Dissabte 27 abril 2024

Dissabte 27 abril 2024

Premis de Comunicació No Sexista 2023

«Sempre ens preguntem si aquest és l’últim any en què la comunicació no sigui sexista. Mirem els mitjans, llegim diaris i la comunicació continua sent sexista, continua marginant les dones i continua sent molt vinculada a l’agenda política» (Marta Corcoy, presidenta de l’ADPC).

La Ciba de Santa Coloma de Gramenet ha estat l’espai on s’ha celebrat el Lliurament dels Premis de Comunicació No Sexista 2023.

L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, entitat sense ànim de lucre fundada el 1992, ha celebrat la 31a edició dels Premis de Comunicació No Sexista i el Premi Margarita Rivière, que va ser instituït, amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya , fa nou anys en memòria de la periodista Margarita Rivière Martí (Barcelona, 1944-2015).

El lliurament dels premis s’ha realitzat a la seu de La Ciba (Santa Coloma de Gramenet, Barcelona), un centre de recursos per a dones, per posar a l’abast eines per a la millora de l’autonomia personal en tots els àmbits de la vida. També és un pol d’innovació, d’igualtat i de creació feminista, espai de recursos per a les dones, la innovació i l’economia feminista de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona). Un espai clau per treballar les polítiques de gènere i generar coneixement.

Aquests premis tenen l’objectiu de promoure i recompensar els mitjans, les institucions i els professionals que amb la seva tasca diària ajuden a construir una comunicació sense biaixos sexistes.

El guardó lliurat a les premiades és una fotografia d’Anna Surinyach, fotoperiodista especialista en migracions i drets humans, i editora gràfica de la revista 5W. La periodista Laura Rosel ha presentat aquest acte.

Premis de Comunicació no Sexista 2023

Laura Rosel en presentar l’acte, ha recordat Margarita Rivère: «Els articles que va escriure el 2012, 2013 i 2014, són plenament vigents avui dia i el llegat que ens ha deixat val més que tots els crèdits que tenen les assignatures de comunicació, per exemple, això com a mínim».

Igualment ha fet referència a la carta que la seva filla, Clara de Cominges, va publicar fa uns 3 anys, «i que cal posar en valor», que deia que la visió de Margarita Rivière del periodisme era que fer periodisme era conèixer gent, passar-ho bé i aprendre coses, i que això era un plaer.

«Jo crec que aquest periodisme fa molta falta avui dia. Margarita era una feminista radical, pionera del feminisme a l’estat espanyol i desitjava que hi hagués un grup de dones periodistes que no fossin com els homes, amb el seu propi estil de lideratge i que fossin capaçes de tirar endavant la revolució que cal per trencar el sostre de vidre.

El sostre continua sent de vidre avui dia però crec que cada cop som més les dones que ens reconeixem, que ens agafem de la mà i que entre totes seguirem plantant cara i tirant endavant el periodisme».

Marta Corcoy. La desinformació i la comunicació no sexista

La presidenta de l’ADPC, Marta Corcoy, ha donat la benvinguda a les assistents i ha agraït la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i de la seva alcaldessa, Nuria Parlón Gil.

També ha agraït la col·laboració continuada de les companyes en organitzar l’acte de lliurament de premis i, de manera divertida, els ho ha agraït a ella mateixa.

«Sempre ens preguntem si aquest és l’últim any en què la comunicació no sigui sexista. Mirem els mitjans, llegim diaris i la comunicació continua sent sexista, continua marginant les dones, continua sent molt vinculada a l’agenda política i el periodisme social continua tenint dificultats.

Per tant, entenem que hem de continuar. Una dificultat afegida és la desinformació. Pel que fa al tema de la desinformació, des de fa uns anys, les xarxes han fet que el periodisme sigui estrany, sigui tan poc periodisme i tan poc contrastat.

Som aquí lluitant contra la desinformació que és la plaga del periodisme, ho hem d’eradicar. El periodisme té molts enemics, però de vegades som nosaltres mateixos que ens hem rendit massa als poders polítics.

