El temps primaveral va acompanyar una lúcida presentació i un interessant i suggerent treball de prosa poètica que esdevé el primer llibre plenament personal de la periodista fenimista Sonia García García.
“La figura de la serp entre la població mexicana és un símbol cultural, potser perquè la llegenda de la fundació de la gran ciutat de Tenochtitlán explica que el déu Huitzilopochtli va indicar a aquesta antiga població que havien de assentar-se prop d’una llacuna on hi hagués un nopal amb una àguila devorant una serp. Això s’il·lustra molt bé en l’escut nacional”, va expressar la periodista Sonia García García, autora del llibre Sueños con serpientes, davant les més de cent persones que van acudir a la presentació.
Durant l’ acte de presentació del llibre. Sonia García aseguda a la taula, al mig.
L’acte va tenir lloc el dimecres 18 de març, al jardí del Palauet construït per Josep Maria Puig i Cadafalch, al Passeig de la Bonanova, on s’ubica el Consolat de Mèxic a Barcelona. Allà, la Cònsol de Mèxic a Barcelona, María Carmen Oñate Muñoz, va agrair la presència de la nodrida concurrència, procedent de més de deu nacionalitats diferents, una mostra de la diversitat cultural de Catalunya.
El llibre, a cura de l’editorial Edizionicroce, va ser editat a Itàlia en llengua italiana i castellana. La presentació va anar a càrrec del traductor, també periodista i diplomàtic Paolo Basurto i de la dramaturga i escriptora Eva Hibernia, que va dirigir la lectura dramatitzada del llibre, amb les actrius Citlalli Bravo i Karla Mascorro, que van interpretar diversos textos del poemari. Abans, la doctora italiana Rossella Intini va llegir dos poemes en la seva llengua natal.
Durant la presentació, l’escriptora Eva Hibernia, assessora literària de l’autora de Sueños con serpientes, va parlar de la importància del llibre i va dir que “García aconsegueix narrar els somnis que traspassen l’oníric i es tornen poètics”.
Paolo Basurto va destacar la nostàlgia del Mèxic de Sonia García i va qualificar la lectura com un viatge multidimensional i una experiència forta.
En el pròleg del llibre, que les persones assistents van poder adquirir allà mateix i que hi va haver qui el van buscar a través d’Amazon, l’editor Fabio Croce expressa: “Una forma superior d’objectivitat em sembla que és la característica destacada d’aquest llibre, i Sonia García García ho ha aconseguit saltant-se escoles, corrents, narcisismes, per arribar directament a l’essencial”.
També va escriure que “els autors fonamentals de la literatura hispanoamericana del segle XX, a partir de Cortázar i les seves contranovelas, que trenquen els patrons coneguts de la literatura fantàstica espanyola-americana, del realisme màgic de García Márquez a la presentació de l’obra multifacètica de Carlos Fuentes, apareixen a la ment llegint aquesta obra”.
Sonia García havia col·laborat anteriorment amb la psicòloga María del Mar García, en l’assaig Las creencias que mueven al mundo, així com en l’escriptura del llibre biogràfic del tenor mexicà Héctor Sandoval Urbano, titulat El canto del gallo, de pròxima publicació.
La periodista també es va estrenar en el terreny cinematogràfic amb el documental realitzat amb la seva filla, la documentalista Sac-Nicté García, Viejo luchador, sobre el destacat periodista mexicà Jorge Saldaña (estrenat el 2015). Ambdues tenen en procés l’edició d’un altre documental biogràfic sobre el periodista, advocat i escriptor Xalapeño Rubén Pabello Rojas.
Al final de la lectura dramatitzada, les persones assistents van gaudir de l’actuació musical del pintor, escultor, músic i xaman mexicà, Roberto Salazar.