Dilluns 14 octubre 2024

Dilluns 14 octubre 2024

Compartir

Deu dones periodistes participen en l’edició 2019 del SAP

El Servei d’Assessorament Periodístic (SAP) per a entitats de Pau, Desenvolupament i Drets Humans, coordinat per la Xarxa Europea de Dones Periodistes amb la col·laboració de la borsa de treball del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha assessorat en temes de comunicació a deu ONG de la ciutat de Barcelona. 

Acompanyant a aquestes entitats hi han participat deu dones periodistes inscrites a la borsa de treball.

El projecte ha tingut una durada de 6 mesos i de forma puntual s’ha donat suport comunicatiu a les següents entitats: Comitè 1r de desembre-Plataforma Unitària d’ONG Sida de Catalunya, Metges del Món, Ulls del Món, Ahead, FETS, Pen Català, Àfrica Pozitiv, REDS, Antioqueños Unidos en Cataluña por Colombia i Dunia Kato. Les demandes han estat diverses, des de la difusió d’algun acte de l’entitat a la millora de les seves pàgines web. I les valoracions, tant per part de les entitats com de les periodistes, han estat molt bones, qualificant el servei “d’excel·lent o fantàstic”. A més, totes les entitats i totes les periodistes que han participat en el projecte han manifestat la voluntat de seguir vinculades al SAP.

En l’edició 2019 s’han rebut 38 currículums (30 de dones i 8 d’homes) i s’ha seguit la política de sempre: en funció del perfil demanat, es prioritzen les persones a l’atur o freelance.

Enguany les deu dones periodistes que han participat en el projecte han conegut de primera mà les rutines de les entitats i han entès millor tant les seves necessitats comunicatives com les mancances que tenen. També les dificultats a l’hora de traslladar les activitats que realitzen aquestes organitzacions als mitjans de comunicació.

 

projecte metgesdel Mon

Projecte de Metges del Món

 

El SAP els ha permès adquirir més experiència i conèixer les pròpies dinàmiques de les entitats petites, de vegades difícils, pel que fa a mantenir els terminis acordats; han conegut projectes internacionals i han tingut contacte amb persones tant de l’entitat catalana com de les contraparts d’aquesta, de manera que han pogut augmentar les seves fonts informatives potencials.

Les periodistes han desenvolupat el seu encàrrec que han cobrat, i tot i que no és senzill -per la manca de recursos de les entitats- es poden convertir en consultores de comunicació d’aquestes entitats. En la primera i segona edició es va donar el cas que una de les entitats participants li va fer un encàrrec puntual remunerat a la periodista que havia estat col·laborant amb ells.

Pel que fa a la transparència, les entitats han sabut què les professionals cobraven, de manera que han pogut valorar monetàriament la feina que suposa una bona dedicació a la comunicació.

Aquest servei gratuït per a les entitats però remunerat per als i les periodistes, ha estat possible, un cop més, gràcies al suport de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona.

 

 

projecte Reds

Projecte sobre dones migrades de Reds

 

 

Origen del projecte

El plantejament d’aquest projecte es va iniciar l’any 2007, quan des del grup de Treball de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes es va fer una crida a les aleshores Federacions de Cooperació, Drets Humans, Pau (actualment, englobades dins Lafede.cat) i Voluntariat Social amb l’objectiu de treballar conjuntament per millorar la comunicació de les entitats i el tractament informatiu que se’ls atorga als mitjans de comunicació. Durant més d’un any van acostar posicions i finalment van signar un conveni per desenvolupar el servei d’assessorament periodístic.

La crisi del 2008 va aturar l’inici del SAP i no va ser una realitat fins l’any 2015, quan la Xarxa Europea de Dones Periodistes va recuperar el projecte i el va presentar a la convocatòria de subvencions de l’Ajuntament de Barcelona (Barcelona Solidària) i de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD). Des de llavors, s’ha comptat sempre amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Pel que fa a l’ACCD, el setembre de 2017 s’havia de signar un conveni de col·laboració per estendre aquest servei, però l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya no ho va fer possible.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Alícia Oliver

Alícia Oliver

Periodista i activista feminista. Coordinadora de la Xarxa Europea de Dones Periodistes i de la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Els rostres ocults de la violència de gènere en dones immigrants

Si, en general, les víctimes de maltractaments pateixen durant anys en silenci, la violència exercida...

A favor d’una renda garantida de ciutadania

Sara Berbel Carme Porta ..al nostre pais, el risc de pobresa té més incidència entre...

Internacional: el 20 de juny se celebra el Dia Mundial de les Persones Refugiades / La Independent / Notícies Gènere

Per commemorar el Dia Internacional de les Persones Refugiades, es reivindica el dret a l’asil...