El periodisme i la política haurien d’anar separats, però de vegades van massa plegats i això també és un problema dels periodistes, no dels polítics».

Els projectes de l’Associació

L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya té 6 eixos de projectes consolidadíssims: Dones a les ones, projecte que visibilitza les dones a la ràdio; els tallers de periodisme no sexista, que des de fa nou anys es porten fent als instituts; ‘Dones Digital’, un mitjà de comunicació de l’Associació; i ‘Dones Dossier’, una revista anual i monogràfica, «de la qual estem molt orgulloses», afirmà.

A més, «la investigació estrella que és el ‘tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació’, es realitza des del 2006 sense cap pausa des de llavors.

Són 17 anys que analitzem sis mitjans en paper i els miren tot l´any per veure el tractament que donen a les dones víctimes.

Hem de deixar de dirigir sempre els missatges a la víctima, hem de dirigir els missatges a la presó i hem de conquerir els homes per a la nostra lluita, perquè nosaltres soles mai no podrem acabar amb aquesta plaga del patriarcat», explicà.

Les premiades

Premi Bones Pràctiques a Fotoperiodisme

Roser Vilallonga Tena (Barcelona 1960). Va treballar durant 25 anys a La Vanguardia i actualment es dedica com a freelance als seus projectes personals. Durant la seva carrera se li han atorgat diversos premis i la seva obra personal gira al voltant dels pobles i col·lectius oprimits, intentant donar cara i veu a aquells que el món occidental ignora.

Premi Bones Pràctiques en Periodisme Comarcal

Pilar Goñi Garriga (Manresa 1960). Llicenciada en Ciències de la Comunicació, va començar a treballar a Ràdio Manresa – Cadena Ser, als 16 anys. Actualment és directora general de l’organització que compta amb dues emissores de ràdio, diverses televisions locals i comarcals i dues publicacions gratuïtes.

Premi Bones Pràctiques a Rigor Científic

Maria Jesús Izquierdo Benito (1945). Doctora en Economia i professora jubilada de Teoria Sociològica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Va fundar l’Observatori per la Igualtat de la UAB i va crear el Grup d’Estudis sobre Sentiments, Emocions i Societat (GESES), on s’investiga la divisió sexual del treball, els acudits com a manifestació emocional de la vida social i les relacions entre maltractament i cures a l’àmbit familiar.

Premi Bones Pràctiques a Ràdio

Rosa Cervantes Urbieta (Saragossa, 1977). Llicenciada en Ciències de la Comunicació per la UAB. Ha treballat a mitjans com Europa Press, La Vanguardia o TVE. És professora associada del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB, i professora del Màster Reporterisme de l’Institut RTVE i UNIZAR.

És conductora de l’espai radiofònic ‘Amb elles. Dones que compten’ a Radio 5. Aquest programa té com a objectiu visibilitzar les dones professionals de diferents àmbits perquè les nenes i joves tinguin referents.

Premi Bones Pràctiques a Visibilitzar el Futbol Femení

Danae Boronat (Tarragona, 1985). Llicenciada en Periodisme per la Universitat Rovira i Virgili. El 2019 va ser la primera dona que va narrar un partit de futbol de primera divisió masculina a la televisió. El mateix any va ser la narradora del Mundial de Futbol Femení a França.

Ha escrit ‘No les nomenis noies, digues-les futbolistes. Del maltractament al reconeixement, la lluita per la igualtat al futbol” (Cupula, 2021). On destapa el tracte vexatori de l’entrenador de la Selecció Espanyola a les jugadores durant tres dècades (fins al 2015) i explica l’evolució del futbol femení a l’estat espanyol.

Premi Bones Pràctiques al Projecte Efeminista

Macarena Baena (Cocentaina 1970). És la directora i responsable d´Efeminista, pàgina web d´igualtat de l´Agència EFE, que té com a objectiu donar veu a les dones, lluitar contra les violències masclistes, denunciar pràctiques sexistes i difondre plans d´igualtat i estudis sobre feminisme.

