Dissabte 27 abril 2024

Dissabte 27 abril 2024

logo RIPVG

Declaració de Guatemala. VIII Trobada Internacional de la XIPVG

Reunides entre l’1 i el 3 de desembre de 2023, a la Ciutat de Guatemala, Guatemala, 57 periodistes d’11 països d’Amèrica Llatina i Europa (Argentina, Colòmbia, Costa Rica, Xile, Espanya, Guatemala, El Salvador, Hondures, Nicaragua, Mèxic i Perú), presents a la VIII Trobada de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, ratifiquem el nostre objectiu de defensar i promoure els drets humans de les dones a la comunicació, a la informació ia la llibertat d’expressió.

Recordem que som periodistes que busquem visibilitzar les dones als mitjans de comunicació, que siguin fonts d’informació i promoure els seus drets humans. També impulsem l’ ús d’un llenguatge inclusiu.

Declarem que:

Els objectius del capítol J de la Plataforma d’Acció de Beijing sobre Dones i Mitjans de Comunicació són més vigents que mai, i el seu incompliment ha afectat la seguretat i l’exercici de la llibertat d’expressió de les dones periodistes i comunicadores socials.

La criminalització de l’exercici periodístic de les dones i comunicadores socials, per part de governs repressius i intolerants, avui manté empresonades més de 80 dones periodistes al món, segons Reporters sense Fronteres.

La violència i la fustigació contra les dones periodistes i comunicadores socials s’ha empitjorat davant la impunitat que permea a tots els països, on l’avenç dels governs totalitaris amb ideologies contràries als drets humans de les dones i la presència del crim organitzat atempten contra la llibertat d’expressió.

És urgent visibilitzar les necessitats i problemàtiques que enfronten les dones periodistes indígenes en contextos rurals i de repressió. A més de reconèixer i preservar la contribució que fan a les seves comunitats informant en la seva llengua contribuint a la pluralitat del dret a informar i ser informades.

Exigim:

Als Estats, en zones de guerra i conflicte armat, garantir la vida, la seguretat, la protecció, l’evacuació, el refugi i l’asil per a les periodistes i comunicadores socials davant l’amenaça que enfronten per ser dones i exercir el dret a informar.

Als governs de tot el món, aturar la violència contra les periodistes i comunicadores socials dins i fora de les redaccions.

Protegir l’espai digital perquè les dones puguin exercir la seva tasca periodística lliures de violències virtuals.

Als Estats i als mitjans de comunicació encoratjar la publicació de continguts periodístics lliures d’estereotips sexistes i discriminatoris.

Reiterem que, el periodisme feminista ha de ser reivindicat i reconegut com un exercici legítim, plural, interseccional i situat, essencial per a la democràcia i la defensa dels drets humans de les dones.

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, amb presència a 36 països, impulsa una agenda informativa amb perspectiva de gènere, defensa l’eradicació de tota mena de violència contra dones periodistes i comunicadores socials, promou els drets humans de les dones a la comunicació, a la informació i a la llibertat d’expressió i el compliment dels objectius del Capítol J de la Plataforma dAcció de Beijing “Dona i Mitjans de Difusió”.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Mèxic: 3 de mayo Día de la Libertad de Prensa. CIMAC: JUSTICIA PARA PERIODISTAS

Asesinatos   BAJA CALIFORNIA Francisco Javier Ortiz Franco, 22 de junio de 2004; Francisco Javier...

Pròleg, més que una llibreria feminista

Amb 28 anys de funcionament, Pròleg, la primera llibreria de temàtica exclusivament feminista de Barcelona,...

Feministes Indignades: Cadena Humana Feminista pel Dret a Decidir sobre els nostres cossos

La  Cadena Humana Feminista pel Dret a Decidir sobre els nostres cossos està organitzada des de...