Dilluns 14 octubre 2024

Dilluns 14 octubre 2024

logo RIPVG

Declaració de Guatemala. VIII Trobada Internacional de la XIPVG

Reunides entre l’1 i el 3 de desembre de 2023, a la Ciutat de Guatemala, Guatemala, 57 periodistes d’11 països d’Amèrica Llatina i Europa (Argentina, Colòmbia, Costa Rica, Xile, Espanya, Guatemala, El Salvador, Hondures, Nicaragua, Mèxic i Perú), presents a la VIII Trobada de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, ratifiquem el nostre objectiu de defensar i promoure els drets humans de les dones a la comunicació, a la informació ia la llibertat d’expressió.

Recordem que som periodistes que busquem visibilitzar les dones als mitjans de comunicació, que siguin fonts d’informació i promoure els seus drets humans. També impulsem l’ ús d’un llenguatge inclusiu.

Declarem que:

Els objectius del capítol J de la Plataforma d’Acció de Beijing sobre Dones i Mitjans de Comunicació són més vigents que mai, i el seu incompliment ha afectat la seguretat i l’exercici de la llibertat d’expressió de les dones periodistes i comunicadores socials.

La criminalització de l’exercici periodístic de les dones i comunicadores socials, per part de governs repressius i intolerants, avui manté empresonades més de 80 dones periodistes al món, segons Reporters sense Fronteres.

La violència i la fustigació contra les dones periodistes i comunicadores socials s’ha empitjorat davant la impunitat que permea a tots els països, on l’avenç dels governs totalitaris amb ideologies contràries als drets humans de les dones i la presència del crim organitzat atempten contra la llibertat d’expressió.

És urgent visibilitzar les necessitats i problemàtiques que enfronten les dones periodistes indígenes en contextos rurals i de repressió. A més de reconèixer i preservar la contribució que fan a les seves comunitats informant en la seva llengua contribuint a la pluralitat del dret a informar i ser informades.

Exigim:

Als Estats, en zones de guerra i conflicte armat, garantir la vida, la seguretat, la protecció, l’evacuació, el refugi i l’asil per a les periodistes i comunicadores socials davant l’amenaça que enfronten per ser dones i exercir el dret a informar.

Als governs de tot el món, aturar la violència contra les periodistes i comunicadores socials dins i fora de les redaccions.

Protegir l’espai digital perquè les dones puguin exercir la seva tasca periodística lliures de violències virtuals.

Als Estats i als mitjans de comunicació encoratjar la publicació de continguts periodístics lliures d’estereotips sexistes i discriminatoris.

Reiterem que, el periodisme feminista ha de ser reivindicat i reconegut com un exercici legítim, plural, interseccional i situat, essencial per a la democràcia i la defensa dels drets humans de les dones.

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, amb presència a 36 països, impulsa una agenda informativa amb perspectiva de gènere, defensa l’eradicació de tota mena de violència contra dones periodistes i comunicadores socials, promou els drets humans de les dones a la comunicació, a la informació i a la llibertat d’expressió i el compliment dels objectius del Capítol J de la Plataforma dAcció de Beijing “Dona i Mitjans de Difusió”.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Localitza a Montjuïc l’esquelet d’una dona desapareguda el mes de juliol. Hi ha un home detingut

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de l’Àrea Central d’Investigació de...

La participació de les dones en la Primavera Àrab ha contribuït a destruir els seus estereotips

L’IEMed presenta el número 16 de ‘Quaderns de la Mediterrània’    “El fenòmen polític més important...

Adéu, Consuelo Barea

Consuelo Barea Semblança Consuelo Barea Payuela (Barcelona 1949) acaba de morir i deixa un gran...