Premi Bones Pràctiques a la lluita per la Dignitat Esportiva

Alexia Putellas, Mapi León i Patri Guijarro, del FC Barcelona #SeAcabo. Són les tres futbolistes professionals que han iniciat un canvi per aconseguir la igualtat i la dignitat dins el món d’elit del futbol.

Premi Bones Pràctiques d’ Opinió

Carmen Domingo Soriano (Barcelona, 1970). Llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona, periodista i escriptora, col·labora a diferents mitjans de comunicació. Els seus treballs s?han especialitzat en temes de la dona. El 2017 va ser finalista als Premi Max a la Millor Autora amb l’obra ‘Només són dones’ (`Només són dones’), dirigida per Carmen Portaceli, on apareixen testimonis de cinc dones que van patir la Guerra Civil i la repressió franquista.

Premi Bones Pràctiques a la Difusió Televisiva de l’Esport Femení

Paloma del Rio Cañadas (Madrid, 1960). Ha estat directora dels programes esportius de TVE (2009-2013), enviada especial per retransmetre els Campionats Mundials de Gimnàstica Artística, va cobrir els Jocs Olímpics d’Estiu a Seül, Barcelona, Atlanta, Sydney i Atenes, i els Jocs Olímpics d’Hivern de Lillehammer, Nagano i Salt Lake City.

Té en el seu haver nombrosos premis per la seva feina. Ha escrit els llibres ‘El paper de les dones a l’esport’ (Editorial Santillana, 2019), i ‘Dones Olímpiques’ (Editorial Cupula, 2021), entre d’altres.

Premi Bones Pràctiques a la Trajectòria Professional

Maria Eugenia Ibáñez (Barcelona, 1946). Llicenciada en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona i periodista, va ser redactora de Diario femenino (1968-1972), subdirectora de Mundo Diario, va treballar al Full del Dilluns de Barcelona ia El Periódico de Catalunya, on va ser directora de secció.

Ha estat professora associada de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, i ha rebut diversos premis per la tasca periodística. A la seva feina ha donat veu al moviment ciutadà i als líders veïnals de Barcelona, a més, el seu periodisme amb visió de gènere, ha impregnat la seva carrera professional i personal.

Premi Margarita Rivière 2023

El IX Premi Margarita Rivière al Rigor Periodístic amb Visió de Gènere, ha estat per a la periodista i escriptora Maruja Torres, per la seva independència i valuosa trajectòria professional.

Maruja Torres va ser corresponsal de guerra al Líban, Panamà i Israel i ha cobert molts grans esdeveniments de la història contemporània. Ha escrit 17 obres i ha estat guardonada amb diferents premis com el Planeta i el Nadal.

En les paraules d’agraïment en rebre el premi ha dit: «M’he adonat que ha canviat molt el periodisme de les dones d’ara. De com les dones periodistes han anat creixent i com ha anat canviant la manera de fer. Quan surten de la facultat ja demostren una professionalitat que jo vaig aprendre a força d’anys de periodisme de carrer, i me n’alegro».

Veure les seves reflexions en rebre el premi, la trajectòria professional i la biografia.

Se li ha lliurat l’escultura ‘Pas comunicatiu’ creada per l’escultora de Tortosa Cinta Sabaté i un lot de llibres de Margarita Rivière.

Ha tancat l’acte Nuria Parlón Gil, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, que ha animat totes les assistents a no defallir en la lluita contra la comunicació sexista i contra la violència masclista.

Després del tradicional sorteig de regals oferts per diferents sponsors, s’ha ofert un còctel on les premiades i els assistents han pogut retrobar-se, canviar impressions i posar-se al dia dels seus respectius projectes.

Totes les fotografies: © Leonor Sedó

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Chihuahua, Mèxic: 15 vegades més dones assassinades que la mitjana mundial

La taxa de dones assassinades a l’estat de Chihuahua és 15 vegades més alta que la...

Les Delicies de La Independent per Adriana V.G.

        El Quiosc ha començat la seva programació amb una sèrie literària-culinària...

Això s’ha d’acabar

OPINIÓEl 29 de juliol d’enguany es perpetrava, cap a les vuit del vespre, l’últim feminicidi...