Dijous 10 octubre 2024

Dijous 10 octubre 2024

Compartir

De refugiada a candidata presidencial

foto: nollygrio.com

Fadumo Dayib és somali. El 1990 es va escapar a Finlàndia fugint de la guerra de Somàlia després de passar un temps refugiada a Kenya. No va aprendre a llegir fins als 14 anys, però ara amb 42, parla diversos idiomes, està graduada en Ciències de la Salut, ha obtingut un Màster a Harvard i prepara un doctorat a Hèlsinki. Serà candidata presidencial a Somàlia a les eleccions previstes per a aquest 2016.

 

Aquesta història personal d’èxit de Fadumo Dayib, a més de la seva pròpia determinació, és fruit de l’educació, segons ha afirmat en una xerrada al Campus universitari de Hèlsinki. “El kid de la qüestió i el que et brinda les oportunitats és l’educació” explicava des de la tribuna. “La meva mare tenia una ment matemàtica però no sabia llegir; tampoc el meu pare, tot i que parlava amb fluïdesa diversos idiomes. I jo no podia estudiar perquè sempre ens estàvem movent”, revelava. Després, d’adolescent, i en menys de 5 anys va aconseguir superar els estudis de primària i secundària junts.

“Quan vaig arribar a Finlàndia el 1990 com a refugiada em vaig dir: sóc a la terra de les oportunitats, així que no perdré el temps ni el meu potencial” expressava. “He viscut aquí 25 anys on la meva mare va poder aprendre a llegir ja de gran i no va morir analfabeta; el meu pare no va venir” a Hèlsinki, manifestava. Per a ella “la llengua és l’eina fonamental” per aconseguir la integració. “Jo anava a les tardes al karaoke per aprendre la llengua des de la base i les expressions quotidianes” i així poder “usar-la bé en l’idioma en què estudiava” i, sobretot, afirmava “perquè vull ser igual, encara que no sigui la meva llengua, i vull formar part d’aquesta societat”.

 

 

 

Dayib Fadumo.FotoStephanie Mitchell HarvardStaff Photographer

Foto Stephanie Mitchell_HarvardStaff Photographer

 

 

 

 

Màster en Administració Pública

Després de graduar-se en Salut Pública Fadumo Dayib, va treballar d’infermera en diferents àrees i va col·laborar amb Nacions Unides en temes de salut materna i en prevenció de la transmissió materno-infantil del VIH/SIDA posant en marxa aquests programes en clíniques de Somàlia. Per qüestions de seguretat però, la van haver d’evacuar a Nairobi (Kenya) sis mesos després de posar-los en marxa, però aleshores es va adonar que volia fer més coses per ajudar al seu país.

Està cursant un doctorat a la Universitat de Hèlsinki entorn els temes de dona, pau i seguretat i, a més, ha estat investigadora del Harvard Kennedy School of Government de Boston on va obtenir un Màster en Administració Pública.

Ara, Fadumo Dayib aspira a convertir-se en la primera presidenta de Somàlia en les eleccions que s’han de celebrar aquest 2016, malgrat que ha rebut amenaces de mort, segons explicava a la BBC. Seran els primers comicis democràtics després dels celebrats el 1967.

 

 

 

Fadumo Dayib.somailandlive.com

 foto Somailandlive.com

 

Les dones poden liderar Somàlia

En la seva campanya manifesta que “a la tendra edat de 42 anys i després de 25 a la diàspora, al final he entès que el valor de sortir a l’exterior és per tornar allà on més importen les coses”. I el que l’empeny a ser la presidenta “és perquè creu que les dones tenen l’oportunitat per liderar Somàlia perquè elles sempre han liderat econòmicament el país, han gestionat el pressupost familiar i són molt visibles a la societat, encara que s’hagin mantingut al marge de la política”. En la seva opinió “Somàlia ja està llesta per tenir una dona presidenta”.

Tot i els reptes que enfrontarà per a un país amb una societat patriarcal dominada per una vella generació d’homes, Fadumo Dayib afirma que “no vol poder sinó igualtat i canvis socials” per això les seves polítiques incidirien en la seguretat i el desenvolupament econòmic, especialment per a les dones i les nenes” perquè “allà tenim una generació sencera que no ha viscut més que violencia”, segons manifestava a la televisió France 24

 

Tres altres presidentes africanes

La pionera i primera dona en arribar a una presidència al continent africà va ser Ellen Johnson Sirleaf a Libèria, l’any 2005, també al final d’una cruenta guerra civil. Va ser reelegida el 2011, després d’haver rebut el premi Nobel de la Pau “per la seva lluita no violenta per la seguretat de les dones i els drets de les dones a la plena participació en la construcció de la pau”, compartit amb la seva compatriota Leymah Gbowee i la iemenita Tawakkul Karman.

L’alcaldessa de Bangui Catherine Samba-Panza, està a punt d’acabar la presidència interina que va assumir el 2014 a la República Centreafricana, també després d’un conflicte armat, que encara persisteix. Aquell mateix any acabava el seu mandat presidencial a Malawi la presidenta Joyce Banda.

El 2018, pot haver-hi una altra candidata presidencial. Joice Muguru està formant un nou partit a Zimbabwe (People First Party) per acabar amb el govern del nonagenari Robert Mugabe del que va ser la seva vicepresidenta des de 2004, durant més d’una dècada.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Jornada de gènere i memòria a la ciutat / La Independent / Notícies Gènere

“La jornada ‘Barcelona, gènere memòria i espai públic’, proposa un diàleg des de la visió...

Indignació per la nova campanya d’E-Cristians

FLAIX Indignació de les associacions que treballen pels Drets de les dones i en especials...

País Valencià: L’exposició fotogràfica “Silenci” arriba a la Salzadella

La Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I, amb la col·laboració de l’Ajuntament de...