentit, i comparteix un missatge per a les feministes de Barcelona en el sentit de sumar accions col·lectives amb la ciutadania a favor de la igualtat i la lluita davant la violència masclista: “Estem en un moment de gran transcendència i alhora de gran responsabilitat. Crec que hi ha consens en què l’educació és la clau. Si volem una transformació real i duradora hem de fer front comú i definir una agenda compartida. I en aquesta agenda, la Diputació de Barcelona aporta la seva capacitat de fer arribar a molts territoris i a molta ciutadania, els plantejaments, recursos i eines a favor de la igualtat i contra les violències masclistes”.
Finalment, en el marc del 25N expressa que cal reafirmar el compromís d’acabar amb les violències masclistes. “És una responsabilitat de tots els estaments de la societat, tant de dones com d’homes. Portem molts anys de lluites feministes i el 8 de març de 2018 es va fer evident que hi ha un clam social en contra de les desigualtats de gènere. I les violències masclistes, de les quals els feminicidis són la punta més flagrant, és el principal instrument que té el sistema patriarcal per mantenir aquestes desigualtats de gènere”.