Divendres 04 octubre 2024

Divendres 04 octubre 2024

Compartir

Demanda a Colòmbia contra el delicte d’avortament del Codi Penal

 

Per Redacció AmecoPress

Acció col·lectiva, liderada pel Moviment Causa Justa, de 91 organitzacions entre les quals destaca Women Link (enfocada a la defensa dels drets de les dones a nivell nacional).

Han interposat una demanda a la Cort Constitucional de Colòmbia demanant l’eliminació del delicte d’avortament del Codi Penal, ja que és considerat una vulneració dels drets fonamentals de les dones i del personal de salut.

Actualment, és legal accedir a aquest servei en determinades circumstàncies, però Causa Justa afirma que la demanda és una solució per eliminar d’arrel les barreres que, a la pràctica, segueixen enfrontant les dones que necessiten accedir-hi.

La demanda s’interposa en un context en el qual diferents països d’America Llatina i del Carib estan discutint, per via legislativa i / o judicial, reduir o eliminar l’ús del dret penal per regular l’avortament.

Fa catorze anys, l’organització activista Women Link va presentar una petició amb la qual es va aconseguir despenalitzar l’avortament de manera parcial a Colòmbia, permetent que les dones puguin accedir a la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) sota tres circumstàncies: quan la continuació de l’embaràs constitueix un risc per a la salut de la dona, quan hi ha una greu malformació de el fetus que dificulti el seu desenvolupament vital fora de l’úter o quan l’embaràs sigui resultat d’incest o d’una conducta abusiva o d’inseminació no consentida.

No obstant això, segueixen sent moltes les barreres estructurals que obstaculitzen en la pràctica l’accés al servei d’IVE, sent la penalització i les conseqüències legals dels principals impediments. A Colòmbia, les dones segueixen enfrontant-se al risc d’iniciar un procés penal, d’anar a la presó o de ser sotmeses a la discriminació i a l’estigma quan busquen accedir al servei d’avortament de manera segura.

Hi ha un informe sobre judicialització de l’avortament a Colòmbia de la Fiscalia General de la Nació, mitjançant el qual s’elabora una anàlisi d’aquests casos des dels últims vint anys. Aquest estudi evidencia que el 97% de les dones denunciades per avortament pertanyen a zones rurals, de les que, a més, un 30% van ser víctimes de violència intrafamiliar, violència sexual o lesions personals. D’aquesta manera es confirma, que a Colòmbia preval un marc de persecució de les dones en major situació de vulnerabilitat.

A més, a causa de les barreres estructurals d’accés, s’estima que al país tan sols entre un u i un nou per cent dels avortaments es porten a terme en el sistema sanitari, deixant a la majoria de les dones en l’obligació de recórrer a avortaments clandestins que posen en perill la seva salut, la seva dignitat i les seves vides.

D’altra banda, que l’avortament es mantingui com a delicte al Codi Penal també atempta contra els drets de professió i ofici de les i els prestadors de salut, els quals per brindar el servei d’IVE s’arrisquen a l’estigma social, a una major sobrecàrrega laboral i a la possibilitat que s’inicïin  processos judicials en contra seu.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El cas de María del Sol Cruz Jarquín al Servei Internacional de Drets humans a Ginebra

Per Sara Lovera / Miriam Ruíz. SemMéxico Relatora sobre Violència contra les Dones de l’ONU...

El Govern defensa el model de servei públic dels mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

“El Govern vol deixar clar de forma clara, inequívoca i nítida que mantindrà el...

Catalunya: Institucions acorden promocionar la igualtat i frenar La violència masclista / La Independent / Noticies Gènere

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Teresa M. Pitarch; el president de...